CAC40: Sessie eindigt goed dankzij W-Street en Total-E – 25/05/2022 16:33

(CercleFinance.com) – De aandelenmarkt van Parijs (+0,8%) herwon meer bullish momentum in de nasleep van Wall Street met de Dow Jones op +0,4% en de S&P500 op +0,6%.

De CAC40 wordt nog steeds richting 6.310 geduwd door Total Energie (+3,8% tot 54,4E), waardoor de Franse aandelen sterk blijven sinds de opening.

Beleggers blijven voorzichtig te midden van terugkerende zorgen over renteverhogingen door centrale banken, wat tegenwoordig de belangrijkste risicofactor is op de markten.

James Bullard van de Fed is nog steeds voorstander van een verhoging van +75p, voornamelijk omdat het tarief van 50p al ‘geprijsd’ is.

Christine Lagarde sprak in Davos en hield zich aan een prijsbeheerschema en zei dat er aan het einde van de zomer geen negatieve rentes (speciale repo’s van -50 basispunten) meer zullen zijn (wat leidt tot 2x +25p voor eind september).

Maar sommige commentatoren vragen zich nu af of de monetaire verkrappingscyclus kan worden afgeremd door een verzwakkende wereldeconomie, die steeds meer wordt belichaamd in de nieuwste indicatoren: het geleidelijke pad tussen “te veel” en “te weinig” wordt te streng. krap voor centrale banken.

De ‘minuten’ van de Fed die vanavond om 20.00 uur worden vrijgegeven, kunnen het mogelijk maken om de mate van agressiviteit te bepalen die haar leden bereid zijn te gebruiken om de inflatie te beteugelen.

Als hij meer voorzichtigheid en gematigdheid aan de dag legt, zou dit een herstel in Wall Street kunnen stimuleren, dat momenteel in de rij staat voor de achtste achtereenvolgende week van achteruitgang, ongehoord in een eeuw. La Financière de l’Echiquier is van mening dat “verandering, of zelfs hoop op verandering, een katalysator kan zijn voor de aandelenmarkt en het economisch herstel, terwijl de financiële voorwaarden worden versoepeld.”

Op macro-economisch vlak stegen de orders voor duurzame goederen vorige maand met 0,4% in de VS (na 0,6% in maart), volgens het ministerie van Handel, een stijging die minder was dan de consensus.

Exclusief de transportsector, waarvan de verschillen bijzonder grillig zijn, stegen de orders voor duurzame goederen uit de VS in april met een bescheiden 0,3%, een kleinere stijging dan economen hadden gehoopt.

In Europa wijst INSEE op een daling van het Franse gezinsvertrouwen in mei, maar minder sterk dan in maart en april: op 86 daalde de synthetische index met één punt en bleef daarmee lange tijd ruim onder het gemiddelde.

De balans van de meningen van gezinnen over hun financiële situatie in het verleden heeft twee punten verloren en dat de toekomstige financiële situatie stabiel is. Ook zullen ze het waarschijnlijk niet raadzaam vinden om te sparen.

Hoewel de vooruitzichten voor de komende maanden somber blijven, wordt verwacht dat de wereldwijde groei dit jaar 3,3% zal bereiken, wat beleggers ertoe zou kunnen aanzetten geleidelijk terug te keren naar aandelen.

“De beste deals op de aandelenmarkt vinden niet plaats wanneer de horizon vrij is, maar integendeel, wanneer deze speciaal wordt geblokkeerd”, herinnert La Financière de l’Echiquier zich.

Op de obligatiemarkt zakte het rendement op de 10-jaars Treasuries na de aanvankelijke versoepeling, de OAT’s stabiliseerden en de obligaties daalden met +1 punt tot 0,96%.

In Frans bedrijfsnieuws kondigde TotalEnergies de ondertekening aan van overeenkomsten met Global Infrastructure Partners (GIP) voor de overname van 50% van Clearway Energy Group (CEG), die wordt voorgesteld als de vijfde Amerikaanse speler op het gebied van hernieuwbare energie.

Stellantis zal zijn samenwerking met het Amerikaanse Palantir verdiepen, waarbij de twee groepen nu van plan zijn om samen te werken op gebieden zoals de toeleveringsketen.

Daarnaast hebben Stellantis en Samsung SDI een investering aangekondigd van meer dan $ 2,5 miljard in een joint venture voor de bouw van een lithium-ionbatterijproductiefabriek voor elektrische voertuigen in Kokomo, Indiana, VS.

Ten slotte boekt Manutan International een nettowinst van 34,1% tot € 26,7 miljoen in de eerste helft van 2021-22, met een omzet van € 439,7 miljoen, een stijging van 11,8% in vergelijking met eind maart 2021, waarbij de groei in de tweede helft versnelt. kwartaal (+18,1%).

Leave a Comment