Kunstmatige intelligentie: wanneer machines vriendelijker zijn dan wij

Deze column is voor iedereen die liever mens is als het gaat om onderhandelen over een prijs of dienst. Deze groep beschouwt mensen als veerkrachtiger, empathischer en meer bereid om te improviseren om tot een rechtvaardige en evenwichtige oplossing te komen. Deze positieve kijk op het menselijk oordeel, in tegenstelling tot de brutale kilheid van kunstmatige intelligentie, wordt verbrijzeld naarmate onlinediensten uitbreiden. Geprefereerd door een generatie wiens aanpak meer transactioneel is – ik betaal, dus ik heb een verwachting – die een beloning geeft voor efficiëntie, bij voorkeur meetbaar.

Het idee van het maximaliseren van de “return on relatie” is cruciaal. In een zeer competitieve omgeving zoals technologie komt het zelden voor dat mensen elkaar ontmoeten zonder te anticiperen op transacties: een beginner zal op zoek zijn naar meer ervaring dan om hun leercurve op een bepaald punt te versnellen; Hij zal senior accepteren op basis van het evalueren van het rendement op bestede tijd (dit kleine kind kan iets interessants doen, hij is een uur van mijn tijd waard). Een verbazingwekkende studie van Aaron Garvey (Universiteit van Kentucky), Taiwo Kim (Sydney University of Technology) en Adam Duhacek (Universiteit van Sydney) werpen nieuw licht op deze kwestie.

De onderzoekers legden de groepen verschillende scenario’s voor op basis van de aankoop van een concertkaartje en een Uber-rit. Hetzelfde principe in beide gevallen; Er worden drie prijzen aangeboden aan caviaklanten: de ene is goedkoper dan verwacht, de tweede is in lijn met hun verwachtingen en het uiteindelijke aanbod is duurder dan verwacht. Het centrale element van het onderzoek: Presentaties worden beurtelings gegeven door een mens genaamd Alex, en via een robotinterface, een chatbot, die reageert op de metalen naam “XT-1000”. Vervolgens wordt hen gevraagd naar hun mening over de kwaliteit van interactie volgens drie criteria: Is het systeem goed, egoïstisch en eerlijk?

“Stuur bij slecht nieuws een AI”

Conclusie: Bij een tegenvallend prijskaartje wordt de robot toch gezien als “welwillender”, “minder egoïstisch” en “eerlijker”. Omgekeerd, als de aangeboden prijs van een concertkaartje of Uber-rit uiteindelijk spannender is dan verwacht, is het tegenovergestelde waar: een mens wordt als altruïstischer en eerlijker gezien in zijn aanbod. Vandaar het resultaat (en de titel) van het onderzoek: “Voor slecht nieuws, stuur een AI, voor goed nieuws, zet een mens.” Het is duidelijk dat cognitieve vooringenomenheid gunstig is voor machines, die als onpartijdiger worden beschouwd en meer vatbaar zijn voor objectieve beoordeling van de inzet, in tegenstelling tot vooringenomen, hebzuchtige en sluwe mensen.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de conclusies van deze studie de inzet van robotinterfaces in interacties met het publiek zullen versnellen vanwege een element dat zeer slecht wordt beheerd door digitale interfaces: de uitzondering. Toegegeven, in het geval van Uber is AI onverslaanbaar als het gaat om het integreren van talrijke en heterogene elementen in een paar milliseconden, zoals de beschikbaarheid van auto’s in het gebied, het verkeer en het weer en hun veranderingen in de komende minuten of uren. Ze weet met veel factoren rekening te houden en deze terug te sturen in de vorm van duidelijke en eenduidige informatie (de prijs van een vlucht in VTC of een vliegticket).

Snelle toepassing

Voor tracking-analyse en decodering waar u ook bent

Download de app

Download de app

De uitzondering is een nachtmerrie voor geautomatiseerde systemen

Maar zodra we een specifieke en bekende omgeving verlaten, wordt alles ingewikkeld; Het is bijvoorbeeld een bankbot die de verklaring van een klant over een probleem buiten zijn beperkte kennisgebied niet kan begrijpen. Uit een gestandaardiseerde omgeving komen en uitzonderingen tegenkomen is een nachtmerrie voor geautomatiseerde systemen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zelfrijdende auto’s: veel informaticaprofessionals zijn van mening dat we, althans in de nabije toekomst, geen volledig zelfrijdende auto’s (zogenaamde Level 5) op de wegen of in steden zullen zien. Volgens hen is leiderschap slechts een reeks uitzonderingen, die niet slecht worden beheerd door mensen, door ervaring, aanpassing en infrastructuurbeperkingen, maar die onmogelijk te modelleren zijn. In de vergetelheid blijft het voordeel, en voor een lange tijd, voor de mens.


meningen

Ecoboek van de week

Sinds de dood van Steve Jobs in 2011 is de marktkapitalisatie van het bedrijf gestegen van $ 300 tot $ 2,5 biljoen, en in januari zelfs even de $ 3 biljoen overschreden.Francois Roche

chronisch

In het Wordlcoin-project ontvangen mensen die ermee instemmen hun iris te scannen digitale munten.Robin Rivaton

chronisch

Portret van Thomas Stearns Eliot (1888-1965), een genaturaliseerde Britse dichter en literair criticus.Pierre Assouline

chronisch

De Franse president Emmanuel Macron wordt herkozen op Champ-de-Mars op 24 april 2022 in Parijs.door Sylvan Forte

Leave a Comment