Het internet der dingen: wat zit erachter

Met het Internet of Things zijn er veel mogelijkheden ontstaan. Maar wat houdt dat precies in? Toegegeven, de term ligt op ieders lippen, maar niemand kan het echt uitleggen. We horen vaak over het ‘Internet of Things’ of IoT.

Dit betekent dat verschillende slimme apparaten grotendeels onafhankelijk van elkaar met elkaar communiceren. Dit is mogelijk dankzij de ingebouwde mini-pc’s. Hier gaat het erom de man te helpen in zijn dagelijks leven en hem op de achtergrond te laten.

Hier dient u alvast aan te geven wat u wilt. Maar het internet der dingen doet precies het tegenovergestelde. Hier ligt de nadruk op de mens en zijn behoeften en is er nauwelijks menselijk ingrijpen nodig, omdat intelligente wezens zorgen voor optimale structurele omstandigheden in het dagelijks leven.

Het internet der dingen is gebaseerd op het volgende:

Het internet der dingen is het netwerken van identificeerbare fysieke objecten. Hiermee bedoelen we alledaagse dingen, machines, goederen en vele andere dingen. In een virtuele architectuur vergelijkbaar met internet worden deze reële objecten enerzijds weergegeven en anderzijds met elkaar verbonden.

Op deze manier wordt de virtuele wereld gecombineerd met de echte wereld. Om dit duidelijker te maken, stel je een broodrooster voor naast het koffiezetapparaat. Dit zijn twee onafhankelijke apparaten.

Maar in de virtuele wereld zijn deze twee apparaten aan elkaar gekoppeld. Het is nu mogelijk voor de twee apparaten om informatie uit te wisselen. Het is ook mogelijk om commando’s te verzenden. Zonder enige interactie tussen mensen kunnen apparaten computergegevens over het netwerk verzenden.

Draadloze communicatie

Draadloze communicatie wordt mogelijk gemaakt door draadloze technologie. Micro-elektromechanische systemen (MEMS) zijn kleine chips (elektronische componenten) met hoge prestaties. De meeste micro-elektromechanische systemen zijn sensoren of actuatoren. Ze kunnen elektrische en mechanische informatie verwerken en ermee interageren.

Het lijkt allemaal nog erg ingewikkeld, maar zonder het echt te beseffen, kennen de meeste mensen het al heel lang in het dagelijks leven. Wat maar weinig mensen beseffen, is dat deze technologie het bijvoorbeeld mogelijk maakt om de inhoud van het scherm van een tablet of smartphone te roteren wanneer het apparaat is ingeschakeld.

Het enige wat nog ontbreekt is internet als derde component of technologie. Het internet speelt een belangrijke rol bij het netwerken van objecten en het transformeren van objecten in slimme objecten.

Maar je moet natuurlijk wel zelf je NetBet weddenschap online plaatsen, en je blijft ook niet op de achtergrond

Maar hoe worden dingen slim?

De term Smart Object is waarschijnlijk minder populair dan de term Smart Object. Maar ook de term Intelligent Electronic Devices (IED) wordt vrij vaak gebruikt. Apparaten worden slim omdat ze minicomputers bevatten.

De ontwikkeling van RFID-technologie vormt de basis voor informatie-uitwisseling. RFID maakt de identificatie en lokalisatie van objecten en apparaten automatisch en contactloos mogelijk. Hiervoor worden RFID-transponders, of kortweg RFID-tags, vast of ingebed in objecten.

Dankzij de transceiver, die als identifier fungeert, krijgt het betreffende object een individuele identiteit. Dit gebeurt in de vorm van een icoon. Ook is het mogelijk om het object duidelijk te identificeren aan de hand van barcode, Q-code of 2D-code.

Het is dus mogelijk om de huidige locatie van het betreffende object te bepalen. Het is niet alleen mogelijk om de locatie van objecten te volgen, maar ook hun bewegingen.

Alles wordt vastgelegd en gevisualiseerd in een centrale database. Iedereen is altijd bekend geweest met het volgen van pakketten op internet, dat op dezelfde manier werkt als eerder beschreven. Als het apparaat met meer functies moet worden uitgerust, moet het worden gecombineerd met de bijbehorende sensoren en actuatoren. Zo is het mogelijk om toestanden te detecteren of acties uit te voeren.

Complexe theorie, eenvoudige praktijk

Wat in theorie misschien ingewikkeld lijkt, is in werkelijkheid briljant eenvoudig en maakt al heel lang deel uit van het dagelijks leven. In de toekomst kunnen we verwachten dat het internet der dingen dingen gemakkelijker zal maken.

De dingen die het Internet of Things nu en in de toekomst vereenvoudigt

Op het gebied van privacy speelt het IoT een grote rol in huishoudelijke apparaten, huishoudelijke apparaten, consumentenelektronica, huisdieren, medische apparatuur, auto’s, transport, verlichting en stroomvoorziening.

Ondertussen heeft het slimme huis veel functies overgenomen

Domotica is een breed toepassingsgebied geworden. Het slimme huis ontwikkelt zich voor een groot deel volgens het principe van het internet der dingen. Inmiddels heeft de smart home vele toepassingsgebieden veroverd.

Het regelt bijvoorbeeld de verlichting, die automatisch aan en uit gaat, of de verwarming, die zelfregulerend is. Bepaalde kamers in het huis worden dan verwarmd volgens hun gebruik. Als het begint te regenen, sluiten de ramen volledig automatisch. Zodra het alarm afgaat, gaan de jaloezieën open.

Deze applicatiemogelijkheden besparen de gebruiker enerzijds veel tijd en anderzijds veel energie. Een ander belangrijk aspect van het Internet of Things is de autonomie van huishoudelijke apparaten. Het kan op afstand worden bestuurd. Met een smartphone is het bijvoorbeeld mogelijk om te controleren of de vaatwasser klaar is en direct uit te zetten.

Zo zou de toekomst eruit kunnen zien

De auto en alles wat daarin kan gebeuren is een veelbelovend terrein. Sommige autofabrikanten proberen al concepten te ontwikkelen voor zelfrijdende auto’s. Deze zelfrijdende modellen zijn gekoppeld aan andere weggebruikers en verkeersmanagementsystemen. Naast het meten van de afstand tot het voertuig voor je, maken de sensoren het ook mogelijk om zelf te parkeren.

Consumentenelektronica zit in de lift

In consumentenelektronica zijn we al verder. In veel huizen is de verbinding tussen een smart tv, tablet of smartphone en de stereo-installatie kinderspel. Zeker is dat je in de toekomst meerdere sectoren van het Internet of Things zult ontdekken. Vooral de geneeskunde zal een zeer interessante sector worden.

Het Internet of Things staat nog in de kinderschoenen

Terwijl het Internet of Things op sommige gebieden al zeer geavanceerd is, zoals consumentenelektronica, staat het in andere sectoren nog in de kinderschoenen. Ook hier wordt men geconfronteerd met het feit dat de controle in de veiligheidsdomeinen moet worden losgelaten. Deze factor roept ook juridische twijfels op.

Wat doe je als de schade wordt veroorzaakt door dingen, niet door mensen? Het beste voorbeeld hiervan is wie verantwoordelijk is als een zelfrijdende auto een ongeval veroorzaakt.

Laatste artikelen van Francis (zie alles)

Leave a Comment