Het wordt eenvoudiger om verzekeringscontracten op te zeggen

Verzekeraars moeten vanaf 1 juli 2023 voldoen aan de nieuwe regels.

Afwerking en eenvoud gaan nooit hand in hand. Na de verzekeringsmakelaar te hebben gewaarschuwd voor verwarring en onbegrip in een aantal contractbeëindigingsprocedures, heeft de Adviescommissie Financiële Sector (CCSF) de kwestie opgepakt door een werkgroep in het leven te roepen die zich met dit onderwerp bezighoudt. Na vijf vergaderingen tussen november 2021 en april 2022 hebben de verschillende leden van de commissie, bestaande uit bankiers en verzekeringsmaatschappijen, maar ook consumenten en ambachtslieden, een akkoord bereikt om de procedures voor het beëindigen van het contract op elkaar af te stemmen. Die laatste wordt vanaf 1 juli 2023 ingevoerd en vormt volgens de CCSF “Grote vooruitgang voor consumenten“.

U kunt na een jaar op elk moment opzeggen

Door de opeenvolging van verschillende consultaties kon de commissie het met name eens worden over de hervorming van de beëindigingsvoorwaarden van verzekeringscontracten, waarvoor de hervorming unaniem werd aangenomen. De commissie suggereerde datAlle individuele verzekeringscontracten voor verzekerde natuurlijke personen buiten hun professionele activiteiten kunnen op elk moment worden opgezegd na het eerste jaar van inschrijving»Gebaseerd op bevriezing in het eerste jaar. Deze wetgeving is al van kracht voor thuis-, auto- of multi-risk ziekteverzekeringscontracten, en daarom heeft de commissie besloten om het uit te breiden naar andere soorten contracten.

Verzekeraars zullen daarom moeten streven naar implementatie van deze nieuwe wijze van opzegging met het oog op deponering op 1 juli 2023. Ook moet worden opgemerkt dat bepaalde soorten specifieke contracten niet aan dit formaat onderworpen zijn: spaarverzekeringscontracten (handicap/invaliditeit/ overlijden) en afhankelijkheid, en seizoenscontracten (schoolcontracten, viscontracten), evenals contracten voor jachten en gemotoriseerde en niet-gemotoriseerde voertuigen voor persoonlijk vervoer.

Vereenvoudig de operaties en bescherm de verzekerden

CCSF-actoren hebben ook gehandeld naar de informatieverplichtingen opgelegd door de Chatel Act. Dit vereist sinds 2005 dat verzekeraars hun klanten schriftelijk op de hoogte stellen van de aanstaande verlenging van hun contract, zodat ze kunnen kiezen om het te verlengen of te beëindigen. Deze verplichting was soms onderhevig aan verwarrende deadlines, daarom stemde de commissie ermee in om deze informatieverplichtingen op te zeggen voor alle contracten die op elk moment na het eerste jaar van abonnement konden worden opgezegd, om “Vereenvoudiging van de wetgeving en daarmee de informatie die aan polishouders moet worden verstrektVoortaan zal de verzekeringsmaatschappij zijn klant enkel jaarlijks moeten informeren over het jaarlijkse bedrag van de verzekeringspremies en hem eraan herinneren dat zijn contract op elk moment kan worden beëindigd.

Ten slotte heeft het Comité ervoor gekozen om de specifieke moeilijkheden te benadrukken die verbonden zijn aan de relevante verzekeringscontracten, namelijk verlengingen van garanties die producten in het algemeen dekken in geval van panne of panne. Het gaat erom dat sommige contracten kunnen worden aangegaan zonder de verzekerde adequaat te informeren, wat juist tot ongelukken kan leiden, zoals bij verzekeringsmaatschappij Indexia het geval was.

Volgens de Hamon-wet van 2014 had de verzekerde vanaf de datum van inschrijving tot 14 dagen de tijd om zijn recht om afstand te doen van het contract uit te oefenen. Het Comité heeft unaniem besloten om deze termijn te verlengen tot 30 dagen en “Start van werkzaamheden om de informatie van polishouders over deze contracten vanaf het najaar van 2022 te verbeterenDe CCSF heeft er ook voor gekozen om de clausule in te trekken die het afstand doen van een gelijkwaardige verzekering beperkt.In feite zouden de verzekerden 30 dagen de tijd hebben om afstand te doen van hun contract zonder het risico om zich zonder hun medeweten op een verzekering te abonneren.

Leave a Comment