Beurs, Bitcoin, Euro … “De ineenstorting wordt gerechtvaardigd door de verslechtering van de economie en de oorlog in Oekraïne”

Zoals we sinds afgelopen herfst in dezelfde columns hebben aangekondigd en zoals we begin 2022 in onze jaarprognoses hebben benadrukt, is 2022 echt het jaar van het einde van financiële excessen en een terugkeer naar de realiteit. Inderdaad, na een eerste waarschuwingsschot afgelopen januari in de nasleep van de bevestiging van aanhoudend hoge inflatie en de eerste fase van stijgende rentetarieven op obligaties, en vervolgens een tweede storm aan het begin van de oorlog in Oekraïne, gaan de financiële markten opnieuw in een nieuwe fase van een zware correctie. En dit in het bijzonder op de beurzen, en op de euro/dollar en cryptocurrencies. De cijfers spreken voor zich: in 17 dagen is bitcoin met 30% gedaald. Sinds november 2021 is het met 57,9% ingestort en bereikte het het laagste niveau sinds december 2020.

ACDEFI (Bronnen: Bitfinex, ACDEFI)

Andere cryptocurrencies zijn niet uitgesloten: -60% voor Ethereum sinds november 2021, -79% voor XRP sinds april 2021, -84% voor Litecoin sinds mei 2021, -89% voor Doge ook sinds mei 2021… Zelfs StableCoins zouden blijven bestaan Hij is stabiel ten opzichte van de dollar en heeft de afgelopen dagen aan waarde ingeboet. Het is duidelijk dat voor degenen die dachten dat cryptocurrencies “veilige havens” waren, de douche koud is. Maar ze zouden niet kunnen zeggen dat we ze niet gewaarschuwd hebben…

>> Lees ook – De 10 meest gestelde vragen over Bitcoin

In de nasleep van die afdaling naar de hel maakt ook de leidende index van groeiaandelen, in dit geval de Nasdaq, een bijzonder verwoestende storm door. Dus in zes dagen tijd is de Nasdaq Composite Index 12,3% gedaald. Sinds november 2021 is het met 29,2% gedaald en bereikte het het laagste niveau sinds november 2020.

ACDEFI (Bronnen: Nasdaq, ACDEFI)

>> Ontdek 21 Million, de nieuwe nieuwsbrief gewijd aan cryptocurrency-kapitaal. Decodering en advies om uw inkomsten in crypto-activa te verhogen

Wat de meer traditionele aandelenindices betreft, staat ook een scherpe daling op de agenda. Tussen de piek begin januari 2022 en het dieptepunt van de afgelopen dagen is de S&P 500 18,1% gedaald, de Dow Jones 13,8% en de CAC 40 17,9%. Deze extreme dalingen worden niet alleen gerechtvaardigd door een logische corrigerende zet na de hyperinflatie in 2021, maar ook door de voortzetting van de oorlog in Oekraïne, maar wordt ook ondersteund door de economische statistieken van de afgelopen dagen.

Zo daalden de Caixin PMI’s voor april in China, in de nasleep van de afsluiting van het land, ruim onder de 50, wat de grens aangeeft tussen groei en een daling van de activiteit: 46,0 in de industrie, 36,2 in de dienstensector en 37,2 voor iedereen. sectoren. Dit bevestigt dat de Chinese economie op de rand van een recessie staat. Deze teleurstelling weerhield het Middenrijk er echter niet van om op het gebied van handelsbalans records na elkaar te breken. Zo bedroeg het Chinese handelsoverschot in april 51,12 miljard dollar in één maand en bereikte het een nieuw historisch hoogtepunt van 743,93 miljard dollar in één jaar.

ACDEFI (Bronnen: NBSC, ACDEFI)

>> Onze service – valutavergelijking

Wat bevestigt dat de permanente blokkade van de Chinese economie grote gevolgen zal hebben voor de bevoorrading van veel landen over de hele wereld, waardoor de tekorten en dus de inflatiedruk toenemen. In dit verband is het vermeldenswaard dat ondanks de appreciatie van de dollar, die zich vertaalt in een daling van de ingevoerde inflatie, de jaarlijkse verschuiving van de consumptieprijzen in de Verenigde Staten in april zeer hoog bleef. Het bereikte daarmee 8,3%, tegen 8,5% in maart en is sinds december 1981 op zijn hoogtepunt gebleven.

De inflatie exclusief energie en voedingsproducten is in april eveneens met 0,2 punten gedaald, maar op het niveau van 6,3% is ze sinds augustus 1982 op haar maximum gebleven. Het belangrijkste positieve effect, namelijk de jaarlijkse stijging van de producentenprijzen, wat een voorlopende indicator is van de consumentenprijzen, met 0,2 pips in april, maar het is nog steeds erg hoog met 11,0%. Deze aanhoudende spanningen in de producentenprijzen doen vermoeden dat de consumentenprijzen op jaarbasis de komende maanden verder kunnen stijgen of zich op zijn best op een hoog niveau kunnen stabiliseren.

Met andere woorden, de Fed zal tegen het einde van deze zomer haar belangrijkste rentetarieven met minstens één punt moeten verhogen tot 2%. Maar hoe meer de ECB de realiteit blijft ontkennen en weigert snel en intensief te reageren op de stijgende inflatie, hoe groter het renteverschil op de Fed-geldmarkt en de ECB.

Een ontwikkeling die uiteraard niet zal falen om de EUR/USD wat meer te devalueren. De laatste zakte net naar $1,0379, het laagste niveau sinds 2 januari 2003. Zoals we hier vorige week in onze column hebben uitgelegd, is deze waardedaling van de EUR/USD grotendeels gerechtvaardigd, maar begint desalniettemin gevaarlijk te worden voor de stabiliteit en geloofwaardigheid van de economische en monetaire unie.

ACDEFI (Bronnen: ECB, ACDEFI)

Sterker nog, hoe lager de euro, hoe groter de inflatie in de Europese Monetaire Unie (vanwege de mechanische stijging van de kosten van geïmporteerde goederen, nota van de redacteur), waardoor de koopkracht van huishoudens en daarmee de economische groei wordt verbroken. Maar dit, het is duidelijk dat de ECB het niet zal kunnen begrijpen en liever, misschien in juli, op een antwoord wacht. Geweldig toch?!

>> Koop en verkoop uw beleggingen (beurs, cryptocurrency, goud, enz.) op het juiste moment dankzij Momentum, Capital’s nieuwsbrief over technische analyse. En nu, met de promotiecode CAPITAL30J, kunt u profiteren van een gratis proefmaand.

Marc Touati, econoom, voorzitter van ACDEFI

Zijn nieuwe boek RESET – Welke nieuwe wereld voor morgen? Budgetartikelen staan ​​bovenaan de lijst met bestsellers sinds de release op 2 september 2020

Mark Touati

Vind al zijn video’s op zijn site Youtube kanaal. De laatste daarvan is de val van de euro: waarom, in welke mate en wat zijn de gevolgen?

Leave a Comment