Overlevende, koopman, shopaholic… Hoe ziet internet eruit voor anderen? – Bewerken

Ter gelegenheid van haar algemene conferentie heeft UNESCO donderdag Cookie Factory onthuld, een extensie waarmee internetgebruikers door verschillende identiteiten kunnen navigeren. Doelstelling: Het bewustzijn vergroten van de uitdagingen van het respecteren van privacy op internet.

Kleine katten “erg fijn”. Een kat weet hoe hij moet zeggen “nee”. Nog een angst voor courgette. Op YouTube zijn mijn gebruikelijke aanbevelingen – bestaande uit Squeezie-video’s, videogames of zelfs sets van Zelda-ontspannende muziek (elk naar eigen smaak) – verdwenen. Het scherm toont nu een reeks pootjes en een stortvloed van harige gezichtjes. Normaal: ik weet het niet zeker “voor mij” internetten.

Hier verkennen we de digitale wereld van Macada Meow, een netizen met een passie voor katten. Zozeer zelfs dat, als we zijn browsegeschiedenis mogen geloven, hij heeft besloten met zijn kat te trouwen. U hoeft geen contact op te nemen met de SPA: Macada Meow bestaat niet. Het is een van de 40 fictieve personages uit de Cookie Factory, een Chrome-extensie waarmee je met een andere identiteit op internet kunt surfen, die Uitgave Hij heeft toegang tot de preview. Om dit te doen, biedt het zijn gebruikers de mogelijkheid om hun eigen cookies, die kleine tekstbestanden die hun browsegedrag op een site volgen, te vervangen door degenen die een fan, een hacker, een overlevende of zelfs een holbewoner volgen.

Deze ietwat gekke uitvinding werd donderdag onthuld, tijdens de Algemene Conferentie van UNESCO, en heeft maar één doel: internetgebruikers voorlichten over het beheer van hun persoonlijke gegevens en het respecteren van hun privacy. “Mensen accepteren hun dataverzameling vaak heel roekeloos”, betreuren laat hem vrij Lucy Guidon, een medewerker van het Parijse reclamebureau DDB, staat aan de basis van het project.

Amazon en Flatheads

Drie klikken en het adresscherm van de psychedelische koekjesfabriek verschijnt. In een verbluffende explosie van films en een beklijvende soundtrack vervangt Flat Cookie Macada Meow. Een kleine bijzonderheid: hij is ervan overtuigd dat de aarde plat is. Platonistenforum, YouTube-video’s, boeken over het onderwerp vinden … Om dit profiel te maken, heeft het algoritme van DDB meer dan honderd webpagina’s gescand. Het resultaat: Amazon is zich terdege bewust van de overtuigingen van Flat Cookie en barst van de suggesties zoals: 100 bewijzen dat de aarde geen bal is De grootste leugen op aarde De aarde is geen planeet…

Wat komt eruit? “De mogelijkheid van internet om de box te vergrendelen” en voor “polariseren” De gemeenschap betreurt Mathieu Bliget, verantwoordelijk voor UNESCO bij de DDB. Alvorens toe te voegen: “We hebben vaak het idee dat internet de chakra’s zou moeten openen, maar in feite voedt het zich maar in één richting… de richting die overeenkomt met het profiel van de internetgebruiker.”

Naast het in quarantaine plaatsen van weergegeven identiteiten, biedt Cookie Factory de mogelijkheid om: “Maak je eigen recept” van koekjes. De gebruiker kan het geslacht, de leeftijdsgroep en een bepaald aantal interessecentra selecteren om een ​​internetgebruiker op maat te creëren. In totaal zijn er 150 miljoen verschillende profielen mogelijk. Het is voldoende om het effect van gerichte reclame op te merken. Alexis Benbehi, die ook deel uitmaakt van het project, betreurt: “Vandaag de dag zijn we constant aan het kijken. We merken niet hoeveel we persoonlijk voorgeschoteld krijgen. Maar als we een ander profiel aannemen dan we zijn, verandert dat alles.” Een volwassene die op het punt staat te trouwen, zal een reeks trouwjurkadvertenties tegenkomen op hun digitale track, een tiener met een passie voor parkour zal het doelwit worden van een Extreme Sports-videogame en een beleggerstraining zal worden aangeboden aan een grote handelsfanaat. .

Binnenkort meer koekjes in de box?

Natuurlijk, zoals eerder beschreven in een artikel in augustus Uitgave, is het mogelijk om sporen uit te wissen dankzij “datavergiftiging”. Het idee: Gafa planten door zijn gegevens te vergiftigen dankzij extensies zoals AdNauseam door op alle mogelijke advertenties op de pagina te klikken om adverteerders duizelig te maken. Om een ​​cookiesysteem te creëren, blokkeert Privacy Badger trackers die eerder bezochte webpagina’s willen weten.

Er zijn ook wettelijke maatregelen genomen om overdosering te voorkomen. In oktober 2020 publiceerde de CNIL haar aanbeveling over gerichte reclame. In het laatste geval zorgt de Franse Data Protection Constable voor de implementatie van toestemmingsbanners op websites die het mogelijk maken om alle cookies eenvoudig te weigeren. In dezelfde lijn onthulde UNESCO donderdag haar ethische aanbeveling voor kunstmatige intelligentie. Naast het beschermen van de gegevens van internetgebruikers, hebben deze suggesties meerdere doelen: dat gezichtsherkenningshulpmiddelen raciale of seksistische vooroordelen niet in stand houden, dat zoekmachines meer diverse resultaten hebben of dat kunstmatige-intelligentiesystemen nuttig zijn in het bestrijden van de opwarming van de aarde.

Google van zijn kant heeft zelfs aangekondigd dat cookies van derden – deze kleine bestanden die internetgebruikers van de ene site naar de andere volgen – tegen het einde van 2023 zullen verdwijnen. Het begin van een nieuw, meer privacy-respecterend tijdperk.? Ik weet het niet zeker, want om zijn ad-trackers te vervangen, zal de Amerikaanse gigant vertrouwen op een andere technologie genaamd “FLoC”, voor “verenigd leren van fagen”. Dankzij dit laatste zal Chrome gebruikers met vergelijkbare navigatie in groepen groeperen. In wezen zal het bedrijf zich richten op groepen internetgebruikers met een vergelijkbare browsegeschiedenis in plaats van elke internetgebruiker te misleiden door ze te volgen via hun individuele cookies.

Gezien de mogelijkheid om kunstmatige intelligentie te geven om vrij door ieders browsegeschiedenis te bladeren, is Pierre Mathonat, een andere maker van de cookie-maker, niet al te enthousiast over het idee: “Hun project is nog steeds theoretisch, maar het lijkt me meer opdringerig.” Aan de andere kant verdedigt de digitale reus zich door te zeggen dat dit systeem het mogelijk zal maken om de gegevens van internetgebruikers in het blok te laten stromen … en dus meer respect zal hebben voor hun privéleven. Als er geen goudklompje is, hebben we in ieder geval een mooi goudklompje van kwade wil.

Leave a Comment