Airbus tekent contract met het Amerikaanse leger met een potentiële waarde van meer dan 1,5 miljard dollar

(AOF) – Airbus (-0,51% tot € 106.38) heeft een onderhoudscontract getekend met het Amerikaanse leger voor de levering van reserveonderdelen, uitrusting en technische diensten voor zijn volledige vloot van 482 Lakota UH-72A en UH-72B helikopters. De totale potentiële waarde van het contract zou over een periode van 5 jaar meer dan $ 1,5 miljard kunnen bedragen. Dit contract is het grootste voor Airbus-helikopteronderhoud.

“Airbus levert al bijna twee decennia uitstekende producten en ondersteunende diensten aan de UH-72A”, zegt kolonel Calvin Lane van het Amerikaanse leger. “Dit contract onderstreept het vertrouwen van het leger in de capaciteiten van het vliegtuig, en we kijken uit naar voortdurende steun hiervoor. ” Brengt het contract naar de UH-72-vloot.”

De UH-72A en UH-72B worden door het Amerikaanse leger gebruikt om verschillende missies uit te voeren, waaronder drugsbestrijding en missies aan de zuidwestelijke grens.

Vorig jaar overschreed de UH-72 Lakota-vloot meer dan een miljoen vlieguren, bijna 15 jaar nadat de eerste UH-72A Lakota in dienst kwam bij het Amerikaanse leger.

AOF – Meer informatie

De belangrijkste punten

– ‘s werelds grootste vliegtuigfabrikant met Boeing, geboren in 1949 onder de naam Aerospatiale, gediversifieerd in satellieten;

– omzet van 52,1 miljard euro, onttrokken aan burgerluchtvaartuigen met 67%, defensie- en ruimtevaartactiviteiten met 21% en helikopters met 12%;

– Een record van 373 miljard euro aan bestellingen, 29% uit Azië-Pacific, 30% uit Europa, 21% uit Noord-Amerika, 9% uit het Midden-Oosten en 5% uit Latijns-Amerika;

Een bedrijfsmodel voor het leveren van veilige en milieuvriendelijke luchtvaart- en ruimtevaartoplossingen, met een sterke betrokkenheid bij de samenleving en openbare diensten;

– Open kapitaal met sterke posities voor de Franse en Duitse staten (elk 11%) en de Spaanse (4%), de 9-koppige raad van bestuur wordt voorgezeten door René Obermann en Guillaume Faury is de algemeen directeur.

Uitdagingen

Het “Next Chapter”-initiatief, gebouwd op drie pijlers – Simplify, Enhance en Grow – heeft tot doel een winstgevender, veerkrachtiger bedrijf te creëren dat pioniert met het koolstofarm maken van de industrie;

– Innovatiestrategie ingebouwd in het bedrijfsmodel en ondersteund door € 2,9 miljard aan R&D: een “fast track”-roadmap die prioriteit geeft aan elektriciteit, industriële systemen, connectiviteit, autonomie, apparaten en kunstmatige intelligentie / “CRT”-organisatie gericht op disruptieve technologieën, gekoppeld aan het buitenland Partnerships / structurering: E-Fan-familie, ATTOL Fello’Fly, ACIC, TELEO, ACUBED, BIZ Lab, enz.;

– Milieustrategie met ambitie om nr. 1 te worden in de koolstofneutrale luchtvaart: het ontwerpen van een hybride “Zero”-vliegtuig op waterstof,

/ Integratie in emissierapportage van klanten / Lancering van twee ontwikkelingscentra voor waterstofmotoren in Frankrijk en Duitsland / Verspreiding van initiatieven -High5+ om emissies en afval tijdens productie te verminderen, Sentinel 5P-gegevens over ‘air, Air Race E …;

– Intensivering van de activiteit: de hervatting van de leasing en de geschatte maandelijkse productie van 65 vliegtuigen in 2023 tegenover 45 vliegtuigen in 2021;

Duidelijkheid van activiteit met een inkooporder van 62 miljard euro eind 2021, waarmee het orderboek op 398 miljard euro komt en een Aziatisch bedrijf dat 80 A320-vliegtuigen bestelt.

Uitdagingen

In 2023 zal het luchtverkeer naar verwachting op het niveau van 2019 worden hervat.

– de impact van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne: het zoeken naar nieuwe bronnen van titaniumbevoorrading op middellange termijn en de opschorting van orders voor grote luchtvaartmaatschappijen door Aeroflot;

– Ontwikkeling van juridische vraagstukken met het Duitse OHB kantoor en Qatar Airways.

Doelstellingen voor 2022: Nadat vorig jaar weer nettowinstgevend was, werden 720 burgervliegtuigen afgeleverd, het bedrijfsresultaat steeg tot 5,5 miljard euro en de vrije kasstroom tot 3,5 miljard euro.

Consolidatiefase vlucht

De grootte van de Franse spelers is zeer beperkt in vergelijking met hun Amerikaanse concurrenten. Vandaar de noodzaak om deze belanghebbenden bij elkaar te brengen, waardoor het budget voor onderzoek en ontwikkeling kan worden verhoogd en het gewicht in internationale aanbestedingen kan worden vergroot. Om deze beweging te ondersteunen, werd in 2020 het investeringsfonds Aéro Partenaires gelanceerd. Het werd opgericht door investeringsmaatschappij Ace Capital Partners, een dochteronderneming van Tikehau Capital, met de Franse staat, Airbus, Safran, Dassault Aviation en Thales. Dit fonds heeft in 2021 meerdere transacties uitgevoerd.

Leave a Comment