Amerikaanse cloudreuzen beschuldigd van concurrentievervalsing

Na zoekmachines, online adverteren of app stores, de cloud. Spelers op de markt voor hosting en online diensten voor bedrijven gaan praktijken aan de kaak stellen die als concurrentieverstorend worden beschouwd. In hun zicht zijn de drie Amerikaanse groepen Amazon, Microsoft en Google, die volgens Synergy Research Group 69% van de markt in Europa in handen hebben. Europese bedrijven verdubbelden hun omzet in vier jaar tijd … maar hun marktaandeel daalde van 21% naar 16%.

Lees ook: Met de Digital Markets Act de Europese internetgiganten in toom houden

“Er is een synchronisatieprobleem in de cloudwordt MoDem-plaatsvervanger Philip Latumbe geschat. De aandacht was tot nu toe gericht op consumentenmarkten, maar dit onderwerp is in opkomst. » De Franse Mededingingsautoriteit heeft besloten deze markt te onderzoeken: zij zal een openbare raadpleging starten “voor de zomer” En het zal, begin 2023, ervoor zorgen dat ” Merk op “, dat als basis zal dienen voor toekomstig onderzoek. In de Verenigde Staten is in een parlementair rapport al bezorgdheid geuit over: Technologieën die klanten binnenhalen. En Brussel kondigde medio maart een klacht aan over misbruik van machtspositie die was ingediend tegen Microsoft OVH, de Franse leider in hosting. ‘We kijken het na’bevestigen we aan de Europese Commissie.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees “In de cloud is het nu essentieel om samen te werken met Gafam en tegelijkertijd gegevens te beschermen”

Wat zijn de betwiste praktijken? “Microsoft maakt gebruik van de sterke positionering van zijn Office 365 Office-softwarepakketzegt Michelle Boleyn, CEO van OVH. Als we het aan onze klanten willen verkopen, biedt Microsoft ons een licentie aan die veel duurder en technisch beperkter is dan de licentie die wordt verleend aan spelers die zijn clouddiensten parallel verkopen. Het is een vorm van beperkte verkoop.betreurt Thomas Faure, CEO van Whaller, de Franse uitgever van gezamenlijke werkprogramma’s.

“vermomd dumpen”

Een ander gebruik dat als oneerlijk wordt beschouwd, en Gratis cloudtegoed : “Deze aanbiedingen hebben bedragen en perioden die elke concurrentie uitsluiten, en gebruikers zijn uiteindelijk gefascineerd. Het is vermomde dumping.”Stéphanie Yon-Courtin, Europarlementariër (Vernieuwen). Amazon (33% van de wereldwijde cloudmarkt, volgens Synergy) geeft startups tot $ 100.000 (95.566 euro) aan kredieten voor hun diensten voor een jaar, evenals software. In een rapport is het bedrijf verheugd dat het zo is verspreid Honderden miljoenen euro’s In Europa en dienstverlener zijn voor 75% van de 40 grootste Franse start-ups.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees The Cloud: nieuwe inzamelingsactie van $ 400 miljoen voor Unicorn Dataiku

Microsoft (20% van het marktaandeel) heeft een soortgelijk programma. Aanvankelijk minder genereus, verhoogde Google (10% van de markt) zijn saldo in januari tot $ 200.000 over een periode van twee jaar. Volgens de site kunnen sommige startups meer bereiken in de VS Interesse in handel. “We hebben niet zulke diepe zakken. Er is sprake van concurrentievervalsing.”klaagt Yann Lechelle, die aan het hoofd staat van Scaleway (een dochteronderneming van Free, opgericht door Xavier Niel, een individuele aandeelhouder in globalisme). Deze host- en software-uitgever biedt nu startups tot € 36.000, maar “niet wensen” Het bereikt € 100.000, een cijfer dat OVH eind 2020 bereikte.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees The Cloud: Frankrijk wil zich bevrijden van GAFAM

“Startups zijn sterk geneigd tot cloudadoptieZegt Maya Noel, algemeen directeur van de Association of Young Digital Businesses France Numérique. Maar er is een risico van afhankelijkheid, want dan is het moeilijk om de resource te veranderen. » Daarom doet het een beroep op Digital France “compatibiliteit”, zodat u van de ene serviceprovider naar de andere kunt overstappen. Amazon, Microsoft of Google worden er ook van beschuldigd klanten te behouden dankzij uitstapvergoeding, wordt deze vergoeding in rekening gebracht voor het overbrengen van gegevens naar een andere host. Medio 2021 beschuldigde het Amerikaanse bedrijf Cloudflare Amazon van actie 80 keer de werkelijke conversiekosten. Al snel verhoogde de laatste van 1 naar 100 GB gratis overdraagbare data.

In de ogen van wetgevers

Amazon komt onder druk voor zichzelf op: “Klanten blijven onze cloudservices gebruiken om waarde te creëren, niet vanwege technische of kostenbeperkingen.” ‘Wij zijn tegen technologieslot’zoals Google smeekt dat zegt ” voor hulp ” Klanten om hun gegevens over te dragen. Microsoft ontkent “een slot” Markt, tijdens de kwalificatie: “Alle argumenten staan ​​in de klacht [d’OVH] Ongeldig, maar sommige zijn waar, en we zullen wijzigingen aanbrengen om hieraan tegemoet te komen.”Het bedrijf zei in financiële tijden.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees De Franse doctrine over de cloud wordt besproken

Grote cloudbedrijven weten dat ze in het vizier zijn van wetgevers. “Verplichtingen zullen voorkomen dat ze klanten op ongepaste wijze behouden, met juridische of technische middelen”, leggen we uit aan de Europese Commissie. De toekomstige Europese wet op de digitale markten zal hen ervan weerhouden hun eigen diensten te promoten en zal de interoperabiliteit verbeteren. Brussels voorstel voor datawet over industriële dataplannen om uitgaande transportkosten te verlagen, en vervolgens “verbergen”, binnen drie jaar. Desondanks blijven Franse spelers enthousiast en dromen ook van een Europese technologie-aankoopwet, die een deel van de publieke cloud en digitale bestellingen van Europeanen zal redden.

Leave a Comment