Blockchain en zijn ecologische voetafdruk

Als we naar alle gebieden van blockchain-toepassing kijken, wordt de horizon onthuld van een nieuwe potentiële transformatie voor onze samenleving, maar vooral onze omgeving. Dit laatste is vaak het onderdeel dat bij de grote industriële revoluties is weggelaten. Sinds 2015 is het milieu echter onderwerp van grote debatten en vormt het een grote uitdaging voor de toekomst van de samenleving en onze planeet. Kan blockchain het milieu beschermen of zal het het voeden en vernietigen? Deze technologie staat vooral bekend om zijn toepassing bij het gebruik van cryptocurrencies. Sinds de introductie in 2008 als een Bitcoin-transactiegeschiedenis, heeft de technologie honderden crypto-activa geproduceerd (Ethereum, NEO, Shiba Inu en Litecoin). Het gebruik van de blockchain is niet beperkt tot crypto-activa, maar kan ook van toepassing zijn op andere gebieden (logistiek, medisch, patenten, auteursrechten, stemmen of het creëren van artistieke of digitale inhoud).

Geboorte van Techno en Perspectieven

Blockchain: werking en beperkingen

Een blockchain bestaat uit een groep blokken. Tot nu toe is het gemakkelijk, het staat allemaal in de titel. Blokken worden gedefinieerd als gegevens en kunnen een lijst met transacties (1), een lijst met wifi of “slimme contracten” zijn. Het moet ook duidelijk zijn dat deze blokken limieten hebben, in feite, als je het voorbeeld van Bitcoin neemt, registreert het blok gemiddeld 1500 transacties. Wanneer de blokken van de keten verzadiging bereiken, is het dan noodzakelijk om nieuwe blokken toe te voegen, in de context van Bitcoin wordt dit proces mining genoemd. Mining bestaat uit het beschikbaar stellen van de rekenkracht van een computer aan een netwerk in ruil voor een geldelijke beloning. In wezen moet een mijnwerker miljarden berekeningen (2) oplossen die het coderingsprotocol volgen dat door het netwerk wordt gebruikt (3). Voor Bitcoin wordt dit verificatieproces proof of work genoemd. Zodra het nieuwe blok het cryptografische protocol respecteert, ontvangt de miner die als eerste het blok valideerde zijn beloning en wordt dit nieuwe blok bovenaan de keten toegevoegd (zo worden nieuwe bitcoins gegenereerd).

Waarom de blockchain gebruiken: toepassingsgebieden

Het gebruik van een gedecentraliseerd en fraudebestendig certificeringssysteem is geschikt voor geldtransacties, maar het gebruik van blockchain is mogelijk overal waar het FITS (4)-model van toepassing is (fraude, tussenpersonen, productiviteit, stabiele gegevens – fraude, tussenpersonen, transactiedoorvoer, gegevens stabiliteit). De blockchain kan disruptief zijn op elk gebied en in elke branche waar: het frauderisico hoog is, veiligheid en vertrouwen grote investeringen vergen, een groot aantal tussenpersonen zonder echte toegevoegde waarde optreedt, het aantal mogelijke transacties per seconde beperkt is of beperkt en waar de gegevens in de tabel op het juiste moment zijn.

In 2021 zal het gebruik van blockchain wijdverbreid zijn. Instellingen, overheden en bedrijven zijn actief betrokken bij de ontwikkeling ervan: voor overheden kunnen we de Verenigde Staten noemen, die een patent (5) hebben aangevraagd voor een stemsysteem per post dat gebruikmaakt van blockchain. We kunnen ook landen als Zuid-Korea, Thailand, Japan en vooral China (6) noemen die al in 2022 beginnen met het creëren van digitale valuta. Veel financiële instellingen gebruiken al blockchain, hetzij voor interbancaire afwikkeling (met de Corda blockchain (7) in Italië), of om de interoperabiliteit tussen private en publieke blockchains met JP’s Quorum te verbeteren. Morgan (8). De grote economische spelers worden niet buitengesloten, Microsoft lanceerde in 2020 Lition (9) en integreerde het in het Azure-cloudaanbod als de eerste BaaS (Blockchain as a Service) zodat ontwikkelaars op deze basis applicaties kunnen bouwen. Eind 2019 integreerde Samsung een portemonnee (een veilige fysieke ruimte) in zijn telefoons, waardoor gebruikers van cryptocurrency hun activa konden bewaren.

De snelheid waarmee deze technologie wordt toegepast, hangt af van drie hoofdelementen: ze moet een niveau van vertrouwen bieden dat groter is dan of gelijk is aan wat er bestaat, ze moet aspecten van ons dagelijks leven gemakkelijker maken en ze moet gebruiksvriendelijk zijn.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en milieu-impact

Er is nog steeds een focus die vaak opzij wordt gezet door de grote industriële of digitale revoluties. Dit zijn de impact op het milieu en op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er is nog geen alomvattende studie, en de resultaten van de beschikbare studies moeten met de nodige voorzichtigheid worden bekeken (vanwege het gebrek aan empirische informatie over deze technologie en methodologische verschillen). Degenen die Bitcoin citeren, zijn echter een goed voorbeeld van de gevaren van het milieuprobleem. Ze richten zich op de activiteiten van Bitcoin, maar benadrukken nog steeds de verborgen kosten die gepaard gaan met het gebruik van deze technologie.

Energieverbruik en het milieu

Het eerste milieuaspect is het energieverbruik. Een studie uit 2014 door twee Ierse onderzoekers toonde aan dat systemen gebaseerd op het concept van een blockchain met Proof of Work (Bitcoin bijvoorbeeld) kunnen worden gecategoriseerd als energiegaten (11): “Bitcoin-mijnactiviteit zou de verbruikte energie vertegenwoordigen voor een land als Ierland Het gebruik van Proof of Work leidt tot een toename van het elektriciteitsverbruik en de rekentijd die wereldwijd exponentieel toeneemt.” Econoom Hyun Sung Shin (12) (13) beschrijft het noodzakelijke proof-of-work verificatiesysteem voor de Bitcoin-blockchain als een milieuramp. Volgens een studie gepubliceerd in Nature and Climate Change (14) in 2018, zouden emissies die verband houden met het gebruik van bitcoins de opwarming van de aarde in slechts 30 jaar boven de 2 ° C kunnen brengen, ondanks de inspanningen die tijdens COP21 zijn gedaan. In 2019 was bitcoin alleen al goed voor ongeveer 0,1~0,3% (tussen 58 en 80 TWh) (15) van het wereldwijde elektriciteitsverbruik (meer dan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik in Zwitserland of de wereldwijde vloot van elektrische voertuigen). Aangezien 67% (16) van de wereldwijde elektriciteitsproductie wordt geleverd door fossiele brandstoffen, kan een direct causaal verband worden gelegd tussen de opwarming van de aarde en het gebruik van blockchain.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het andere milieuaspect is het beheer van e-waste. Blockchain genereert net als elke andere informatietechnologie een grote hoeveelheid elektronisch afval. In het Bitcoin-voorbeeld zorgt mining voor sterke concurrentie en leidt het tot vernieuwing van computers (gemiddeld elke 1,5 jaar). Er doen zich twee nadelige effecten voor: de eerste is dat deze sterke vraag de sector stimuleert en de ontwikkeling van bepaalde technologieën versnelt, vooral voor precisiecomponenten (dit was het geval vóór de Covid-crisis). De tweede is dat deze hoge vraag de druk op de hele IT-sector verhoogt en de prijzen van grondstoffen en andere componenten verhoogt (17). Deze twee effecten versnellen de regeneratie van computers. Voor bitcoin mining draagt ​​de activiteit bij aan de jaarlijkse productie van 30 kiloton e-waste (iets minder dan de massa van een vliegdekschip als Charles de Gaulle). Er moet ook worden opgemerkt dat het “eeuwige” karakter van de informatie in de vakken de vraag oproept van het recht om te worden vergeten en de AVG. Elke actor kan op elk moment zonder enig toezicht naar de informatie verwijzen.

Concluderend wijzen de eerste onderzoeken, uitgevoerd op een deel van de activiteit die verband houdt met het gebruik van Bitcoin, op een milieuramp en maken ze zorgen over de impact van de ijsberg wanneer het onderwerp zich uitstrekt tot alle blockchains.

De energie-intensieve methoden waarnaar in deze Bitcoin-onderzoeken wordt verwezen, zoals Proof of Work, verliezen echter terrein aan alternatieve methoden die minder stroom en rekenkracht verbruiken. Hoewel een volledige beoordeling van de verschillende beschikbare methoden en hun milieu-impact nog moet worden gedaan om een ​​”groenere” standaard te kunnen stellen, is de sector zich bewust van deze problemen en zet ze in op alternatieve benaderingen.

Blockchain kan helpen de huidige processen van energieverbruik en -productie te dedifferentiëren, waardoor het aandeel van hernieuwbare energie in onze energie toeneemt. Een veelbelovend voorbeeld in de houtkapsector (18) (19): Hoewel er veel certificeringen en labels zijn om de hernieuwbare en milieuvriendelijke aard van producten in deze sector te garanderen, houden veel regio’s zich niet aan deze normen. De toegevoegde waarde van de blockchain is de mogelijkheid om informatie over de herkomst en verwerking van een product volledig transparant te maken voor alle actoren in de supply chain. De eindgebruiker kan dan adequaat worden geïnformeerd om een ​​beslissing te nemen in de richting van de bescherming van het milieu, maar ook van kinderarbeid of zelfs de mensenrechten van vrouwen en minderheden (20).

(1) Als we het voorbeeld nemen van een cryptocurrency zoals Bitcoin, dan hebben we het over de transactiegeschiedenis
(2) De hash-functie fungeert als decoderingssleutel. Het is dan noodzakelijk om te verifiëren dat alle gegevens van dit nieuwe blok de coderingsregel respecteren en dat we deze kunnen decoderen door de sleutel toe te passen op de te coderen gegevens met dezelfde sleutel.
(3) Voor Bitcoin is dit de hashfunctie “SHA-256”.
(iv) Relevantie: fraude, tussenpersonen, doorvoer, stabiele gegevens. Voorgesteld model door Dr. Adrian McCullagh Ph D. (IT Sec), LL.B., GAICD, Ph.D. Advocaat en onderzoeker aan de Universiteit van Queensland in Australië
(5) https://www.forbes.com/sites/vipinbharathan/2020/09/20/us-postal-service-files-a-patent-for-voting-system-combining-mail-and-a-blockchain /? sh = 155a81843336
(6) https://www.francetvinfo.fr/monde/chine/la-chine-teste-le-e-yuan-une-mesure-numerique_4615889.html
(7) https://www.lemagit.fr/conseil/Corda-R3-ne-lappelez-surtout-pas-Blockchain
(8) https://journalducoin.com/ethereum/reine-banques-blocklchain-jp-morgan-consensys-quorum/
(9) https://medium.com/lition-blog/microsoft-welcomes-lition-to-the-azure-baas-ecosystem-622c13628d4d
(10) https://journalducoin.com/actualites/coffre-fort-crypto-telephone-samsung-ledger-wallets/
(11) http://karlodwyer.com/publications/pdf/bitcoin_KJOD_2014.pdf
(12) Hyun Sung Shin, “Hoofdstuk 5. Cryptocurrencies: verder kijken dan de hype”, in BIS Economisch Jaarverslag 2018, Bank for International Settlements, juni 2018
(13) Michael Ganda, “Cryptocurrencies zoals Bitcoin kunnen contant geld niet vervangen, zegt BIS”, ABC (Australië), 18 juni 2018
(14) https://www.nature.com/articles/s41558-018-0321-8
(15) Zie: Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index
(16) 2016 OESO-gegevens
(17) https://www.phonandroid.com/le-prix-de-la-memoire-ddr4-va-bondir-de-30-dici-le-second-semester-2021.html
(18) Kohizadeh en Sarkis, 2018
(19) Figurilli et al., 2018
(20) PEFC heeft interesse getoond in deze technologie

Leave a Comment