De oorlog in Oekraïne: een nieuwe online radio, uit Praag, die vluchtelingen informeert

Praag, Tsjechië – “Hier is Radio Oekraïne.”

Een nieuw online radiostation in Praag is begonnen met het uitzenden van nieuws, informatie en muziek die is afgestemd op de dagelijkse behoeften van de 300.000 vluchtelingen die in Tsjechië zijn aangekomen sinds Rusland zijn militaire offensief in Oekraïne lanceerde.

In een studio in het hart van de Tsjechische hoofdstad werken radioveteranen samen met nieuwkomers in het vak om vluchtelingen te leren wat ze moeten weten om het zich zo gemakkelijk mogelijk te maken om zich in een nieuw land te vestigen.

Het personeel bestaat uit een tiental mensen die de afgelopen weken Oekraïne zijn ontvlucht en Oekraïners die al jaren in het buitenland wonen. Hun gemeenschappelijke doel is om hun mede-Oekraïners en hun thuisland te helpen bij de Russische invasie die al meer dan een maand aan de gang is.

Natalia Churikova, een ervaren journaliste voor Radio Free Europe / Radio Liberty, gevestigd in Praag, legde uit dat ze het aanbod om hoofdredacteur van de zender te worden niet kon weigeren.

“Dit is voor mijn mensen, voor mensen die echt hulp en steun nodig hebben, iets dat hen zal helpen een nieuw leven te beginnen of hier opnieuw te beginnen na een slechte ervaring waaraan ze proberen te ontsnappen.” Oekraïne, zei mevr. Churikova.

In haar team is Sofia Tatomir een van degenen die zijn gevlucht om aan de oorlog te ontsnappen.

De 22-jarige uit de westelijke stad Kalush was van plan om naar een andere stad in Oekraïne te verhuizen toen een vriend haar op een ochtend belde om haar te vertellen dat de oorlog net was begonnen.

Haar ouders en oudere broer kozen ervoor om in hun geboorteland te blijven, maar ze wilden dat Sofia zich bij haar tante in Praag zou voegen.

Ik nam alleen de bus in Chernice en kwam 28 uur later aan in de Tsjechische hoofdstad, een stad die ik nog nooit had bezocht.

“Toen ik buiten kwam, herinner ik me dat ik huilde en probeerde een kaartje te kopen, maar ik kon het kaartje dat ik nodig had niet spellen”, zei ze.

Sofia Tatomir werkte als grafisch ontwerper en zangeres in Oekraïne, maar omroep was onderdeel van haar universitaire studie. Tot zijn verbazing vond de broer van zijn tante een advertentie voor banen voor een nieuw Oekraïens radiostation.

“Dit is de beste manier om onze mensen te helpen, om Oekraïne te helpen. Dit is hoe ik het zie”, zei ze.

Veilig in Praag probeerde ze nog steeds de verovering van haar vaderland te verwerken.

“Het is verschrikkelijk. Ik kan nog steeds geen logische verklaring vinden voor wat ze doen en waarom ze het doen. In de 21e eeuw, een oorlog? Waarom? We zijn een vreedzame natie die gewoon hun leven leidt.”

Een andere omroepster, Marharyta Golobrodska, werkte als redacteur bij een softwarebedrijf toen ze een telefoontje kreeg van mevrouw Churikova, die ze kende van een stage bij Radio Free Europe.

“Vroeger dacht ik dat mensen vroeg opstaan ​​om vanaf 6 uur ‘s ochtends vroeg op te staan ​​om naar hun werk te gaan, maar dat is wat ik nu doe en ik vind het echt geweldig”, zei mevrouw Golobrodska. “Het is wat ik altijd al heb willen doen, en goed zijn voor mijn land, ook al woon ik zo ver weg.”

Elke doordeweekse dag – en in het weekend om 11.00 uur – gedurende 12 uur speelt Radio Oekraïne Oekraïense en westerse muziek, terwijl om de 15 minuten nieuws uit Oekraïne en Tsjechië en informatie over vluchtelingen wordt uitgezonden. Het geeft details over waar ze de documenten kunnen krijgen die ze nodig hebben van de lokale autoriteiten, hoe ze een baan kunnen krijgen of medische zorg kunnen krijgen, of het proces om kinderen naar school te sturen. Jongeren kunnen hier ook naar Oekraïense sprookjes luisteren.

Marharita Golobrodska woont oorspronkelijk al acht en een half jaar in de stad Mykolaiv in Tsjechië. Na de invasie van Oekraïne reist ze naar het westen van haar geboorteland om haar moeder en 9-jarige zus te ontmoeten en hen in veiligheid te brengen. In Praag betrekt ze hen bij haar show.

Bohemia Media, dat meerdere radiostations in Tsjechië exploiteert, kwam op het idee om dit station te lanceren. Hij zorgde voor een studio en zijn mensen werkten samen met de Oekraïense ambassade, de lokale Oekraïense gemeenschap en anderen om dit in slechts drie weken te realiseren. Het dekt ook de salarissen.

Lukas Nadvornik, eigenaar van Mediapark, een bedrijf dat Bohemia Media vertegenwoordigt, zei dat het de bedoeling is dat het station zo lang mogelijk in de lucht blijft. De belangrijkste taak op dit moment is om het bestaan ​​ervan bekend te maken aan zoveel mogelijk potentiële luisteraars.

Een van hen is Sofia Medvedeva. De 23-jarige webdesigner kon haar tranen niet bedwingen toen ze vertelde over zes dagen rijden met haar moeder en jongere broer van Mykolaiv naar Krakau, Polen.

In Praag voegde ze zich bij haar verloofde en Radio Oekraïne hielp haar zich aan te passen aan haar nieuwe leven.

“Ik ben zeer verrast dat ik de kans krijg om naar Oekraïense muziek te luisteren als ik niet thuis ben. Ik voel dat ik niet alleen ben”, zei ze. Zijn enige aanbeveling is om een ​​psycholoog uit te nodigen om “Oekraïense vluchtelingen te adviseren over hoe ze overleven kunnen bestrijden syndroom en depressie.”

Leave a Comment