Cryptocurrency: Do Kwon, het nummer (hoewel goed hetzelfde) van de cryptocurrency-crash

“Ik had het gevoel dat ik dood zou gaan.” Begin mei keken zogenaamde ‘Chancers’, een cryptocurrency-investeerder, hulpeloos toe hoe de prijs van zijn token instortte. Onder hen zijn Luna, TerraUSD (UST), A stabiele munt waarvan de waarde is gekoppeld aan de dollar. Luna, die op 5 mei nog steeds voor $ 86 per eenheid handelde, zakte een week later onder de dollar. Ondertussen verliest TerraUSD zijn pariteit met de Amerikaanse fiat-valuta in hetzelfde tijdsbestek. Het is nu slechts $ 0,03 waard.

Chancers zegt dat het $ 2,4 miljoen heeft verloren in deze cryptocrash. Woedend ging hij op de avond van 12 mei naar de man die, zegt hij, verantwoordelijk is voor zijn ongeluk: Do Kwon, de vader van cryptocurrency en de Terra-blockchain waarop het is gebaseerd. “Chancers” is vastbesloten om uitleg te krijgen van de in Seoul gevestigde Zuid-Koreaanse zakenman. Maar diens vrouw is degene die de deur opent. bang. Naast de ravage werd de indringer uiteindelijk gearresteerd door de lokale politie, aldus de BBC.

Gelukkig voor Do Kwon zijn niet alle ongelukkige houders van Luna en UST ‘Chancers’. Maar het verhaal illustreert goed de mate van ontevredenheid van de dertigjarige. “Scammer” staat bovenaan het “Ponzi-schema”, vergeleken met de gevallen ster in Silicon Valley Elizabeth Holmes … Op sociale netwerken verspreidt zich kritiek op de voormalige ingenieur die voor Microsoft en Apple werkte en afstudeerde van informatica aan de Stanford University (VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA). Ook is er een rechtszaak aangespannen door Zuid-Koreaanse investeerders. De cryptocurrencies die door Do Kwon zijn gelanceerd, verloren samen bijna $40 miljard aan waarde tijdens de cryptocrash. De teleurstelling voldoet eigenlijk aan de verwachtingen in het Terra-ecosysteem … en in Do Kwon.

beperkt aanbod. 2 maanden voor 1 euro vrijblijvend

“de gekken”

Het begin is veelbelovend. Ex-ingenieur lanceerde Terraform Labs in 2018 en met hem blockchain Het trok meteen 40 miljoen gebruikers. Het jaar daarop behoorde hij volgens de transatlantische economische referentiemedia tot de 30 profielen die je in de financiële wereld moet bekijken. Forbes. Toen werd TerraUSD gelanceerd in september 2020 toen twee reuzen deze markt al domineerden, Tether en USD Coin. Echte weddenschap. “Stabiliteit, een voorwaarde voor” hoek Het wekt het vertrouwen van de gebruikers en kan worden gebruikt als betaalmethode, en het is niet gemakkelijk toegankelijk”, zegt Natalie Jansson, universitair hoofddocent aan de Neuma Business School in Rouen. dure regel: het moet worden gedekt Elk token wordt uitgegeven in dollars, wat een garantie is in het geval van een massale liquidatie.

Do Kwon innoveert door TerraUSD te lanceren op een algoritmisch model. “Het idee is om een ​​zelfregulerend mechanisme te hebben waarmee de valuta rond de dollar kan stabiliseren. Dat wil zeggen, door een andere cryptocurrency, de Luna, als onderpand te gebruiken in plaats van de dollar zelf”, vervolgt Natalie Jansson. Coinbase Venture of Galaxy Capital ondersteunt het Do Kwon-project financieel. Ook de wereld van coderen. Lunatics, de gemeenschap rondom Luna en Terra, gelooft sterk in de duurzaamheid van dit systeem. Dit wordt ook verklaard door zijn filosofie. “De cryptocurrency-beweging is een tegenbeweging om zichzelf uit het banksysteem te verwijderen. stabiele munt Hij is niet langer afhankelijk van een creditmunt”, vult Natalie Jansson aan. Destijds maakte Do Kwon indruk op hem.

Schurk of niet?

Maar wat vooral verrukkelijk is, op Terra, komt van Anchor, een gedecentraliseerd financieel (DeFi) protocol. Do Kwon verzekert dat door zijn TerraUSD daar achter te laten, gebruikt voor leningen, het mogelijk is om rendementen te krijgen tot 20%. Ongehoord in de wereld stabiele munten. “Dit product heeft de ongelooflijke groei van TerraUSD en dus Luna, dat een van de meest waardevolle activa in het ecosysteem is geworden, enorm vergemakkelijkt”, merkt cryptocurrency-expert Philip Heerlin op. De keerzijde van de medaille: de ervaren econoom Francis Coppola wijst Do Kwon er op Twitter opmerkelijk op dat de risico’s van DeFi groot zijn en dat de geringste schok in de markt enorme opnames kan veroorzaken, wat moeilijk is voor zijn algoritme. bevatten. De Koreaan antwoordde dat hij niet overlegt met “arm”.

Volgens Philip Heerlin: “Zijn constante optimisme en persoonlijkheid hielpen ook mensen in zijn systeem te trekken.” Uitsteeksels van dit type hopen zich op. Acht dagen voor de crash, wanneer de markt al bearish is, vertelt hij in een interview dat het leuk is om de zwakste bedrijven te zien crashen. Implicatie: Alles komt goed voor Terra en Luna. Cynic Destiny: Dit is hoe Do Kwons arrogantie zich tegen hem keerde. “TerraUSD en Luna waagden de sprong. Zowel het algoritme als het ingestelde beveiligingsmechanisme faalden – de Terra Foundation had bitcoin, voor het geval Luna niet genoeg was als onderpand. In de cryptogemeenschap was er discussie over welke vorm stabiele munt Wie zou de meest veelbelovende zijn. Daar boeken natuurlijk algoritmische modellen succes”, analyseert Natalie Jansson.

Snelle toepassing

Voor tracking-analyse en decodering waar u ook bent

Download de app

Download de app

Aan zijn 1 miljoen volgers op Twitter stelt Do Kwon zichzelf nog steeds voor als Meester in Stablecoin (Meester van vaste tokens). Op woensdag 25 mei heeft de community gestemd om de Terra-blockchain opnieuw te lanceren rond een nieuw token. Een andere kleur, maar dan zonder stabiele munt Het gekoppelde algoritme, deze keer. Een frisse start met nieuwe regels. Binance- of Crypto.com-platforms zijn al van plan om het op te sommen. Alle voorgaande verdiepingslockers en Luna-houders krijgen er een aantal gratis. Wat om het apparaat opnieuw op te starten? “Het zou ingewikkeld zijn, zijn geloofwaardigheid zwaar beschadigd”, merkt Philip Heerlin op. Ongeacht de aard en ambitie van dit nieuwe token, de nog jonge en onstabiele cryptocurrency-markt is sterk afhankelijk van vertrouwen. De econoom vraagt: “Wie kan Do Kwon nu vertrouwen?” Absoluut geen “kansers”.


meningen

De geschiedenis van Christian Gulier

Tot op de dag van vandaag blijft het mysterie onopgelost, zowel wat betreft de financiering als de methode van de Mélenchonniaanse ruimtelijke ordening, zoals onze columnist Christian Gaullier beweert.Geschreven door Christian Jullier, directeur van de Toulouse School of Economics

Transfers vanuit Frankrijk

Draai door Bayonne door Eric CholEric Choli

Geschiedenis van Jean-Laurent Caselli

Op 30 april, tijdens de diploma-uitreiking van AgroParisTech School, hielden acht studenten een toespraak vanaf het podium waarin ze de studenten vroegen hun toekomstige baan als ingenieur op te geven om niet medeplichtig te zijn aan de milieucrisis.Jean Laurent Caseli

Geschiedenis van Sylvain Forte

Premier Elizabeth Bourne, hier in de Matignon, op 16 mei 2022, wordt vaak omschreven als: door Sylvan Forte

Leave a Comment