Thales schildert een ‘soevereine cloud’-show van Google

De twee bedrijven hopen voor hun toekomstige dienstverlening het label “Trusted Cloud” van de Franse overheid te ontvangen.

Grote Amerikaanse cloudspelers nemen een positie in op de Franse ‘soevereine cloud’-markt. Om te kunnen voldoen aan de technische en wettelijke eisen die de Franse staat afgelopen mei heeft gesteld om gevoelige gegevens maximaal te beschermen voor Franse afdelingen en bedrijven, heeft Google Cloud ervoor gekozen om zich bij Thales aan te sluiten.

De twee bedrijven willen de poster hebben “wolk van vertrouwen”aangekondigd door de regering in mei om diensten te karakteriseren “Wolk” die een hoog beveiligingsniveau genieten en in Europa actief zijn. Voor de overheid zullen met name deze diensten het transitieproces versnellen “de wolk” Automatisering van de staat en openbare diensten.

Samen zullen ze een aanbod voorstellen waarmee Franse organisaties die gericht zijn toegang krijgen tot de infrastructuur en diensten van het Google Cloud-platform, terwijl ze ervoor zorgen dat hun gegevens, die in Frankrijk worden gebruikt, niet extraterritoriaal onderworpen zijn aan de Amerikaanse wetgeving.

zie ook – Timothy Reports: “97% van de bedrijfsgegevens loopt gevaar”

Gegevens gehost door een Frans bedrijf, onder controle van Thales

Hiervoor zal het Frans-Amerikaanse echtpaar een nieuwe vennootschap naar Frans recht oprichten – de naam is niet gevonden – “die voor 100% onder de controle zal komen van Thales, de meerderheidsaandeelhouder”, benadrukt Marc Darmon, plaatsvervangend algemeen directeur van Thales Beveiligde informatie- en communicatiesystemen.

Dit nieuwe bedrijf zal een speciale infrastructuur exploiteren, met drie datacenters (in de regio Parijs), eigen servers en afzonderlijke netwerken om een ​​”totale afdichting” te garanderen met betrekking tot Google Cloud. De nodige technische updates worden uitgevoerd binnen een beveiligd ‘Program Lock’. Zonder de bedragen te willen prijsgeven, hebben Thales en Google Cloud “aan beide kanten aanzienlijke investeringen gedaan” om toegang te krijgen tot dit aanbod.

Het project heeft de gunstige ogen van de National Agency for Information Systems Security (ANSSI), waarvoor het nieuwe bedrijf het SecNumCloud-keurmerk zal moeten behalen, een voorwaarde voor het claimen van de trust cloud. Het verkrijgen hiervan zal tijd kosten en de eerste aanbiedingen zullen niet vóór “Horizon 2023” worden gedaan.

Gaia X.-project

Het project wordt ook gezegend door de Franse staat. “Deze samenwerking laat zien dat Frankrijk, net als andere Europese landen, in staat is om volgens het principe van de cloudregering strikte voorwaarden op te leggen aan digitale reuzen”, stelt Bruno Le Maire, minister van Economie en Financiën, die afgelopen mei toegaf dat de beste cloud diensten van vandaag zijn Amerikaanse.

Enkele maanden na de aankondiging van een gelijkaardige alliantie tussen Microsoft, Capgemini en Orange binnen Bleu, baart deze nieuwe oplossing, gebaseerd op een Amerikaans bedrijf, zorgen voor Franse spelers in de sector. “Soevereiniteit is geen zakelijke kans die afhankelijk van het weer kan worden gegrepen. We kunnen geen aankondigingseffect spelen om vertegenwoordigers van het publiek te laten wachten. De trust cloud is al aanwezig met SecNumCloud-gekwalificeerde technologiespelers van ANSSI,” David Chassan, directeur van strategie bij 3DS Outscale, verslikt.

De klap werd nog erger toen Thales het Comité voor de Strategische Sector voor Veiligheidsindustrieën leidde, dat wordt gefinancierd door de Franse staat, die verondersteld wordt de digitale soevereiniteit te verdedigen en een alternatief aanbod te bieden aan Amerikaanse spelers. “Het hele ecosysteem zal eronder lijden en uiteindelijk zullen we opnieuw vertrouwen op de kernen van Amerikaanse oplossingen”, zegt Edward de Remore, mede-oprichter van Oodrive. Voor Google Cloud is deze samenwerking met Thales een geweldige strategische zet. Thales is een gevestigde partner in de publieke sector en met veel vitale spelers, een sterke bondgenoot in zijn verovering van de Franse markt.

Tegelijkertijd zullen de staat en openbare diensten hun overgang naar ‘cloud’-computing versnellen. “Thales is een bedrijf dat resoneert met de Franse markt en vertrouwen wekt”, zegt Anthony Sirot, General Manager van Google Cloud France. Google Cloud spreekt met andere Zuid-Europese landen, waaronder Italië en Spanje. De Amerikaan ziet zo’n alliantie als “een vorm van deelname aan het Europese Gaia-X-project”, dat tot doel heeft een Europese cloudinfrastructuur te creëren. Een project dat sommigen zien, wordt al beïnvloed door verschillende aandelen in het hart.

zie ook – Een grote brand in het dataopslagcentrum van OVHCloud heeft voor paniek gezorgd bij haar klanten

Leave a Comment