Inflatie nam in april iets af, tot 8,3% in één jaar

De inflatie in de VS vertraagde in april iets, wat hoop geeft dat het ergste voorbij is, maar ze nam slechts een klein beetje af, aangezien de prijsstijgingen sterk blijven en de koopkracht van de Amerikanen en de populariteit van Joe Biden beïnvloeden. De vertraging is al zwak: in april bedroeg de inflatie op jaarbasis 8,3%, meer dan verwacht, tegenover 8,5% in maart, volgens de consumentenprijsindex (CPI) die woensdag door het ministerie van arbeid is vrijgegeven. De prijsstijging blijft dicht bij een 40-jarige hit vorige maand. De voedselprijzen alleen kenden hun sterkste stijging in één jaar sinds april 1981 (+9,4%).

Deze cijfers zorgden voor een hogere volatiliteit op de New York Stock Exchange, die aan het begin van de sessie schommelde tussen rood en groen. Maar het goede nieuws is dat deze vertraging de eerste in acht maanden is. Het zou het begin kunnen zijn van een langzame daling van de inflatie nadat deze een hoogtepunt bereikte in maart, toen de prijsinflatie het hoogste niveau bereikte sinds december 1981.”De inflatie heeft misschien een hoogtepunt bereikt, maar de vertraging naar het einde van het jaar zal helemaal niet snel zijnGregory Dako, hoofdeconoom bij EY-Parthenon waarschuwt echter.

onaanvaardbaar niveau»

Joe Biden probeert sinds het begin van de week de Amerikanen ervan te overtuigen dat het Witte Huis er alles aan doet om deze hoge inflatie te bestrijden, die zijn populariteit ondermijnt naarmate de tussentijdse verkiezingen naderen. “Hoewel het geruststellend is dat de inflatie op jaarbasis in april daalt, blijft het een feit dat de inflatie zich op een onaanvaardbaar niveau bevindt. Zoals ik gisteren al zei, is inflatie een uitdaging voor gezinnen in het hele land en het verlagen ervan is mijn hoogste economische prioriteit.‘, schrijft hij in een persbericht.

De chef zou om 14:15 uur moeten spreken wat hij noemt “(Vladimir) Poetins prijsstijgingVan een boerderij in de buurt van Chicago (Noord-VS). Hij zal een reeks maatregelen onthullen om te proberen de stijging van de voedselprijzen een beetje te kalmeren. De Republikeinse oppositie vergeet niet dat de prijzen al voor de oorlog in Oekraïne begonnen te stijgen.

In slechts één maand tijd was de vertraging van de inflatie meer uitgesproken dan meer dan een jaar geleden, toen deze daalde tot 0,3%, een daling van 1,2% in maart ten opzichte van februari. De belangrijkste reden: de daling van de benzineprijzen, die in maart stegen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, met 6,1%. De prijzen van gebruikte auto’s, die aanzienlijk bijdroegen aan de stijging van de inflatie door het tekort aan halfgeleiders, daalden in april opnieuw (-0,4%) voor de derde maand op rij.

Het gevaar duurt voort»

Hoewel de cijfers van april aangeven dat er een piek is bereikt“De laatste recordprijs van benzine aan de pomp.”Het lijkt erop dat het gevaar nog steeds aanwezig isDe benzineprijzen aan de pomp bereikten deze week snel nieuwe hoogtepunten deze week, op $ 4,40 per gallon (3,78 liter) op woensdag. Een aanzienlijke stijging sinds 2000, toen de American Automobile Association (AAA) deze statistieken begon. “En.”De Covid-gerelateerde lockdowns in China en de aanhoudende Russisch-Oekraïense oorlog hebben de al onder druk staande toeleveringsketens extra onder druk gezetDe econoom merkt nogmaals op.

Exclusief energie- en voedselprijzen versnelde de zogenaamde kerninflatie in één maand, tot 0,6% versus 0,3% in maart. Maar het vertraagde in een jaar tot 6,2% versus 6,5%. Ook aan het front is de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, begonnen met het verhogen van de belangrijkste rentetarieven om de consumptie en investeringen te vertragen.

Verschillende van zijn functionarissen zeiden dinsdag dat ze voorstander zijn van een snelle renteverhoging in de komende maanden. Ook al heeft het tijdelijk weinig effect op de arbeidsmarkt en verhoogt het de werkloosheid. CPI-inflatie is een van de twee maatstaven die in de Verenigde Staten worden gebruikt en de benchmark waarmee met name pensioenen worden geïndexeerd. De andere maatstaf, de voorkeur van de Fed, de persoonlijke consumptie-uitgavenindex, zal op 27 mei worden gepubliceerd.


zie ook – Verenigde Staten: om inflatie tegen te gaan, is Joe Biden van plan de tarieven op Chinese producten te verhogen

Leave a Comment