Wereldwijd is bijna elke schakel in de toeleveringsketen getroffen door Covid-19. Als het flagrante gebrek aan flexibiliteit in de toeleveringsketen veel sectoren heeft geschokt, zal de agrovoedingsindustrie niet immuun zijn. De hele keten, van boeren tot vervoerders, niet op voorraad in de supermarktschappen en voedselverspilling, met name in het VK en de VS, is getroffen.
Na de gezondheidscrisis is de toeleveringsketen al getroffen door het gebrek aan arbeidskrachten in het wegvervoer. In Frankrijk mobiliseren veel organisaties, waaronder de nationale federatie van wegvervoer (FNTR), zich om deze problemen te bestrijden. Hoewel een recentelijk in augustus 2021 gepubliceerd onderzoek een lichte verbetering laat zien, zijn de aantallen nog steeds onder het gemiddelde en heeft 53% van de professionals in de industrie nog steeds moeite om personeel aan te nemen en te herstellen van de gezondheidscrisis.
De uitdaging voor bedrijven van vandaag is dus om hun toeleveringsketens veerkrachtiger te maken, zonder hun concurrentievermogen te verminderen. Alleen het gebruik van nieuwe technologieën is niet voldoende om een onafhankelijke supply chain te creëren. Deze technologieën moeten ook met elkaar worden verbonden om planning, inkoop, productie en logistiek op een cross-functionele manier te beheren en buiten de bedrijfsgrenzen te opereren. Zo kan de verandering in de vraag van de klant onmiddellijk worden waargenomen door de hele waardeketen, zodat alle betrokken actoren hun planning dienovereenkomstig kunnen aanpassen.
logistieke softwareplatforms
Een manier om verstoringen in toeleveringsketens te verhelpen en ze veerkrachtiger te maken, is om routes te plannen en de ophaal- en bezorgtijden efficiënter te verbeteren. Sommige logistieke software integreert bedrijfsplanning met implementatietechnieken, waardoor wijzigingen kunnen worden aangebracht zodra zich wijzigingen in de supply chain voordoen.
Als we de logistiek van vers voedsel als voorbeeld nemen, kan op IoT gebaseerde technologie worden gebruikt om elke verstoring in de toeleveringsketen intelligent te overbruggen, te profiteren van beschikbare vervoerders en een efficiëntere logistieke oplossing te bouwen. Met name is het mogelijk om vrachtwagenchauffeurs om te leiden, zodat ze goederen efficiënter kunnen ophalen en tegelijkertijd bederfelijke voedingsmiddelen optimaal kunnen worden opgespoord. Een andere oplossing is het opzetten van een systeem voor het koppelen van boeren en chauffeurs, waardoor het verstrijken van de oogst kan worden voorkomen, wat vaak het gevolg is van het huidige gebrek aan flexibiliteit op het gebied van inzamelingsschema’s.
Het Internet of Things kan ook de zichtbaarheid en efficiëntie van de supply chain aanzienlijk verbeteren. Zo kunnen gegevens over fysieke objecten centraal, realtime en tegen lage kosten beschikbaar zijn. Deze kleine slimme batterijgevoede tracker kan veilig worden bevestigd aan een container, vrachtwagen of treinwagon die goederen vervoert. Eenmaal geactiveerd, verzamelt het apparaat realtime informatie over de exacte locatie van deze goederen op elk punt in de toeleveringsketen en verzendt deze informatie veilig via het internet der dingen. De informatie wordt geïntegreerd in een speciaal applicatieplatform of direct verbonden met het logistieke informatiesysteem van het bedrijf. Het gebruik van deze systemen maakt het mogelijk om een ongekende hoeveelheid informatie te verstrekken.
Een flexibelere en concurrerendere voedselvoorzieningsketen
Systemen die het Internet of Things ondersteunen, hebben een positieve impact op de hele voedselvoorzieningsketen: van beter oogstbeheer tot het efficiënter maken van voedselbezorging aan huis. De opslagkosten kunnen ook worden verlaagd door gebruik te maken van niveausensoren die gebruikers waarschuwen wanneer de voorraad bijna op is en die toekomstige vraag en potentiële tekorten helpen voorspellen.
Aan het begin van de voedselvoorzieningsketen profiteert ook de landbouw van IoT-technologie. Net als het wegvervoer heeft de landbouw te maken met een tekort aan arbeidskrachten, met voedseltekorten en verspilling als gevolg. Als het internet der dingen niets kan doen om de werkgelegenheidssituatie te verbeteren, kan het zorgen voor een betere zichtbaarheid en betere controle van gewassen of voedselkwaliteit. Het Internet of Things kan ook de efficiëntie verhogen door processen te automatiseren, zoals het regelen van verlichting, temperatuur, vochtigheid en bodemgesteldheid in kassen. Naast digitale tools voor het monitoren van de toestand van gewassen, kunnen drones die zijn uitgerust met IoT-technologieën helpen bij het gewasbeheer.
Niet alleen kunnen op IoT gebaseerde systemen zeer gedetailleerde gegevens leveren, maar ze kunnen ook voortdurend verbeteren door te ‘leren’ van hun problemen. De verzamelde informatie geeft gebruikers het inzicht dat ze nodig hebben om problemen te analyseren en fouten in hun toeleveringsketens op te lossen. Door gebruik te maken van de kracht van IoT-enabled logistiek, kunnen bedrijven verstoringen in hun toeleveringsketens verminderen en tegelijkertijd transparantie en efficiëntie verkrijgen.
Over de auteur :
Patrick Casson is sinds 2015 gedelegeerd bestuurder van Sigfox Frankrijk. Hij begon zijn carrière bij verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in de telecommunicatiesector en ontwikkelde zich binnen de afdelingen Sales en Marketing. Van 2000 tot 2004 werkte hij voor ALCATEL als Marketing Manager. Daarna trad hij in dienst bij Funko als Commercieel Directeur en nam uiteindelijk de functie van General Manager van EASYNET over in 2009, voordat hij bij Sigfox in dienst trad. Patrick is afgestudeerd aan de ESSEC Business School en heeft een master in openbaar bestuur.
Over bedrijf :
Sigfox is de grondlegger van het 0G-netwerk en ‘s werelds toonaangevende leverancier van IoT-communicatiediensten. Het bedrijf biedt een unieke mix van goedkope en ultra-lage energietechnologieën, met een uniek wereldwijd netwerk dat eigendom is van en wordt beheerd door meer dan 72 Sigfox-operators, waardoor bedrijven zichtbaarheid krijgen en hun activa wereldwijd kunnen traceren. Met meer dan 18 miljoen aangesloten items en meer dan 70 miljoen verzonden berichten per dag, helpt Sigfox zijn klanten om gegevens te extraheren tegen de laagste productiekosten en de digitale transformatie te versnellen op belangrijke gebieden zoals tracking en activabeheer.