Air France – KLM lanceert nieuwe kapitaalverhoging om de crisis te beëindigen

Deze verhoging van 2,26 miljard euro is bedoeld om een ​​einde te maken aan de Covid-19-crisis, die verwoestende gevolgen had voor de activiteiten van het bedrijf.

In de hoop voorgoed van de nachtmerrie van de gezondheidscrisis af te komen, kondigde Air France-KLM dinsdag een nieuwe herkapitalisatie van 2,26 miljard euro aan, waarmee scheepseigenaar CMA CGM de derde aandeelhouder wordt na de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland.

zie ook – De nieuwe film “Flying in style” voor Air France

Torpedo zoals de hele luchtvaartsector door Covid-19, met een verlies van ongeveer 11 miljard euro sinds begin 2020, en in het kader van een sterk herstel van het verkeer, wil de Frans-Nederlandse groep het grootste deel van de bedragen toewijzen aan de terugbetaling van de door de Franse staat toegekende uitzonderlijke steun te verhogen. Deze laatste en de Nederlandse Staat zijn voornemens in te schrijven op deze kapitaalverhoging om dezelfde participatieniveaus te behouden, namelijk 28,6% en 9,3%. Voor de Franse staat zou dit een bedrag van circa 645 miljoen euro vertegenwoordigen; Aan Nederlandse kant gaat het om zo’n 220 miljoen, blijkt uit een brief van de regering aan de Tweede Kamer, die groen licht moet geven voor deze verlenging.

China Eastern en Delta Air Lines zien hun aandeel slinken

Aan de andere kant zullen de andere twee grote aandeelhouders, China Eastern en American Delta Air Lines, hun belangen zien verminderen ten gunste van een nieuwe deelnemer, CMA CGM. De Franse reder en logistiek bedrijf zal tot 400 miljoen euro investeren en met 9% de op twee na grootste aandeelhouder van de groep worden als het proces woensdag begint en zoals gepland op 9 juni eindigt. Tegelijkertijd daalt Oost-China van 9,6% naar 4,7% en de delta van 5,8% naar 2,9%. De dinsdag aangekondigde operatie vertegenwoordigt de tweede fase van maatregelen die zijn genomen om de overheidsfinanciën van de groep op te schonen, na de eerste herkapitalisatie in april 2021. Naast de verdubbeling van haar deelname stemde de Franse regering er vervolgens mee in om als hulpmiddel over te stappen op eeuwigdurende obligaties. Drie miljard euro toegekend vanaf het voorjaar van 2020.

Deze hulp heeft groen licht gekregen van de Europese Commissie, in het kader van de uitzonderlijke maatregelen die werden genomen in het licht van de gezondheidscrisis. Maar in naam van eerlijke concurrentie dwong het bedrijf Air France-KLM concessies te doen, waaronder het opgeven van zijn luchthavenslots in Orly en het verbieden van strategische overnames van meer dan 10% van het eigen vermogen van de betrokken bedrijven tot ten minste 75%. van staatssteun.

‘Sterk financieel spoor’

Volgens de voorwaarden van het persbericht van dinsdag wil Air France-KLMom zichzelf te bevrijden“Met name door deze laatste beperking, terwijl er in tijden van crisisuittreding veel kansen ontstaan ​​voor consolidatie van de luchtvaartsector. de groep “Het gaat om ongeveer 1,7 miljard euro“van het bedrag dat u hoopt te verkrijgen ter terugbetaling van de obligaties waarop de staat heeft ingeschreven, terwijl”Het saldo zal de nettoschuld verminderenvan het bedrijf, dat eind maart 7,7 miljard euro bedroeg. Air France-KLM, dat dinsdagmiddag de algemene vergadering van aandeelhouders organiseert, maakte afgelopen vrijdag al bekend 500 miljoen euro uit te trekken voor de terugbetaling van de Franse steun die het Amerikaanse fonds Apollo in haar dochteronderneming gaat investeren. Een vloot reservemotoren voor Air France.

Volgens Air France KLM is de operatie dinsdag aangekondigd.Evenals alle maatregelen om de geplande balans te versterken“Naast het verwachte rendement op operationele winstgevendheid in de komende kwartalen”Het zal het bedrijf op een sterk financieel spoor brengen“.”Terwijl het herstel doorzet en onze economische prestaties zich herstellen‘Air France-KLM wil kunnen’Grijp elke kans in een veranderende luchtvaartsectorDe algemeen directeur van de groep, Benjamin Smith, reageerde in het persbericht. De intrede van CMA CGM in de hoofdstad, die vorige week werd onthuld, ging gepaard met een samenwerking in de luchtvrachtsector, die door de crisis zeer winstgevend is geworden.

De titel daalde dinsdagochtend met 5%

Air France-KLM deelt het nettoverlies door drie over een periode van een jaar in het eerste kwartaal en is optimistisch over het zomerseizoen, dankzij de terugkeer van reizigers nadat de bewegingsbeperkingen zijn opgeheven: de activiteitsniveaus voor de cruciale zomerperiode zouden die moeten benaderen van 2019 en zelfs overtroffen door de dochteronderneming.”goedkoop»Transavia. Volgens de leiders kwam de groep aanzienlijk winstgevender uit de crisis nadat het een uitgebreid tweejarig kostenbesparingsplan had geïmplementeerd, inclusief het schrappen van 8.500 banen bij Air France (17% van het personeelsbestand), waarvan 700 dit jaar zullen worden vastgehouden , en 5.500 bij KLM.

De titel van het bedrijf daalde dinsdag met meer dan 5% op de beurs van Parijs, na de aankondiging van de lancering van een kapitaalverhoging. De kop daalde met 5,41% tot 4,11 euro rond 9.10 uur, na 4,08 euro te hebben aangeraakt tijdens de eerste beurzen, in een markt die met 1,31% daalde. Sinds 1 januari is het aandeel bijna 7% gestegen.

Leave a Comment