Don’t Tribune – Voor welke aanpak heeft eShard gepleit op het brede terrein van cybersecurity?
Higgs Tybold- Dit is “diepgaande” beveiliging, die erin bestaat te bedenken dat de beveiliging van het communicerende object uit verschillende opeenvolgende lagen bestaat, waarvan de eerste de elektronische chip is die cryptografische elementen moet bevatten. Deze eerste laag is nodig omdat we van daaruit de volledige beveiliging van het betreffende object of systeem weven. Vanuit dit perspectief is onze markt het Internet of Things (Internet of Things), de markt voor connected things, en in deze markt richten we ons op halfgeleiders. Het is duidelijk dat onze uitdaging is om onze klanten in staat te stellen, met onze software en expertise, ervoor te zorgen dat hun cyberbeveiligingstools aanwezig zijn en goed werken, of het nu gaat om de chip, de software of het ding zelf. Concreet bieden we onze klanten, van de grote namen in technologie zoals Google, Thales, Visa of Qualcomm, een softwarepakket waarmee ze hun chips kunnen testen tegen een groot aantal potentiële aanvallen.
In dezelfde logica lanceerden we afgelopen december een Saas-app (Software as a Service/Software on Subscription) om mobiele apps te targeten met hetzelfde principe: ervoor zorgen dat de app aanwezig is en goed werkt.! Daarom gaan we in de aanval om te controleren of de app goed reageert. Ten slotte heeft de derde activiteit betrekking op het object dat is verbonden met een programmalaag die controleert of dat object goed werkt.
Met deze drie aanbiedingen, waar staat de eShard-business, zes jaar na de oprichting?
We zijn met een dertigtal medewerkers voornamelijk in Pisac, vlakbij Bordeaux en Marseille, maar we hebben ook een vestiging in Singapore. We doen 85% van onze business internationaal en 1,6 miljoen euro omzet in 2020. Voor 2021 willen we ongeveer 2,4 miljoen euro besparen en we kijken ernaar uit om vier tot vijf mensen aan te nemen, voornamelijk op leerwerkbasis, in de functies van Technical Lead en Developer bij Saas en Sales
Hebben de pandemie en de popularisering van werken op afstand ervoor gezorgd dat bedrijven eindelijk cyberbeveiliging hebben gerealiseerd?
Ja, deze problemen zijn in relatief korte tijd ontstaan! Tegenwoordig vragen bedrijven zich niet meer af of ze met cyberrisico’s zullen omgaan, ze hebben geleerd hoe ermee om te gaan. Momenteel bestaat er spanning rond anti-ransomware (ransomware), waarin Tehtris gespecialiseerd is. Bij eShard maken we ons zorgen over de volgende golf, die van de vele verbonden objecten die ons omringen en allemaal potentiële portalen voor cyberaanvallen. Zeker omdat dit de deuren zijn waarmee je het objectsysteem zelf kunt betreden maar ook je woning, bedrijf, bank-app of connected car!
Dit is wat je met Project Nucleus naar de gezondheidssector leidt. Waar gaat het over?
We richten ons momenteel op diabetes, die wereldwijd 500 miljoen mensen treft, van wie een groot percentage is uitgerust met een insulinepomp. Er is nu een verschuiving naar automatisering waarbij een sensor en pomp zijn aangesloten en automatisch het insulineniveau aanpassen dat een patiënt nodig heeft op basis van hun glucoseniveau, allemaal dankzij algoritmen. In de Verenigde Staten beschouwt de Food and Drug Administration (FDA) fabrikanten van deze aangesloten medische apparatuur als verantwoordelijk voor de cyberbeveiliging van deze apparatuur. Onze uitdaging is daarom om hen oplossingen te bieden door software in dit apparaat te integreren om altijd dezelfde vraag te beantwoorden: zijn uw apparaten goed beschermd en reageren ze goed op een aanval?
Wat is de tijdlijn van dit project?
Het bedrijf is gestart in maart 2020 en we hebben twaalf maanden om de MVP (Minimum Value Product/ Minimaal toepasselijke producten). We zullen in oktober een voortgangsrapport hebben om de haalbaarheid aan te tonen. Het idee is om een technologie te ontwikkelen, maar vooral om een product te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften van de markt. Tegelijkertijd zullen we klanten, patiënten en fabrikanten ondervragen om hun verwachtingen te achterhalen en om te verifiëren dat de technologie en de integratie ervan in medische apparatuur echt nuttig zal zijn. Vooral omdat het logischerwijs een sterk gereguleerde markt is omdat het de gezondheid van patiënten aantast. Bpifrance helpt ons de technologie te financieren, en aan het einde van het programma hebben we een beter idee van het bedrijfsmodel erachter en zullen we nadenken over de productiefase. Het eerste apparaat dat baat heeft bij deze oplossing is de glucosemeter, die bedoeld is om het glucosegehalte in het bloed te meten. Het zal zeer binnenkort de weg vrijmaken voor andere medische hulpmiddelen.