Paasgeheim: de lijkwade van Turijn

De afgelopen zeshonderd jaar hebben christenen de “Heilige Lijkwade van Turijn” vereerd als bewijs van Christus’ opstanding. De relikwieën, een van de belangrijkste in het christendom, worden bewaard in de kathedraal van Sint-Jan de Doper in Turijn. De overblijfselen trekken duizenden pelgrims aan. Het werd voor het laatst aan het publiek getoond in 2015.

Het wordt “de Lijkwade van Turijn” genoemd, maar het is eigenlijk een Lijkwade. Het geelachtige linnen bord omhult verticaal het hele lichaam van Christus. Niet alleen zijn hoofd. We kunnen de voor- en achterkant onderscheiden van een naakte man met een baard en lang haar wiens lichaam wonden draagt ​​die vergelijkbaar zijn met die beschreven in de teksten van de evangeliën op de huid en kruisiging van Jezus van Nazareth.


Lijkwade van Turijn

Wikipedia-afbeelding

Lijkwade van Turijn

De Lijkwade, ‘s werelds meest bestudeerde relikwie, bracht een groot aantal wetenschappelijke verhandelingen voort, de “Sindon Science”. Honderden boeken en tienduizenden artikelen zijn over hem geschreven. Geleerden en gelovigen debatteren al honderd jaar enthousiast over de authenticiteit ervan.

Voor sceptici is de stof een middeleeuwse vervalsing: de weergave ervan werd tweemaal verboden door de bisschoppen van Troyes, die beweerden dat het een vervalsing was. Radiokoolstofdatering in 1988 bewees dat het werd gemaakt tussen 1260 en 1390.

Nieuwe studies hebben de juistheid van deze bevindingen in twijfel getrokken. De drie laboratoria van beroemde universiteiten zouden hun analyses uitvoeren op draden van stof die waren gerepareerd tijdens de restauratie van de lijkwade die tijdens een brand in Chambéry in Frankrijk in 1532 was beschadigd. Het was toen in het bezit van het Huis van Savoye dat hij zou hebben het tijdens de Goede Week 1453. Sinds 1578 is het nu in Turijn, waar in 1562 de hertogen van Savoye hun hoofdstad, voorheen naar Chambéry, overgebracht.

  • Luister naar Norman Lester’s hoofdartikel over The Richard Martineau Show, elke dag live uitgezonden om 8 uur. via Radio QUB :

De lijkwade van Jeruzalem naar Turijn

Mario Latendres, een computerwetenschapper uit Quebec die werkt in een centrum voor kunstmatige intelligentie in Californië, was al tientallen jaren geïnteresseerd in de Lijkwade van Turijn.

Hij gelooft in het verwerpen van veel aannames over zijn verhaal. De Franse ridder Othon de La Roche, hertog van Athene, had het bijvoorbeeld veroverd tijdens de plundering van Constantinopel door de kruisvaarders in april 1204. Hij nam Athene mee om hem te redden van avonturiers die Griekenland plunderden. Het was zijn afstammeling, Geoffroy de Charny, die de lijkwade in 1353 legde in een kapel in het hertogdom Savoye.

Latenders is ervan overtuigd dat deze hypothese berust op een misverstand over oude documenten. Volgens hem zijn 22 voorwerpen uit het keizerlijk paleis in Constantinopel, inclusief de lijkwade, in Parijs terechtgekomen. Lodewijk IX had het gekregen van zijn neef Boudewijn II, toen keizer van Constantinopel. De relikwieën zouden in 1248 in Sainte-Chapelle in Parijs zijn gelegd. Honderd jaar later zou Filips VI de lijkwade hebben overhandigd aan Geoffroi de Charny voor zijn moed in de strijd tegen de Engelsen. Hij sneuvelde in de Slag bij Poitiers in 1356.

Ongerechtvaardigde overdracht van lichaamsbeeld

De centrale vraag over de authenticiteit van de Turijnse Lijkwade is hoe de afbeelding van het lichaam van Christus werd overgebracht op het linnen laken. Hoe is het overgebracht/geïmpregneerd op linnen stof en van welk materiaal is het gemaakt?

Niemand heeft ooit een juiste verklaring gegeven voor de vorming van het beeld, behalve de onmiddellijke straling die alleen het oppervlak van het weefsel kenmerkt. Een resultaat dat niet wetenschappelijk verklaard kan worden.

De afbeelding bevindt zich alleen op het oppervlak van de lijkwade. Linnenvezels dringen niet door in de stof. Het bloed van de gekruisigde man drong goed door het weefsel, maar ging vooraf aan de afdruk van het beeld van de man.

Het lichaam was een paar dagen voor de “straling” die zijn beeld op het doek bracht, in een linnen lijkwade gewikkeld, de tijd waarin gelovigen de opstanding van Christus uitspreken.


Paus Franciscus voor de lijkwade in Turijn in 2015

Youtube-screenshot

En de doornenkroon?

Volgens drie evangeliën werd een doornenkrans op het hoofd van Jezus Christus geplaatst na zijn doodvonnis vóór zijn kruisiging.

Elke Goede Vrijdag tijdens een speciale mis werd het aan de gelovigen aangeboden tot de brand van de Notre Dame de Paris in 2019. Er is geen vergelijkende analyse gemaakt tussen de doornenkroon en de lijkwade. De kroon heeft geen stekels meer, maar hun zichtbare locaties op de kroon zouden moeten verschijnen als ze overeenkomen met de bloedsporen die op de Lijkwade van Turijn zijn achtergelaten.

Leave a Comment