Jerome Powell heeft bevestigd dat hij de president is van de Amerikaanse Centrale Bank

Jerome Powell tijdens een persconferentie in Washington, 4 mei 2022 (Jim WATSON/AFP)

De president van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, begon donderdag aan een tweede termijn: de senaat stemde voor Joe Biden op een moment dat de instelling de inflatie bestrijdt met als doel de economische groei niet te beïnvloeden.

De plenaire vergadering van de Senaat stemde, zoals verwacht, in het voordeel van “Jay” Powell, met een stemmen van 80 tegen 19.

Deze 69-jarige advocaat en voormalig bankier, die nog vier jaar aan het hoofd stond van de Federal Reserve (Fed), zal de inflatie moeten afremmen, wiens instelling noch activisme noch doorzettingsvermogen verwachtte. Maar het zal hard moeten spelen om de economie niet te vertragen of de werkgelegenheid te overbelasten.

“De Federal Reserve speelt een sleutelrol bij het bestrijden van inflatie”, zei Joe Biden in een persbericht.

Tot dusverre heeft Jerome Powell gerustgesteld dat de monetaire instelling de “tools” heeft om het te laten gebeuren.

Maar hij waarschuwde donderdag dat het beheersen van de inflatie “niet zonder pijn zal gebeuren”, hoewel “het pijnlijkste zal zijn… als de inflatie op een hoog niveau in de economie blijft verankerd”, zei hij. Het dagelijkse openbare radioprogramma van National Public Radio.

Sommige senatoren vonden het ook tegen hem omdat hij zo’n duizelingwekkende en blijvende prijsstijging niet zag aankomen. Zoals de Republikein Richard Shelby, die tegen zijn herbenoeming stemde omdat voor hem de heer Powell en de rest van de Federal Reserve het Amerikaanse volk in de steek hebben gelaten.

Democraat Bob Menendez stemde ook tegen een tweede termijn, maar om andere redenen: “Onder het leiderschap van president Powell blijft de Federal Reserve cruciale kansen missen om Latino’s te benoemen tot de hoogste niveaus van haar leiderschap.”

klimaat risico’s

Gouverneur van de Federal Reserve sinds 2012 Jerome Powell werd in 2018 benoemd tot voorzitter van de instelling door Donald Trump, die later zijn verontwaardiging veroorzaakte.

Hij volgde Janet Yellen op, die sindsdien de minister van Financiën van Joe Biden is geworden.

Jerome Powell en Lyle Brainard omringen Joe Biden in het Witte Huis, tijdens hun nominatie op 22 november 2021
Jerome Powell en Lyle Brainard omringen Joe Biden in het Witte Huis, tijdens hun nominatie op 22 november 2021 (JIM WATSON / AFP)

Deze Republikein, die als eensgezind werd beschouwd, had tijdens zijn benoeming in november verzekerd dat de Fed zou optreden om te voorkomen dat de inflatie “wortel zou schieten”. Maar sindsdien is de prijscurve verder omhoog gegaan.

Een andere prioriteit is de bestrijding van de “evoluerende risico’s in verband met klimaatverandering”. Linkse democraten riepen Joe Biden op om iemand anders te kiezen en zijn acties te beoordelen in termen van rekening houden met klimaatverandering.

Sinds zijn aankomst in het Witte Huis in januari 2021 is de president erin geslaagd het Monetair Comité van de Federal Reserve te herschikken, met vijf posities.

Lyle Brainard, de enige Democratische gouverneur, werd vice-president nadat hij op 26 april was bevestigd (52 stemmen tegen 43).

diversificatie van heersers

De Amerikaanse president wilde ook het machtige establishment diversifiëren door twee zwarte economen als conservatieven binnen te halen.

Zo werd Lisa Cook de eerste zwarte vrouw die deze functie bekleedde, ondanks tegenstand van de Republikeinen. Bij gelijkheid van stemmen in de Senaat tussen de twee kampen zou de vice-president van de Verenigde Staten, Kamala Harris, voor een krappe meerderheid (51-50) hebben moeten stemmen.

De benoeming van Philip Jefferson werd woensdag (91-7) bevestigd.

Joe Biden verwelkomde de komst van “deze hooggekwalificeerde leden van de Raad van Bestuur” bij de Federal Reserve.

Lisa Cook tijdens de Senaatshoorzitting op 2 februari 2022
Lisa Cook tijdens de Senaatszitting op 2 februari 2022 (Ken CEDENO/POOL/AFP/Archives)

De Senaat moet nu beslissen of Michael Barr wordt benoemd tot vice-president voor bankregulering, nadat Sarah Blum Raskin, die aanvankelijk was geselecteerd, had toegegeven vanwege een gebrek aan voldoende steun. Het moet op 19 mei worden gehoord door de Senaatscommissie voor het bankwezen.

De Fed heeft sinds maart haar beleidsrente tweemaal verhoogd om de inflatie te bestrijden op het hoogste niveau in 40 jaar, en heeft gewaarschuwd dat er tegen het einde van het jaar nog een aantal verhogingen worden verwacht.

Economisch gezien is de benoeming van het hoofd van de Centrale Bank een van de belangrijkste beslissingen in de ambtstermijn van de president van de Verenigde Staten.

De Federal Reserve, de machtigste centrale bank ter wereld, bepaalt het monetaire beleid van het land. Bewaakt en reguleert de financiële sector. Haar beslissingen kunnen de Amerikaanse economische activiteit stimuleren of vertragen door de kredietkosten vast te stellen, wat gevolgen heeft voor de dollar en dus voor alle financiële markten.

Leave a Comment