Het eeuwige debat tussen verwachtingen op korte en lange termijn

Het voorspellen van het rendement op investeringen, de waarde van het huis of de inflatie over een periode van 20, 30 of 40 jaar komt dicht in de buurt van speculatie. (Foto: 123RF)

Gast deskundige. Financiële planners worden graag uitgedaagd door hun klanten. Bovendien doet een deel ervan twijfel rijzen over de aannames die we doen als het tijd is voor toekomstig pensioeninkomen voor projecten, en terecht.

Immers, het voorspellen van beleggingsrendementen, woningwaarde of inflatie over 20, 30 of 40 jaar is speculatie die gemengde resultaten kan hebben. Dit leidt soms tot moeizame uitwisselingen tussen klanten en financiële planners.

Neem bijvoorbeeld het verwachte rendement. De S&P500-index, die ongeveer 500 grote Amerikaanse bedrijven vertegenwoordigt, wordt vaak gebruikt als benchmark door zelfgestuurde beleggers en de media. Er moet echter worden opgemerkt dat het zelden voorkomt dat een portefeuille volledig in deze ene index wordt belegd.

De rendementen voor 2019, 2020 en 2021 waren 31%, 18% en 28%. Sinds het begin van 2022 is dit echter -17,26% (per 25 mei 2022).

Vóór de laatste correctie gebeurde het, vooral bij “self-made traders”, dat ik werd gevraagd om voorspellingen te doen van “conservatieve” rendementen van meer dan 10%. Opmerkelijk feit: ik verwacht rond de 4% voor een langetermijnrendement! Dit verschil van 6% zegt veel over onze perceptie van de werkelijkheid.

En hoe zit het met de inflatie?

Voor dit jaar gebruikte ik een inflatiepercentage van 2%. Nu heb ik aangepast naar … 2,10%. Je zult zeggen dat het weinig is, vooral als we zien dat de media en sociale netwerken rampscenario’s presenteren. Hoewel het waar is dat de laatste cijfers die in april 2022 zijn gepubliceerd, wijzen op een inflatie van 6,8% in Canada, zijn mijn veronderstellingen niet veranderd. U ziet, de gemiddelde inflatie in Canada gedurende 20 jaar is slechts 2%.

We moeten terug naar 1982, 40 jaar geleden, om te ontdekken dat de inflatie hoger is dan we nu kennen. Niemand kan het met zekerheid voorspellen, maar wat we momenteel meemaken lijkt meer een anomalie dan een historische trend. Aangezien de prognose een zeer lange termijn is, is het duidelijk dat de korte termijn geen effect mag hebben op de uitkomst van de lange termijn prognose.

Ik geef echter toe dat een van de veronderstellingen die in de projecties worden gebruikt meer dan gebrekkig is, en ik heb het hier over de levensverwachting. We zijn het erover eens dat het meer kost om te leven tot de leeftijd van 100 dan om te leven tot de leeftijd van 65 jaar. Het probleem is dat we de datum van ons overlijden niet weten. Aangezien de risicofactoren van individuele levensstijlen een aanzienlijke invloed hebben op de beroemde levensverwachting, kan het moeilijk zijn om hiervoor een referentiepunt vast te stellen, omdat dit sterk verschilt van persoon tot persoon.

Dat gezegd hebbende, heb je je ooit afgevraagd waar financiële planners hun beslissing over hun pensioenplanning op baseren? Omdat ik het geluk heb gehad om rapporten van collega’s te bekijken, vind ik dat de onderliggende aannames vrij uniform zijn. Dit komt omdat velen van ons de IQPF Projection Assumptions Standards, die elk jaar worden bijgewerkt, als basis gebruiken. Ze hebben net op 28 april gepost.

Deze normen zijn het resultaat van het geweldige werk van een commissie bestaande uit leden van het Institut Québécois de Planification Financière (IQPF) en de FP Canada Standards Board. De commissie baseert zich op verschillende bronnen en vooral betrouwbare bronnen – niet op Youtube en Facebook groepen.

Terugkerend naar de levensverwachting, komt de gekozen overeen met het moment waarop de overlevingskans niet groter is dan 25%. Daarom bereiken de verwachtingen vaak 94 of 96, wat voor sommigen onrealistisch lijkt, geef ik toe.

Hier zijn enkele van de veronderstellingen die zijn gemaakt voor 2022:

Leningspercentage 4,3%

– 2,1% inflatie

Vastrentend rendement op lange termijn (vóór kosten) 2,8%

Canadese aandelenrendement (vóór kosten) 6,3%

ROE ontwikkelde landen (vóór vergoedingen) 6,6%

Het interessante aan deze normen is dat ze algemeen zijn. U kunt er niet alleen naar verwijzen, maar u heeft ook toegang tot de add-on waarmee u verschillende gegevens kunt bekijken die zijn gebruikt om tot een betrouwbaar resultaat te komen.

Maar laten we wel wezen: het is mogelijk dat de toekomstige werkelijkheid niet overeenkomt met de gemaakte aannames. Veel gebeurtenissen die onze samenleving demografisch, politiek of economisch beïnvloeden, kunnen plaatsvinden. Men hoeft alleen maar te denken aan de dramatische impact van COVID-19 in de afgelopen twee jaar. Het feit blijft dat de methode die wordt gebruikt om mensen te begeleiden bij pensioenplanning de werkelijkheid zo dicht mogelijk moet benaderen, vandaar het belang van het gebruik van realistische veronderstellingen.

André Lacasse, MBA, Fin. pl.

Leave a Comment