Hoe EDF de betrouwbaarheid van satelliet-IoT test


De groep experimenteert met deze communicatie met sensoren die in de bergen zijn geplaatst op blinde waterinlaten om te voorkomen dat teams in de winter naar geïsoleerde gebieden reizen.

Satellite Internet of Things belooft wereldwijde netwerkdekking, vooral in afgelegen gebieden. Om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren, voerde EDF voorlopig R&D POC-onderzoek uit in de bergen, dat begin oktober werd gepresenteerd op de IoT World-expo. Aan het begin van het project, wens om de hydraulische operationele teams van EDF te helpen. Deze laatste moet gegevens verifiëren van blinde waterinlaten (PEA) in de bergen, waar water wordt opgevangen om het naar dammen in de vallei te sturen. Maar in de winter zijn de toegangsomstandigheden zwaar. Tot nu toe hadden deze geïsoleerde gebieden geen gronddekking en was ruimtelijke connectiviteit (breedband, tv-type) te duur en te complex om te implementeren om aan deze behoefte te voldoen, dus moesten teams daarheen. Dus Jocelyn Martinez, een onderzoeks- en ontwikkelingsingenieur bij de groep, bedacht een satelliet Internet of Things (lage snelheid) om deze gegevens te verzamelen zonder dat de teams zich ermee bemoeien. De keuze viel op de Franse satellietcommunicatie-operator IoT Kinéis.

Om dit experiment uit te voeren, was EDF op zoek naar een kant-en-klare sensor die eenvoudig te implementeren zou zijn. Kinéis stelde het ontwerp voor in samenwerking met het Franse bedrijf Altyor. “We hadden een fonds nodig om de technologie te laten zien”, zegt Alexandre Tisran, president van Kinéis. Het kostte de twee partners zes maanden om een ​​generiek fonds voor klantbehoeften te ontwikkelen, bestaande uit zes sensoren. Voor de EDF worden slechts drie functies gebruikt: het blindelings meten van de druk van de waterinlaten, de vochtigheidsgraad en de temperatuur ervan. “Het ontwerp is ontworpen voor duurzaamheid en afdichting bij temperaturen tot -30°C”, bevestigt Guillaume Triquet, business engineer bij Kinéis.

ongeveer zestig punten

Deze zomer begon Jocelyn Martinez met het testen van twee sensoren in het laboratorium om hun gedrag te bestuderen. “De behaalde resultaten waren in lijn met de verwachtingen”, merkt de ingenieur op tijdens zijn interventie op de tentoonstelling. Drie batterijgevoede sensoren werden vervolgens gedurende twee weken in de bergen geïnstalleerd bij de PEA’s om hun prestaties in reële omstandigheden te evalueren. De scepsis van EDF heeft betrekking op de correcte ontvangst van de gegevens. “Er zijn terreinmaskers, d.w.z. gebieden die verborgen zijn voor satellieten naast de omliggende bergen. We konden tientallen berichten van 30 bytes per dag ontvangen”, zegt Jocelyn Martinez, gerustgesteld over de frequentie van de metingen. Momenteel worden gegevens geanalyseerd om de KPI’s voor deze verbinding te evalueren. Deze winter worden verschillende verbonden organismen gedurende drie maanden getest om hun capaciteiten in het licht van barre klimaten in te schatten.

Voor Kinéis, dat al implementaties in Australië heeft geïmplementeerd om bizons te volgen, begint de IoT-markt voor satellieten te ontstaan. “We hebben meer dan zestig contactpunten, waarvan er tien gerealiseerd zijn”, jubelt Alexandre Tessrant. De opkomst van satellietverbindingen, vooral met Starlink, draagt ​​ook bij aan de democratisering van technologie. Over 18 maanden zal de constellatie Kinéis, die momenteel bestaat uit acht actieve satellieten in een lage baan (op een hoogte van 650 km) op de UHF-frequentieband op 400 MHz, er nog eens 25 hebben, de transittijd tussen twee satellieten zal dan minder dan 15 minuten. De rivalen Hiber en Myriota kondigden deze maand hun alliantie aan met satellietoperators, Inmarsat voor de ene en Spire voor de andere. Het doel van deze allianties is om te voorkomen dat een constellatie moet worden gelanceerd, om verlies van winstgevendheid te voorkomen en om zich voor te bereiden om zich zo snel mogelijk op de markt te positioneren. Volgens onderzoeksbureau Berg Insight bedroeg het aantal IoT-satellietabonnementen in 2020 meer dan 3,4 miljoen en het aantal IoT-satellietverbindingen zal naar verwachting jaarlijks met 35,8% groeien tot 15,7 miljoen eenheden in 2025.

Leave a Comment