Parijs gerustgesteld door kalmerende rente op obligaties – 25/05/2022 om 10:41


Brüngniart Palace, de voormalige zetel van de beurs van Parijs. (Afbeelding tegoed: L. Grassin)

(CercleFinance.com) – De aandelenmarkt van Parijs steeg ongeveer 0,3%, ongeveer 6.270 punten, als gevolg van dalende obligatierentes.

Beleggers lijken momenteel gerustgesteld door de neerwaartse beweging van lange koopprijzen, waardoor de terugkerende zorgen over mogelijke sterke renteverhogingen door centrale banken, de belangrijkste risicofactor in de huidige markten, wegnemen.

Marktdeelnemers vragen zich nu af of het mogelijk is de monetaire verkrappingscyclus te vertragen vanwege de zwakte van de wereldeconomie, die in toenemende mate tot uitdrukking komt in de nieuwste indicatoren.

La Financière de l’Echiquier is van mening dat “verandering, of zelfs hoop op verandering, een katalysator kan zijn voor de aandelenmarkt en het economisch herstel, terwijl de financiële voorwaarden worden versoepeld.”

Op de obligatiemarkt bleef het rendement op 10-jaars Treasury vanochtend stabiel op ongeveer 2,76%, omdat het vooruitzicht van een vertragende groei beleggers ertoe aanzette hun toevlucht te zoeken in obligaties met een langere looptijd.

In Europa bedraagt ​​de Duitse 10-jaars obligatierente, de echte referentierente voor de eurozone, 0,96%.

Hoewel de vooruitzichten voor de komende maanden somber blijven, wordt verwacht dat de wereldwijde groei dit jaar 3,3% zal bereiken, wat beleggers ertoe zou kunnen aanzetten geleidelijk terug te keren naar aandelen.

“De beste deals op de aandelenmarkt vinden niet plaats wanneer de horizon vrij is, maar integendeel, wanneer deze speciaal wordt geblokkeerd”, herinnert La Financière de l’Echiquier zich.

De ‘futures’ van New York wijzen ook op een bullish opening op Wall Street, aangezien investeerders zullen reageren op de statistieken van de orders voor duurzame goederen.

Maar bovenal zullen monetaire-beleidskwesties vandaag in het middelpunt van de besprekingen blijven met de publicatie van de notulen van de vergadering van de Federal Reserve in de avond.

In dit verband zullen investeerders ook de tussenkomst van de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, op het Davos Economic Forum volgen.

In haar officiële blog kondigde het hoofd van de Europese Centrale Bank eerder deze week aan dat ze al in september een “exit uit negatieve rentes” verwacht, met een grote renteverhoging die dit najaar zou kunnen plaatsvinden.

Christine Lagarde, die steeds voorzichtiger wordt in haar communicatie, lijkt de financiële markten te willen voorbereiden op de schijnbaar onvermijdelijke “ontgiftingsfase”.

Ondertussen merkten beleggers in mei een daling van het Franse huishoudensvertrouwen, maar minder sterk dan in maart en april: op 86 daalde de synthetische index berekend door het National Institute of Statistics and Nutrition (INSEE) met één punt en is nog steeds ver beneden de lange termijn. een gemiddelde.

De balans van de meningen van gezinnen over hun financiële situatie in het verleden heeft twee punten verloren en dat de toekomstige financiële situatie stabiel is. Ook zullen ze het waarschijnlijk niet raadzaam vinden om te sparen.

In de economische context nemen de zorgen van huishoudens over de ontwikkeling van de werkloosheid af en neemt hun overtuiging dat de prijzen de komende 12 maanden zullen versnellen weer sterk af.

In Frans bedrijfsnieuws kondigde TotalEnergies de ondertekening aan van overeenkomsten met Global Infrastructure Partners (GIP) voor de overname van 50% van Clearway Energy Group (CEG), die wordt voorgesteld als de vijfde Amerikaanse speler op het gebied van hernieuwbare energie.

Stellantis zal zijn samenwerking met het Amerikaanse Palantir verdiepen, waarbij de twee groepen nu van plan zijn om samen te werken op gebieden zoals de toeleveringsketen.

Daarnaast hebben Stellantis en Samsung SDI een investering aangekondigd van meer dan $ 2,5 miljard in een joint venture voor de bouw van een lithium-ionbatterijproductiefabriek voor elektrische voertuigen in Kokomo, Indiana, VS.

Ten slotte boekt Manutan International een nettowinst van 34,1% tot € 26,7 miljoen in de eerste helft van 2021-22, met een omzet van € 439,7 miljoen, een stijging van 11,8% in vergelijking met eind maart 2021, waarbij de groei in de tweede helft versnelt. kwartaal (+18,1%).

Leave a Comment