Wanneer (en hoe) gaan we eindelijk computers in de cloud gebruiken?

IT-servicevirtualisatie is een aardse inflatie die al jaren op verschillende fronten wordt ingezet.

Het is een feit, de serverinfrastructuur is waar de mondiale giganten (Google, AWS, Azure, enz.) een planetaire strijd voeren. Ook lokale spelers (zoals Orange, OVH, Scaleway of Bouygues OnCloud in Frankrijk) lieten de lijst niet los.

Een andere opmerking is de bescherming van persoonlijke gegevens, aangezien Google Drive, iCloud en Dropbox elk ongeveer een miljard gebruikers hebben en normen zijn geworden ondanks vragen over vertrouwelijkheid en soevereiniteit. Automatiseer cloudkantoren met G Suite (met 2 miljard maandelijkse gebruikers) en Office 365 (met 300 miljoen licenties, meer dan 50 miljoen Microsoft 365-abonnees) of speel vooral met Shadow of Stadia.

In deze ontwikkeling lijkt volledige computervirtualisatie achter te blijven. In feite blijven eindgebruikers meer fysieke terminals kopen wanneer servers en opslagapparaten grotendeels zijn verdwenen uit de inventarissen van bedrijven en particulieren.

De redenen voor deze vertraging zijn bekend

Een complexe applicatie in het geval van VDI (Virtual Desktop Infrastructure) oplossingen of moeilijk te begrijpen in het geval van een DaaS (Desktop as a Service) aanbod dat Cloud PC alleen onderhoudt voor grote ondernemingen. De prestaties verslechteren met name als gevolg van het RDP-protocol dat video beperkt en het onmogelijke gebruik van kantoorautomatisering, met name op het gebied van CAD, BIM of DAO.

Deze remmen verdwijnen echter en straks kan iedereen gewoon genieten van een computer in de cloud zonder gebruiksbeperkingen. Aanjagers van deze 3D-evolutie: technologie, gebruik en beveiliging.

Aan de technologische kant maakt de evolutie van streamingprotocollen en een beter beheer van grafische kaarten nu een fysieke werkstationachtige gebruikerservaring mogelijk met niet-detecteerbare latentie en met 2K- of zelfs 4K-resoluties. Het is dus mogelijk om zelfs de meest veeleisende software (vb. Revit, Catia, …) te draaien op elk toestel zonder infrastructuur of installatie. Het is dus het high-end werkstation, het duurste en meest complexe voor het bedrijf om te beheren, en nu het speerpunt voor de inzet van cloud computing.

Ook qua gebruik pleit de veralgemening van hybride werken en meerdere locaties voor de verspreiding van de computer in de cloud. Containment maakte het voor IT-afdelingen moeilijk om consistente kwaliteit te garanderen op fysieke werkstations op afstand. Met virtualisatie is alles wat je nu nodig hebt een bijgewerkte browser en een correcte verbinding om zelfs onderweg de perfecte setup te vinden.
Op het gebied van beveiliging zijn de voordelen van een pc in de cloud enorm. Ze maken het mogelijk om beveiligingsprotocollen radicaler te implementeren, inbraak te voorkomen en te bestrijden en elk verlies van gevoelige gegevens te voorkomen, zelfs als het apparaat wordt gestolen.

Als we aan deze gunstige context de vereisten voor digitale soberheid en een langere levensduur van apparatuur toevoegen, dan heeft een personal computer in de cloud zeer gunstige vooruitzichten.

Hoe zal dit zich vertalen in de praktijk?

Vanaf nu is het gebruik van een computer in de cloud net zo eenvoudig als het gebruik van een back-upservice. Alle items (CPU, GPU, gegevens, licenties, enz.) zijn gekoppeld aan een persoonlijk account en het enige dat u hoeft te doen, is vanaf elke locatie en elk apparaat verbinding maken met uw persoonlijke account om te profiteren van en de prestaties van de cloudcomputer. Aan het einde van de sessie zijn er absoluut geen gegevens op het ontvangende station.

Op het gebied van services is de bijdrage duidelijk aanzienlijk: de mogelijkheid om een ​​vloot computers in de cloud en een groep gebruikers te beheren, automatisch beheer van back-ups en herstel, onmiddellijke update van de mogelijkheden van computers in de cloud om de prestaties te verbeteren of de kosten te verlagen , bediening op afstand van het station via ondersteuning of in het kader van samenwerking.

Net als Drive moet de overstap naar de cloud geleidelijk maar definitief zijn

De meest veeleisende gebruikers op het gebied van prestaties (zoals ontwerpbureaus) en flexibiliteit (zoals trainingscentra) zijn al begonnen aan een volledige transitie. Gartner verwacht dat de wereldwijde DaaS-markt tussen 2021 en 2024 met ongeveer 253% zal groeien. En we hebben het hier alleen over BtoB omdat eindgebruikers, met name degenen die zich het meest zorgen maken over veiligheid en klimaatverandering, zich op grote schaal bij de beweging zouden moeten aansluiten.

Dus wanneer (en hoe) gaan we eindelijk computers in de cloud gebruiken? Het antwoord lijkt steeds nauwkeuriger: binnenkort … en altijd!

Biologisch:
Loc Poujol is sinds 2020 de Associate Director van Weytop. Als voormalig student aan Sciences Po Bordeaux bekleedde hij verschillende functies zoals Operationeel Directeur van Innovation Structures (Cinet Group, Bottin Gourmand Group, Openbridge) en was ook mede-oprichter van Futurs.io (Maltem Group), een productie- en communicatieadviesbureau gewijd aan blockchain en innovatief gebruik. Zijn kennis van nieuwe technologieën, zakelijke visie en managementstijl zijn troeven om de strategie van Weytop startups voor digitale en ecologische transformatie van bedrijven te ondersteunen.

Leave a Comment