CERVO zet in op onderzoek naar geestelijke gezondheid

Deze tekst maakt deel uit van de rubriek liefdadigheidswerk

CERVO, de bakermat van de psychiatrie in Quebec, blijft een belangrijke rol spelen op het gebied van geestelijke gezondheid. Hoewel het blijft bijdragen aan de kwaliteit van zorg, speelt het een belangrijke rol bij het veranderen van percepties en het bevorderen van de wetenschap.

“Je kunt een kapotte auto niet repareren als je niet weet hoe je hem moet bedienen”, legt Dr.s Yves de Koninck. Evenzo kun je in de geneeskunde een probleem niet genezen als je het niet goed begrijpt! Hoogleraar psychiatrie en neurowetenschappen aan de Université Laval en directeur van het CERVO Research Center. “Geestelijke gezondheid is het meest complexe medicijn. We hebben dus nog veel werk te doen om de menselijke geest beter te begrijpen.”

Net als hij werken veel onderzoekers hard aan het ontrafelen van de oorzaken van psychische problemen binnen het nationaal en internationaal erkende onderzoekscentrum CERVO. Het centrum brengt experts uit verschillende disciplines samen, van oogheelkunde tot techniek, die zich bezighouden met zaken als depressie, posttraumatische stress of zelfs schizofrenie.

Het onderzoekscentrum ontvangt een deel van zijn financiering via goede doelen die worden opgehaald via de CERVO Foundation. De laatste werd 45 jaar geleden opgericht met het oorspronkelijke doel om het dagelijks leven van patiënten in het Robert Giffard Hospital Centre te kunnen verbeteren. In 2009 werd het het Institute of Mental Health van de Universiteit van Quebec en fuseerde het in 2015 met het Center for Integrated Health and Social Services (CIUSSS) in Capitale-Nationale.

Het belang van onderzoek naar geestelijke gezondheid

Sindsdien heeft de stichting haar vaardigheden uitgebreid en haar naam veranderd in CERVO, in verwijzing naar het lid bij Oorsprong van Geestelijke Gezondheidsstoornissen. Naast het ondersteunen van de zorg, investeert het fors in voorlichting tegen stigmatisering en de bevordering van fundamenteel en klinisch onderzoek.

“Een beetje stroomopwaarts kijken en we vergeten het vaak”, zegt Yves de Koninck. [La philanthropie] Benadrukt het belang van dit werk in de schaduw, voegt de onderzoeker toe, die benadrukt hoe belangrijk onderzoek is voor de noodzaak van vroege opsporing en zorg.

Door het werk van het Centrum werden bijvoorbeeld bepaalde vitale functies geïdentificeerd. En de laatste zijn in zekere zin moleculaire handtekeningen die een vroege diagnose van ziekten mogelijk maken. Dr. wijst erop.s van Konink. Als we kwetsbaarheid voor een ziekte kunnen detecteren, kunnen we items plaatsen om de ontwikkeling ervan te voorkomen. »

Als het metabool syndroom geassocieerd met diabetes snel wordt gedetecteerd bij de patiënt, kan deze zijn dieet aanpassen om de ziekte te voorkomen, geeft de onderzoeker als voorbeeld. “Hetzelfde geldt voor psychische aandoeningen”, zegt hij. Hoe eerder we dingen ontdekken, hoe eerder we kunnen ingrijpen. als we dealen [un patient] Bij de eerste psychose is de kans op herstel veel groter. »

Evenzo hebben onderzoekers van het centrum aangetoond dat het netwerk van genen die ten grondslag liggen aan depressie heel verschillend is bij mannen en vrouwen. De mechanismen verschillen per geslacht en medische interventies bij vrouwen moeten dienovereenkomstig worden herzien, legt de arts uit.

De tien gevolgen van filantropie

Meer dan $ 10 miljoen: dit is de liefdadigheidsbijdrage die de CERVO Foundation mogelijk heeft gemaakt om in onderzoek te storten, verheugt Marieze Beaulieu, de CEO van de stichting. Terwijl een deel van de financiering van het CERVO Research Center afkomstig is van overheidssubsidies, helpt het liefdadigheidsgedeelte bij het creëren van een levendige werkomgeving.

“De tien miljoen maakten het mogelijk om nieuwe zoekers, nieuwe apparatuur en een nieuw gebouw te vinden. We hebben een exponentiële invloed. [sur la recherche], legt de algemeen directeur uit. Met name donaties maken het mogelijk om te investeren in de nieuwste apparatuur om het oneindig kleine te bestuderen en vooraanstaande onderzoekers aan te trekken. »

In januari maakte een donatie van $ 250.000 van Bell Let’s Talk het mogelijk om een ​​tweede neuromodulator aan te schaffen voor patiënten bij CIUSSS de la Capitale-Nationale. Het apparaat, waarvan de werking gebaseerd is op pulsen van magnetische velden die de activiteit van neuronen beïnvloeden, wordt gebruikt bij patiënten met depressieve stoornissen die resistent zijn tegen standaardbehandelingen. Het tweede apparaat zou de toegang tot zorg verbeteren en de wachttijden voor dit soort zorg kunnen oplopen tot meer dan 8 maanden.

“Geld van filantropie stelt ons in staat om zeer grote hoeveelheden geld van het publiek te krijgen. Onze publieke besluitvormers vinden het leuk dat we een deel van de financiering uit particuliere donaties krijgen, omdat het een betrokkenheid van de gemeenschap laat zien, die in dezelfde geest voortduurt.s Yves de Koninck. We vermenigvuldigen met 5 of soms met 10 met publieke financieringsprogramma’s! »

Laten we eens kijken in de video

Leave a Comment