Soedan | Internet hersteld in de nasleep van de bloedigste dagen sinds de coup

(Khartoum) Sudan’s nieuwe strijdmacht herstelde de internettoegang donderdag, na de staatsgreep van 25 oktober, in een eerste stap in de richting van heropening na een hardhandig optreden waarbij al 39 mensen omkwamen, waaronder vijf tieners.

Bijgewerkt op 18 november 2021

Sinds de coup van generaal Abdel Fattah al-Burhan hebben de Verenigde Naties, westerse ambassadeurs, activisten en zelfs Sudanese rechters opgeroepen tot herstel van internet. Doof voor deze oproepen, bevestigden de generaals hun opmars op woensdag door de telefoon af te sluiten.

Maar na het uitbreken van ongekend geweld, dat woensdag eindigde met het doden van 15 demonstranten door de politie en het verwonden van tientallen met kogels, maakte de nieuwe autoriteit de strop los.

Na het herstellen van nachtelijke telefoontjes van woensdag tot donderdag, maakte hij ‘s middags weer verbinding.

Terwijl de NGO Netblocks heeft aangegeven dat het internet nu “gedeeltelijk is hersteld”, hebben activisten op sociale netwerken Soedanezen opgeroepen om – via VPN – video’s en informatie over de demonstraties van de vorige dag te uploaden.

Want woensdag blijft de dag van het anti-coup “bloedbad”.

En alleen al in Khartoum Noord, een buitenwijk die door een brug over de Nijl met Khartoum is verbonden, werden ten minste 11 demonstranten gedood door veiligheidstroepen die, volgens de pro-democratische artsenvakbond, “het hoofd, de nek of de romp” als doelwit hadden.

De Hashd, die oproept tot burgerregering in een land dat al 65 jaar onder semi-continu militair bestuur staat, is nu een bolwerk: Khartoum Bahri.

Elders in de hoofdstad en in Soedan verspreidden processies zich voor het vallen van de avond van woensdag op donderdag, maar in Khatum North bleven de putschisten donderdag hun barricades verdedigen, als reactie op het afvuren van traangas door met stenen te gooien.

Bij eerdere grote protesten waarschuwden veel hoofdsteden de generaals, maar deze keer veroordeelde de VN scherpe munitie als “volkomen schandelijk” tot de volgende dag.

“We zullen voltooien”

De Europese Unie veroordeelde de “onaanvaardbare en zinloze moorden”, terwijl Clement Foll, de VN-rapporteur voor de vrijheid van vereniging, de “internationale gemeenschap opriep om Soedan onder druk te zetten om onmiddellijk een einde te maken aan de repressie”.

Maar het loden credo heeft de situatie al veranderd: terwijl tienduizenden demonstranten op 30 oktober en 13 november waren, demonstreerden duizenden pas op woensdag.

En donderdag klonk de oproep tot “burgerlijke ongehoorzaamheid” op straat toen het verkeer weer normaal werd.

Terwijl de herinnering aan 250 demonstranten die werden gedood tijdens de opstand die een einde maakte aan de 30-jarige dictatuur van generaal Omar al-Bashir in 2019 nog steeds leeft, bevestigde de Sudanese Professionals Association – een van de speerpunten van de opstand destijds – dat de repressie en het gezang van “verenigende leuzen” sinds 25 oktober werd bevredigd. Afgelopen oktober riep hij “geen onderhandelingen, geen partnerschap, geen compromis” met het leger.

“We zullen vreedzaam blijven demonstreren tot de val van de putschisten”, voegt de Umma Party, de grootste partij van het land, toe, terwijl honderden activisten, journalisten of omstanders zijn gearresteerd.

Ziekenhuizen aangevallen

Woensdagavond beschuldigde het Artsensyndicaat de veiligheidstroepen ervan in ziekenhuizen tegenstanders van de staatsgreep te achtervolgen en traangas af te vuren op gewonden en ambulances.

Om er zeker van te zijn dat er nooit werd geschoten, registreerde de politie één dode en 30 gewonden onder demonstranten in Khartoum Noord als gevolg van traangas en raakten 89 politieagenten gewond.

Op 25 oktober corrigeerde generaal-majoor Burhan de papieren van een al maanden haperende overgangsperiode. Hij bracht bijna alle burgers aan de macht en maakte een einde aan de heilige eenheid die in 2019 door burgers en soldaten werd gevormd.

Sindsdien heeft hij zichzelf onlangs herbenoemd als hoofd van de Voorlopige Autoriteiten, waarbij hij aanhangers van een puur civiele autoriteit uitzet.

Voor de Verenigde Staten wil “iedereen een uitweg vinden”, zei een hoge functionaris aan boord van het vliegtuig van minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken, tijdens een officiële reis naar Afrika.

“Er is echt een reden om een ​​weg vooruit te vinden”, voegde hij eraan toe, terwijl de heer Blinken beloofde dat de wereld Soedan weer zou steunen als “het leger de trein (van de overgang) weer op de rails zet”.

Leave a Comment