Waarom Sigfox, het voormalige symbool van de Franse technologie, onder curatele is gesteld?

De voormalige standaardhouder van French Tech, beheerder van het lagesnelheidsnetwerk van het Internet of Things Sigfox, maakte op 26 januari bekend onder curatele te zijn gesteld. De procedure, ingeleid door de rechtbank van koophandel van Toulouse, betreft zowel de groep als de Franse dochteronderneming. Het gaat gepaard met een observatieperiode van zes maanden waarin het bedrijf probeert een koper te vinden. 350 banen op de tocht in Labège, Haute-Garonne en de rest van de wereld (Boston, Dallas, Dubai, Madrid, Parijs, Sao Paulo, Singapore en Tokio).

in de huidige situatie, Sigfox legt uit Van Covid-19 De activiteit is de afgelopen twee jaar vertraagd En Het leed ook onder de impact verlies van halfgeleiders, die “Ernstige impact op de financiële positie van het bedrijf, vooral op het vlak van de schuldenlast”.

Schulden worden onhoudbaar
Het bedrijf sukkelt al 18 maanden. In september 2020 had het al een overtollig plan opgesteld. Het heeft zich afgescheiden van 10% van zijn personeelsbestand. Toen daagde de CEO en mede-oprichter, Ludovic Le Moine, zijn management en management uit, koning is vervangen in februari 2021 door Jeremy Princeop hetzelfde moment dat Sigfox aan het draaien was in de richting van een nieuw economisch model, niet langer gericht op telecommunicatie-infrastructuur maar op diensten gekoppeld aan het Internet of Things (IoT).

Als het bedrijf geen koper vindt, zullen werknemers lang spijt hebben dat de voormalige manager in 2018 een bod van € 1 miljard heeft afgewezen, als Ludovic Le Moine in Versturen juist. Anne Lauvergeon, die niet in haar eerste ellendige ervaring was, is nog steeds CEO van Sigfox.

Helaas was Sigfox, na de verkoop van zijn netwerk in Duitsland in 2020, niet in staat om zijn netwerken in Frankrijk en de Verenigde Staten in 2021 te verkopen zoals het had gehoopt, de enige twee die nog op zichzelf opereren (elders was het bedrijf de partner van andere exploitanten). Het probleem is dat het bedrijf dit geld nodig heeft om zijn nieuwe strategie uit te voeren en in zijn onmiddellijke behoeften te voorzien. volgens Chris O’Brien In het Franse technische tijdschrift heeft het bedrijf 155 miljoen euro aan schulden opgebouwd bij zijn schuldeisers en wordt het geconfronteerd met aanklachten die het niet kan nakomen. Onder deze omstandigheden wordt onder curatelestelling geplaatst om schulden te herstructureren en betalingstermijnen op te schorten, tijd om, indien nodig, een manier te vinden om de activiteit te bestendigen.

mislukte as
Sigfox heeft echter veel geld opgehaald. In totaal zo’n 280 miljoen euro, van een groot aantal investeerders, waaronder telecomoperators (Telefonica, NTT of SK Telecom), fondsen of Salesforce. Ook met BPI, en heeft financiering ontvangen van het Future Investment Program. De grootste ronde, die in 2016 150 miljoen euro bedroeg, was destijds het record voor French Tech en maakte van de startup een driekleurig icoon. Maar sindsdien niets meer.

De startup was echter helemaal niet winstgevend en de groei stagneerde enkele jaren: de omzet bereikte 50 miljoen euro in 2017, vervolgens 60 miljoen euro in 2018 en 2019, dalend naar 25 miljoen in 2020. Deze verkopen komen uit abonnementen op Connect things , voor een paar euro per jaar en voor elk object volgens uitdagingen, Wat aangeeft dat Het bedrijf ontving 80% van zijn inkomsten uit de verkoop van apparatuur.

Het geld dat werd ingezameld om de netwerkinfrastructuur te bouwen, werd opgeslokt, allemaal om zich uiteindelijk te concentreren op deze nieuwe strategie gericht op services en ondersteuning voor bedrijven in het internet der dingen. Het doel was om geolocatiediensten te leveren voor geconnecteerde objecten, bijvoorbeeld om de logistiek en poststromen (tussen klanten, DHL en Austrian Post) te verbeteren of gestolen voertuigen te vinden (oplossing gebruikt door Coyote), en om cloudgegevens te verzamelen en te analyseren. De startup is met name verschillende partnerschappen aangegaan met Google in de cloud en edge IA.

De verliezende gok voor gepatenteerde technologie
De problemen van Sigfox gaan verder dan de gezondheidscrisis en het tekort aan halfgeleiders. Aan de andere kant is de Internet of Things-markt niet zo snel gegroeid als verwacht. VentureBeat Hij merkt op dat Gartner in 2015 rekende op 25 miljard verbonden objecten in 2020, terwijl recentere schattingen dat aantal hebben verlaagd tot 5,8 miljard. Tegenwoordig verbindt Sigfox 20 miljoen objecten in 75 landen, terwijl het zichzelf als doel stelt om in 2023 1 miljard objecten te bereiken.

Aan de andere kant hebben andere technologieën het eigen protocol en de apparatuur van Sigfox overgenomen: LoRa, dat vergelijkbaar is met Sigfox en een radiotechnologie met lage snelheid en laag vermogen is, en NB-IoT, de standaard die gebruikmaakt van mobiele netwerken die zijn ontwikkeld door huidige exploitanten. Om nog maar te zwijgen over de vooruitzichten voor 5G. LoRa heeft het voordeel dat het open source is en het mogelijk maakt om private netwerken in te zetten zonder tussenkomst van een operator.

In Frankrijk geniet deze oplossing vooral de voorkeur van Orange en Bouygues Telecom, terwijl Freebox Sigfox-technologie integreert voor domoticagebruik. Volgens IoT Analytics zal Sigfox slechts een marktaandeel van 3% behouden in de geïnstalleerde IoT-basis, afgezien van LoRa en NB-IoT. In dit kader moet een toekomstige koper Sigfox niet al te veel aanzien geven.

Leave a Comment