Crypto, Elon Musk, TikTok… De onderkant van de oerknal van sociale netwerken

Elon Musk speelde de koorknapen om zijn wens uit te leggen om Twitter terug te kopen. “De vrijheid van meningsuiting verdedigen”, “de democratie beschermen”… zijn argumenten waren (verrassend genoeg) gepolijst. Maar er is één sleutel die hij voor zichzelf heeft gehouden: het feit dat de sector bezig is zichzelf volledig opnieuw vorm te geven. De overname van Twitter moet nog worden afgerond (sommige belangrijke netwerkvarianten worden nog bestudeerd), maar “er is een plek om over te nemen op sociale netwerken”, bevestigt Jean-Christophe Lyaupt, partner bij Fabernovel.

Wat drijft deze platentektoniek? Ten eerste het feit dat sociale netwerken zijn gebaseerd op twee grote misverstanden. De eerste, de bron van alle kwaad, is het idee dat sociale netwerken gratis zijn. Ten tijde van de oprichting moet worden gezegd dat internetgebruikers films en muziek naar hartelust piraten. Het idee om te betalen voor een sociaal netwerk is een onvoorstelbaar “oude wereld”. Behalve natuurlijk dat alles wordt betaald in het leven, en als de netwerken van internetgebruikers niet worden betaald, zijn hun gegevens goud waard voor adverteerders.

Net als andere platforms heeft Meta, ex-Facebook, ervoor gekozen om zijn bedrijfsmodel te bouwen rond gerichte advertenties. Dus haar teams moeten hun hersens kraken om de meest verslavende inhoud te promoten. Schattige kittens worden sterk, berichten die mensen nog meer boos maken. a bedrijfsmodel Wat zal leiden tot de schendingen die we kennen en die vandaag enige tekenen vertonen dat het momentum opraakt.

beperkt aanbod. 2 maanden voor 1 euro vrijblijvend

Voor het eerst in zijn geschiedenis zag Meta eind 2021 een daling van zijn gebruikers. Sindsdien is de index weer begonnen te stijgen, maar de waarschuwingsstatus is nog steeds erg kostbaar, vooral voor het jonge gebruikerssegment. Sociale netwerken, Meta heeft het moeilijkste ter wereld om te behouden. Het laatste Gafanomics-rapport van Fabernovel waarschuwde ook voor een scherpe vertraging van de advertentie-inkomsten van de groep, die “waarschijnlijk de komende kwartalen zal aanhouden”.

Twitch duwt UFO voor een nieuw bedrijfsmodel

Integendeel, er ontstaan ​​nieuwe modellen van sociale netwerken, met name het pad van de ‘creatieve economie’ die is geopend door UFO Twitch. Dit platform waar iedereen zichzelf live kan filmen en interactie kan hebben met zijn publiek, heeft de gave om internetgebruikers leuke tools te bieden om de mensen van wie ze houden te financieren. Ze kunnen zich abonneren op spandoeken Favorieten of koop ze “virtuele klap”. onvolmaakte vorm (onderdeel van spandoeken Houd er rekening mee dat de commissies die Twitch heeft aangenomen behoorlijk zwaar zijn), maar het heeft het voordeel dat het nieuwe horizonten opent.

Het concept van voorouderlijke betrokkenheid maakt ook een sterke comeback. “Dit is wat Elon Musk voor ogen heeft op Twitter”, zegt Jerome Cullen, associate director van adviesbureau Fifty Five. Als de overname eindigt, is hij van plan het advertentiegewicht in de omzet van het bedrijf te halveren en die daling te compenseren door onder meer betaalde abonnementen op premiumopties te verhogen. Een riskante gok, maar een slimme, want het publiek, moe van de belediging, is vandaag ongetwijfeld meer geneigd te betalen voor een kwaliteitsvolle show.

“De bedrijfsmodellen De industrie raakt gefragmenteerd”, bevestigt Neil Mauston, CEO van Strategy Analytics. En dit is niet de enige verstoring op dit gebied. Een andere “founding mythe” is verbrijzeld: het idee dat platforms slechts hosts zijn en niet verantwoordelijk voor de inhoud die wordt verspreid (haatberichten, laster Netwerken hebben dit zeer pragmatische maar foutieve standpunt altijd gemilitariseerd, omdat, zoals Rep. Bruno Studer, voormalig rapporteur van de Anti-False Information Bill van 2018 benadrukte: “Niet alle inhoud op dezelfde manier wordt gepresenteerd door middel van sociale netwerken, de privé-algoritmen Hun hoogtepunten zijn wat meer dan andere. Het is duidelijk een redactie die zijn naam niet noemt.”

Dit heeft een grote impact op het mondiale debat. Voorbeeld ? De verkeerde informatie over Covid die het web heeft overspoeld, is eigenlijk afkomstig van een belachelijk klein aantal mensen (in de VS kwam 65% van 12 accounts, volgens het Center for Combating Digital Hate). Geconfronteerd met de ernst van de risico’s beginnen sociale netwerken eindelijk hun verantwoordelijkheden op zich te nemen. Politici laten hen, toch, steeds minder keuze. Europeanen keurden in april een baanbrekende tekst goed, de Digital Service Act, die een serieuze opruiming van platforms zou afdwingen. Voor hen kan het echter nuttig zijn: internetgebruikers die vaak worden lastiggevallen met hun dienst, hebben – logischerwijs – de neiging om ervoor terug te deinzen.

De gevreesde moderatiepuzzel

Het onderwerp is echter een vreselijke hoofdpijn voor sociale netwerken, waarvan de beslissingen, die slecht worden begrepen, internetgebruikers vaak irriteren. “Al mijn vrienden aan de linkerkant ‘word wakker’ zijn ervan overtuigd dat sociale media een blanke supremacistische en vrouwenhatende patriarchaat beschermen, en ze hebben genoeg voorbeelden van waar platforms hun berichten onterecht hebben verwijderd […]. Al mijn vrienden aan de rechterkant zijn ervan overtuigd dat sociale netwerken worden verkocht aan een ontwaakte agenda – Black Lives Matter – Marxistisch – LGBTQ, grapte Yishan Wong, de voormalige CEO van het populaire sociale netwerk Reddit afgelopen april.

Een gespannen klimaat bevordert de opkomst van diensten, zoals Gettr, die trots beweren hun gebruikers alles te laten zeggen, tot grote vreugde van extreem-rechts Amerika. De historische spelers van hun kant hebben ongetwijfeld spijt dat ze deze Cornellal-kwesties niet eerder serieus hebben overwogen. Ze zullen het nu agressiever moeten aanpakken, terwijl ze zich tegelijkertijd moeten concentreren op twee grote technologische doorbraken in deze sector.

De eerste is blockchain, die een opwindende intrede in het financiële veld heeft gemaakt. Zelfs als de sector momenteel een moeilijke tijd doormaakt, openen cryptocurrency en NFT nieuwe, meer gedecentraliseerde sociale netwerken waar internetgebruikers inkomsten kunnen genereren met hun eigen inhoud (video’s, foto’s, enz.), elk met een klein stukje eigendom van de service en collectieve besluitvorming met betrekking tot de bedrijfsregels. “De belangrijkste bijdrage van gedecentraliseerde sociale netwerken is het verwijderen van ondoorzichtige technieken voor gebruikersprofilering die gericht zijn op adverteerders”, vat Hugo Purdy van Adan, de Association for the Development of Digital Assets, samen.

Historische spelers bekijken deze bubbels van ideeën met evenveel interesse als zorgen, omdat het zogenaamde Web3 hun hele model in twijfel trekt. Dus proberen ze het verlegen uit (Instagram test NFT’s in de VS) om te zien hoe ze ervan kunnen profiteren zonder de tak af te snijden waarin ze comfortabel zitten. Een andere verschuiving die vorm krijgt in deze sector is die van metaversen die “zullen overgaan van een vlakke 2D-ervaring naar een rijkere 3D-wereld”, legt Neil Mauston uit. De groep van Mark Zuckerberg investeert er fortuinen in en versterkte zijn apparatuur in 2014 met de aankoop van Oculus. De vijandige oorlog is echter verre van zegevierend voor hem.

Snelle toepassing

Voor tracking-analyse en decodering, waar u ook bent

Download de app

Download de app

Sociale media zijn natuurlijk altijd drijfzand geweest (het Chinese TikTok verraste iedereen door het virtuele monopolie op Amerikaanse netwerken over de hele wereld om te draaien). Maar in ruil daarvoor komt de concurrentie van geheel nieuwe fronten: het veld van technologiebouwers en de wereld van videogames. Om in de metaverse te slagen, zijn er echt drie hefbomen nodig: een grote gemeenschap van gebruikers, helmen en brillen die een succesvolle onderdompeling mogelijk maken, en de mogelijkheid om boeiende virtuele omgevingen te creëren. Dus een hardwareprofessional als Microsoft die de Activision Blizzard-gemeenschap en de expertise van zijn ontwikkelaars in synthetische werelden in handen krijgt, is genoeg om Zuckerberg koud te laten zweten. En niet te vergeten Apple, dat in een hinderlaag wordt gelokt en binnenkort zijn eigen virtual reality-bril gaat tekenen. Het spel om alles op zijn kop te zetten in sociale netwerken is net begonnen.


meningen

chronisch

Netflix-kantoren in HollywoodFrederic Velu

chronisch

Een man in beschermende kleding voor een barrière die is opgericht in Shanghai, waar op 31 maart 2022 een inperkingsbesluit is uitgevaardigd om de Covid-19-epidemie te bestrijdenDavid Paveries

chronisch

Emmanuel Macron tijdens een conferentie over de toekomst van Europa in Straatsburg.Geschreven door Cécile Mizunov, Senior Fellow bij Institut Montaigne en adviseur van IFRI’s Centre on Energy and Climate

chronisch

De Punakha Dzong, het historische administratieve centrum, op 24 augustus 2018 in Thimphu, Bhutan.Door Christoph Donner

Leave a Comment