Periode van vijf jaar om de Franse en Europese cloud te versterken

De afgelopen twee jaar werden gekenmerkt door een gezondheidscrisis. De veerkracht van onze samenlevingen en economieën, die plotseling afhankelijk zijn van digitale technologieën, is op de proef gesteld. De cloud is een essentiële basis gebleken, niet alleen voor het functioneren van onze bedrijven en afdelingen, maar ook voor het digitale leven van onze burgers. IFOP-enquête gepubliceerd in januari Hij wees al op een grote toetreding tot de Fransen om de digitale suprematie te doen gelden. Kwesties van strategische onafhankelijkheid en technologische onafhankelijkheid zijn ook, net als de cloud, een prioriteit van alle presidentskandidaten.

550.000 potentiële banen in Europa

De ‘cloud’ zal de komende jaren waarschijnlijk zo’n 550.000 banen creëren in Europa, en is, in tegenstelling tot wat men zou denken, een zeer tastbaar iets. Het bestaat uit een opeenstapeling van technologische lagen, hardwaresegmenten (kabels, datacenters, servers) en softwarestenen. Dit concentreert het grootste deel van de waarde in de moderne cloud, bekend als “public cloud”, en drie softwarebedrijven in Noord-Amerika, een soort oligopolie, monopoliseren meer dan 70% van het marktaandeel in Europa.

Een dergelijke focus is niet zonder invloed. Volgens de EY Benchmark on Startup Performance 2021 voelt 73% van hen zich afhankelijk van GAFAM, terwijl 43% zich ‘in hoge mate afhankelijk’ voelt. Als aspecten van deze afhankelijkheid verder gaan dan de cloud, is dat in ieder geval een constatering die diepe vragen oproept.

Van haar kant benadrukte de Europese Commissie in een Een recent rapport over strategische afhankelijkheden, het risico dat ontstaat door een hoge mate van afhankelijkheid van niet-Europese cloudsoftwaretechnologieën. Dit risico is tastbaarder naarmate techreuzen massale investeringen en partnerschapsstrategieën plegen (dit is het geval bij gezamenlijk project BLEU of Google-Thalès-overeenkomst) om de cloudwaardeketen in Europa te doorbreken.

Moeten we in het licht van deze trends bedenken dat de strijd om de cloud verloren is? Duidelijk niet. Volgens Eurostat gebruikte eind 2021 slechts 42% van de Europese bedrijven de cloud, wat veel minder is dan in Azië of Noord-Amerika. Deze vertraging in de acceptatie van de cloud is in feite een bron van kansen voor de Franse en Europese digitale industrie, hoewel de cloudmarkten in Europa volgens KPMG tussen 2020 en 2030 zouden moeten verdrievoudigen tot $ 560 miljard.

De cloud is een commodity geworden

De stelling van de onomkeerbare technologische achterstand van de Franse en Europese industriëlen moet met geweld worden bestreden. In feite is de cloud tegenwoordig in hoge mate een handelsartikel, dat wil zeggen, het biedt computercapaciteit, opslag en transport. Europese cloudoperators zijn echter volledig in staat om aan de overgrote meerderheid van deze behoeften te voldoen, onder de tijdloze Pareto-wet.

In dit opzicht zou de ambitie voor de komende vijf jaar tweeledig moeten zijn: het stimuleren van groeimogelijkheden voor de nationale en Europese cloudindustrie.

Op dezelfde manier als in de Verenigde Staten of Azië, is het de eerste keer dat een echt industriebeleid wordt toegepast op de cloud, door hefbomen te mobiliseren zoals openbare aanbestedingen, defensiebeleid of zelfs een uitvindingsdoctrine in termen van digitale verantwoordelijkheid van de staatsaandeelhouder. Een digitale verantwoordelijkheid die natuurlijk moet dienen als een hefboom om de deugdzame kampioenen van de cloud vooruit te helpen, die voorop lopen in milieukwesties: de verwachtingen van de burgers op dit gebied zijn hooggespannen, en het is dringend nodig dat de impact op het milieu een kompas wordt voor de IT-keuzes van onze overheden – en daarmee een voorbeeld voor de rest van de economie.

Het beschermen van Franse gegevens en economisch en industrieel erfgoed in de cloud verdient ook de grootste zorgvuldigheid. Het is dus ironisch dat het concept van “trusted cloud”, dat de afgelopen maanden veel inkt heeft doen vloeien, wordt gebruikt om ogenschijnlijk het gebruik van niet-Europese digitale technologieën te promoten, die onder licentie worden doorverkocht – waardoor de afhankelijkheden worden versterkt en dynamiek van dominantie grote technologie.

Alle planeten zijn uitgelijnd

Ten slotte is het belangrijk om het “magische geld” van technologiereuzen te organiseren – dat wil zeggen miljarden euro’s die worden verdeeld onder startups, ontwikkelaars, universiteiten, studenten, middelbare scholieren en universiteitsstudenten, hun leraren, opleidingsorganisaties en zelfs overheden om de adoptie te versnellen van hun cloudtechnologieën. Het is duidelijk dat deze praktijken elke mogelijkheid van eerlijke concurrentie vernietigen en de keuzevrijheid van ontwikkelaars en hun enorme innovatiepotentieel beperken.

Frankrijk heeft een technisch hoogstaand weefsel, een groep ingenieurs die tot de best opgeleide ter wereld behoren, en zeer toegewijde ondernemers. Daarom zijn alle planeten op elkaar afgestemd om deze verwachte heropleving van digitale onafhankelijkheid binnen de komende vijf jaar te bereiken door middel van proactief en realistisch overheidsbeleid en concrete maatregelen.