Uit onderzoek blijkt dat het voedselbudget van de Fransen in 2022 met 224 euro zou kunnen stijgen

Die schatting is het werk van kredietverzekeraar Allianz Trade, die een stijging van 8,2% voorspelt in de detailhandelsprijzen voor levensmiddelen.

Het ergste moet nog komen“: In de context van stijgende inflatie kunnen de kosten van voedsel in 2022 in Frankrijk met meer dan 200 euro per hoofd van de bevolking stijgen, waarschuwde kredietverzekeringsmaatschappij Allianz Trade in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.”De prijzen voor voedseldistributeurs zouden met 8,2% kunnen stijgen, wat dit jaar de jaarlijkse voedseluitgaven met € 224 per hoofd van de bevolking zou verhogen, tot een totaal van € 2963.», details Aurélien Duthoit, sectoradviseur bij Allianz Trade.

zie ook – Inflatie bestrijden: ‘Arbeid moet lonen’, zegt Bruno Le Maire

Vergeleken met de rest van het Oude Continent zullen de Fransen er niet slechter van worden: hiermee komt de gemiddelde stijging van het voedselbudget binnen de Europese Unie op 243 euro uit, en de Duitsers betalen in 2022 254 euro extra een verschil dat kan onder meer worden verklaard door eenEen sterk geconcentreerde marktstructuur in Frankrijk, waardoor distributeurs een grote financiële ruimte krijgen en een deel van de stijging van de inkoopkosten kunnen opvangenAurélien Duthoit Deschweir met AFP. “De synergieën die de groepen bereikten op het niveau van hun aankoopcentra“Hij voegt eraan toe dat het effect van hogere productiekosten op de verkoopprijzen beperkt kan worden.

Schattingen van verhogingen van het voedselbudget in 2022 zijn gebaseerd op de aanname dat distributeurs hun verkoopprijzen 75% van de prijsstijgingen die zij betalen aan fabrikanten in de agrofoodsector doorberekenen. Op dit moment is echter minder dan de helft van deze stijging van de productieprijzen doorberekend aan de consument. Werkelijk, “Fabrikanten in de Europese agrofoodsector hebben hun prijzen sinds begin 2021 met 14% verhoogd“, daar waar “Aan de andere kant verhoogden de voedseldistributeurs hun prijzen slechts met 6%.Aurélien Duthoit identificeert.

‘Zeer onzekere’ toekomst

Volgens de kredietverzekeringsmaatschappij blijft het tempo van afstemming van verkoopprijzen op productieprijzen “Zeer onzeker, gezien de grillen van de omgevingDe huidige economie wordt vooral gekenmerkt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het conflict, dat zich verzet tegen twee grote landbouwmachten, had zeer tastbare gevolgen voor de prijzen: dus rekenen fabrikanten 53% hogere vergoedingen voor oliën en vetten dan in 2021. Tegelijkertijd stegen de meelkosten voor distributeurs met 28%, en pasta met 19%.

Volgens de laatste INSEE-gegevens steeg de inflatie in april met 4,8% in de loop van een jaar en stegen de voedselprijzen met 3,8%. En de rally staat niet op het punt te stoppen volgens Allianz Trade, aangezien distributeurs uit twee jaar pandemie komen.”Zeer winstgevend qua omzet en winstU hoeft zijn verkoopvolume niet tegen elke prijs op peil te houden door de prijzen te verlagen.

Bovendien worden verkoopprijsstrategieën steeds nauwkeuriger dankzij de ontwikkeling van technologie. De kortingen die distributeurs geven, zijn dus selectiever dan in het verleden en passen zich aan elke winkel of zelfs elke consument aan.

Voor sommigen zullen stijgende voedselprijzen alleen hun vermogen om te sparen beïnvloeden; Voor anderen kan het een bedreiging vormen voor hun vermogen om in hun basisbehoeften te voorzienAllianz Trade besluit. Er is een waarschuwing afgegeven terwijl de regering zich voor eind juni voorbereidt op een herziene begroting die met name zal leiden tot het uitdelen van een voedselcheque.


zie ook – Olivia Gregoire kondigde aan dat de koopkrachtwet ‘onmiddellijk na de parlementsverkiezingen’ aan het parlement zou worden voorgelegd.

Leave a Comment