Gaat de Amerikaanse technologie een recessie in?

Een trajectongeval of een periodieke ommekeer? Na twee jaar van uitzonderlijke welvaart, vooral als gevolg van de pandemie en de groeiende afhankelijkheid van digitale technologie die deze heeft veroorzaakt, staat de Amerikaanse technologie nu voor een verbazingwekkende tegenslag.

Op Wall Street dalen de industriële aandelenkoersen één voor één. Op 9 mei sloot de Nasdaq op het laagste niveau sinds november 2020, en Bijna de helft van de daar genoteerde bedrijven heeft 50% van hun waarde verloren. Netflix, Meta en Amazon hebben hun aandelen sinds het begin van het jaar allemaal met meer dan 30% zien dalen. De S&P 500 is 13% gedaald.

De situatie is niet veel rooskleuriger op de markt voor cryptocurrency, waar alleen al op woensdag 11 mei $ 200 miljard verdampte.

Resultaten halfstok in het eerste kwartaal

Deze slechte prestatie volgt op tegenvallende resultaten die in het eerste kwartaal van 2022 door verschillende grote technologiespelers zijn aangekondigd. Netflix zag zijn gebruikersbestand voor het eerst in tien jaar afnemen, terwijl Alphabet, Meta en Amazon lagere omzetcijfers rapporteerden dan ze hadden verwacht Wall Street. Alleen Apple springt eruit en overtreft de verwachtingen van investeerders, ondanks problemen in de waardeketen.

Kleinere maar veelbelovende tech-spelers hebben te maken met tegenslagen op de aandelenmarkt. Dat is het geval met Palantir, het big data-verwerkingsbedrijf opgericht door Peter Thiel, wiens aandelenkoers meer dan 20% van zijn waarde heeft verloren, terwijl de verkoop minder is gestegen dan in voorgaande kwartalen. Of zelfs Snowflake, wiens aandelenkoers in april met 25% is gedaald.

Veel bedrijven hebben al gereageerd door het rempedaal in te trappen. Uber heeft beloofd de uitgaven te verminderen, waaronder het vertragen van het aannemen van personeel, het snijden in marketingbudgetten en het beperken van chauffeursbonussen. Ondertussen kondigde Facebook een totale personeelsstop aan tot nader order, terwijl brokerage-app RobinHood van plan is 9% van zijn personeel te ontslaan. Thracio, een Amazon-aggregator met een waarde van meer dan vijf miljard dollar, ontslaat intussen een vijfde van zijn werknemers en verandert zijn CEO.

Aan de beleggerskant is de sfeer ook halverwege. ” In Silicon Valley is het beleggerssentiment op zijn laagst sinds de dotcom-zeepbel barstte David Sacks, een in San Francisco gevestigde durfkapitalist en voormalig CEO van PayPal, tweette onlangs.

Versnelde inflatie, stijging Amerikaanse rente.. Europese beurzen gaan fors achteruit

Terug naar normaal?

De pandemie was een uitzonderlijk geschikte tijd voor de nieuwe technologiesector, aangezien klanten, verstoken van entertainment, zijn overgestapt op video-on-demand en maaltijdbezorgdiensten, terwijl telewerkers op zoek zijn gegaan naar digitale tools om samenwerking op afstand mogelijk te maken. In 2020 genereerden Meta, Amazon, Alphabet, Apple en Microsoft samen $ 1,1 biljoen aan inkomsten, een stijging van 20% ten opzichte van 2019. En hun winst is met 24% gestegen. ” De marktkapitalisatie van deze bedrijven heeft tot 20 keer hun omzet bereikt, vergeleken met ongeveer zes keer in normale tijden ‘, merkt Will Price op, oprichter van durfkapitaalfonds Next Frontier Capital.

De huidige vertraging is dus een gedeeltelijk teken van een terugkeer naar normaal, aangezien de beperkingen die zijn opgelegd tijdens het uitbreken van de epidemie en de afhankelijkheid van digitale producten tegelijkertijd vervagen, waardoor de technologie terugkeert naar de plaats die het vóór de pandemie innam. ” Niet al deze bedrijven worden slecht beheerd, sterker nog, ze worden overschat. Vat Mark Stoekel, CEO van Adams Funds investeringsfonds samen. ” Het enthousiasme dat om hen heen ontstond was tijdens de pandemie zo sterk dat het publiek bereid was hun aandelen ver boven hun werkelijke waarde te kopen. Nu de groei vertraagt ​​als gevolg van een combinatie van geopolitieke factoren, verminderen beleggers het risico en besteden ze meer aandacht aan waarderingen. »

Explosieve geopolitieke context

Want naast een simpele terugkeer naar normaal, zijn er al tal van omstandigheden die de economie beïnvloeden, vooral digitaal. Het tekort aan halfgeleiders, dat niet meer weg te denken is, de strikte Chinese inperking vanwege de zero-Covid-strategie die de regering weigert op te geven, en de oorlog in Oekraïne, die problemen met de energie- en grondstoffenvoorziening met zich meebrengt, wat leidt tot grote verstoringen in de de waardeketen voor technologiebedrijven.

De terugkeer van de inflatie vormt voor hen ook een dubbel probleem.

Anderzijds vertraagt ​​de economie en daalt het verwachte inkomen. Aan de andere kant is er een tekort aan talent dat het inhuren erg moeilijk maakt, waardoor digitale bedrijven steeds hogere salarissen moeten bieden om de beste aan te nemen, terwijl het bestaande personeel moet worden uitgebreid. Inflatie… deze bedrijven zitten gevangen in het kruisvuur », prijsanalyses.

En om toe te voegen:

Tegen deze achtergrond doen beleggers een stap terug en proberen ze in te schatten hoe lang de huidige economische neergang kan aanhouden. »

de wolk biedt weerstand

Deze vraag ligt echt op ieders lippen. Zien we het begin van een periode van mager rundvlees voor de Amerikaanse tech-industrie, die tijdelijk vertraagt ​​om de komende maanden beter van start te gaan? ” Ongetwijfeld wordt reikhalzend uitgekeken naar de resultaten van het tweede kwartaal, en deze zullen een grote rol spelen bij het bepalen of de eerste een anomalie is of niet. Zegt Will Price.

Sommige indicatoren blijven echter groen en stellen ons in staat te wedden op de veerkracht van de sector. De banenmarkt blijft levendig, met de Amerikaanse economie die in april 428.000 nieuwe banen heeft gecreëerd, een cijfer boven de 400.000 voor de 12e achtereenvolgende maand. Het werkloosheidspercentage is slechts 3,6%: dus de Amerikaanse economie kent volledige werkgelegenheid.

Bepaalde delen van de digitale economie kenden ook een fantastisch eerste kwartaal. Dit is met name het geval voor de cloud, een markt waarvan de groei momenteel geen tekenen van vertraging vertoont. AWS, de marktleider, rapporteerde dit kwartaal een netto-omzet van $ 18,44 miljard en een bedrijfsresultaat van $ 6,5 miljard, vergeleken met respectievelijk $ 17,8 miljard en $ 5,3 miljard in het voorgaande kwartaal. Microsoft Azure, dat op de tweede plaats staat in de wereldwijde cloud, heeft zijn omzet in één jaar tijd met 32% zien groeien en het aantal contracten dat het bedrijf heeft ondertekend voor meer dan $ 100 miljoen is verdubbeld. Ook Google Cloud doet zeer eervol werk, met een omzet van 5,54 miljard tegenover 4 miljard vorig jaar in dezelfde periode.

Net zoals beleggers tijdens de pandemie wedden op bedrijven die het waarschijnlijk goed zullen doen (Zoom, Peloton, enz.), zullen ze zich nu richten op bedrijven die waarschijnlijk zullen profiteren van een vertragende economie. Omdat bedrijven echter hun kosten willen verlagen, hebben cloudspelers alle kans om goed werk te leveren.Dit is ook het geval voor bedrijven die automatisering aanbieden in markten die arbeidskrachten nodig hebben: robots, autonome vrachtwagens… », prijsanalyses.

Het einde van de groeistrategie tegen welke prijs?

Omdat ze in alle richtingen investeren, vertrouwen op het geld dat beleggers betalen en vertrouwen op een solide groeistrategie om verliezen op middellange termijn te compenseren, zijn unicorns kwetsbaarder voor dit soort economische neergang dan Gafam. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan beginnen sommige commentatoren te praten over ” zombie eenhoorns Ze stellen dat investeerders deze jonge mensen misschien moeten helpen om een ​​faillissement te voorkomen.

Voor Mark Stoeckl, De techreuzen genieten nog steeds hoge inkomsten en winsten, evenals een vrije kasstroom, en lopen daarom minder risico. De recente daling van de aandelenkoers maakt het aantrekkelijker voor beleggers: tegen de huidige prijs is het een koopje. Rhino-startups zullen hard worden getroffen door stijgende rentetarieven en voorzichtigheid van beleggers. Dit geldt met name voor bedrijven als Lyft en Uber die nog met een duurzaam bedrijfsmodel moeten komen. “.

Volgens Will Price kan een groeistrategie ten koste van alles, waarmee tech-startups investeerders kunnen plezieren zonder zich zorgen te maken over het maken van winst zolang ze blijven groeien, een tijdje worden uitgesteld. ” In de komende 18-24 maanden zullen beleggers waarschijnlijk het vermogen waarderen om meer liquiditeit en minder snelle groei te genereren. »