De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in Quebec wordt weinig gebruikt in de provincie

De kunstmatige intelligentie (AI) van Quebec heeft nog steeds moeite om uit de laboratoria te komen. Hoewel Quebec een internationaal erkend centrum is voor de ontwikkeling van technologieën die verband houden met kunstmatige intelligentie, hebben kleine en middelgrote bedrijven en andere organisaties er niet veel baat bij. Ze missen een kans om op korte termijn hun productiviteit te verhogen of hun winstgevendheid te verbeteren.

De begin AI-professionals voor het bedrijfsleven zijn zich terdege bewust van dit potentieel. De minister van Economie en Innovatie en de minister van Regionale Economische Ontwikkeling, Pierre Fitzgibbon, herhalen dit al jaren. Afgelopen woensdag is weer bekend gemaakt wanneer begin Het in Montreal gevestigde Worximity heeft aangekondigd dat het $ 14 miljoen heeft ontvangen van een groep investeerders, waaronder onder meer Investissement Québec.

Worximity zegt dat het de productiviteit van productiebedrijven met 20-30% kan verbeteren zonder enige speciale inspanning van hun kant… behalve door de beroemde digitale transformatie goed te keuren die minister Fitzgibbon zo dierbaar is. Worximity helpt kleine en middelgrote bedrijven hun eerste stappen te zetten in wat bekend staat als “Industrie 4.0”, waar veel gegevens die in realtime worden vastgelegd vanuit het hele bedrijf, managers helpen adviseren, waardoor het besluitvormingsproces wordt versneld.

Een transformatie die vruchten kan afwerpen, zegt Yannick Desmarais, oprichter en CEO van Worximity. “We creëren informatie die direct bruikbaar is. Dit is een efficiëntiewinst die wordt behaald zonder veel te investeren.”

Een betere uitleg van kunstmatige intelligentie voor het midden- en kleinbedrijf

Ondanks deze beloften blijven de kleine en middelgrote ondernemingen in Quebec de toepassing van nieuwe technologieën verwaarlozen.

Deze twee studies die een paar dagen later werden gepubliceerd, schetsen dit ietwat ongelukkige beeld van de onderbenutting van technologieën door de Quebecse instellingen. Medio mei publiceerde de Business Development Bank of Canada (BDC) de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat 91% van de kleine en middelgrote bedrijven in het land de afgelopen jaren zwaar in technologie heeft geïnvesteerd, maar dat slechts 5% deze effectief gebruikt .

BDC heeft geconstateerd dat deze situatie in toenemende mate een digitale kloof creëert tussen bedrijven die hun concurrentievermogen vergroten door de juiste toepassing van technologie en bedrijven die deze wending traag nemen. Onder verwijzing naar uitdagingen met betrekking tot de onzekere kosten en baten van het gebruik van deze technologieën, zei bijna 40% van de door BDC ondervraagde bedrijven dat ze geen website hebben, en twee op de drie MKB-bedrijven analyseren geen gegevens over hun klanten.

Vervolgens, afgelopen woensdag, deelde de Certified Human Resource Consultants Association (CRHA) op haar beurt de resultaten van een onderzoek dat meer specifiek was gericht op de rol van AI in het bedrijfsleven in Quebec. Let op: deze rol is bijna onbestaande. Dit baart het systeem zorgen omdat AI een effectieve manier is om de impact van arbeidstekorten te verminderen door een aantal overbodige taken te automatiseren en het vermogen van werknemers om meer werk te doen te vergroten.

“We hebben echter een voordeel in Montreal omdat we een wereldwijd centrum zijn in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie”, zegt hij. Zou moeten Manon Poirier, uitvoerend directeur van de CRHA-order. Waarom deze discrepantie tussen de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie? »

Dubbel interessante vraag aangezien de ondervraagde mkb-bedrijven zich volledig bewust lijken van het potentieel van AI om hun bedrijf te verbeteren: twee op de drie bedrijven geven toe dat ze de productiviteit kunnen verbeteren, en vier op de vijf bedrijven denken dat ze interne processen kunnen automatiseren en zo de last kunnen verminderen. werk aan zijn medewerkers.

“Er zijn tegenwoordig veel nieuwe jonge bedrijven die AI-tools aanbieden, deze bedrijven moeten het MKB het potentieel van hun technologie beter uitleggen”, vervolgt Manon Poirier, die zich een faciliterende agent voorstelt die in staat is om bedrijfsprocessen te analyseren om hen te begeleiden naar de juiste tools voor snelle adoptie.

Alleen op het gebied van human resources is de acceptatie van digitale technologieën essentieel geworden, niet alleen voor betere werving, maar ook om abrupt vertrek te voorkomen, zegt ze.

Yannick Desmaris schudt zijn hoofd. Hij legt uit dat “het aantrekken van jonge arbeiders vandaag de dag door middel van beloften van papier en potloden niet werkt.”

Laten we eens kijken in de video

Leave a Comment