In de Verenigde Staten probeert de consumptie de inflatie te bestrijden, die eindelijk aan het vertragen is

Amerikaanse huishoudens bleven in april agressief uitgeven, aangezien de inflatie een welkome vertraging betekende in de consumentenportefeuilles en de goedkeuringsclassificaties van president Joe Biden.

• Lees ook: Inflatie: stijgende prijzen in restaurants

• Lees ook: 73% van de inwoners van Quebec zal bezuinigen op hun uitgaven

• Lees ook: Financiële adviseurs vinden dat mensen ondanks inflatie nog steeds sparen

De prijzen stegen in april met 6,3% op jaarbasis, tegen 6,6% in maart, het hoogste niveau in 40 jaar, volgens de index van de persoonlijke consumptie-uitgaven die vrijdag is vrijgegeven door het ministerie van Handel. Deze maatstaf heeft de voorkeur van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die de trend bevestigt die eerder in de maand door andere inflatiemaatstaven werd gezet.

In slechts één maand tijd was de daling meer uitgesproken, een daling van 0,2% tegenover 0,9% vorige maand. Dit is de laagste prijsstijging sinds november 2020.

Joe Biden prees “een teken van vooruitgang, hoewel we nog veel werk te doen hebben”, en benadrukte dat het bestrijden van prijsstijgingen zijn “economische prioriteit” was.

“De inflatie is nog steeds erg hoog en de prijsstijging van (Vladimir) Poetin blijft wegen op de voedsel- en energiekosten”, klaagde de Amerikaanse president.

In maart zorgde de oorlog in Oekraïne ervoor dat met name de benzine- en voedselprijzen stegen, waardoor de maandenlange leveringsproblemen en de blijvende gevolgen van de pandemie werden verergerd.

De vraag is nu of de prijsdruk blijvend zal afnemen, of dat deze vertraging slechts van korte duur zal zijn.

“Veel mensen spreken over maart als het hoogtepunt van de inflatie (…). We weten het niet helemaal zeker, gezien de risico’s waarmee we nog steeds worden geconfronteerd door de oorlog in Oekraïne en de beperkingen in China, waarschuwde Diane Sonk, hoofdeconoom bij Grant. Thornton.

Wat betreft de portefeuille: Amerikaanse huishoudens besteedden de afgelopen maand weinig aandacht aan hun bestedingen, maar deze bleef duurzaam, voor goederen en diensten, en beter dan verwacht: de portefeuille steeg met 0,9%, minder dan de stijging van 1,4% in maart, maar meer dan een procentpunt. 0,6% verwacht.

De torenhoge brandstofprijzen hebben geleid tot soberheid en de uitgaven zijn gedaald. Aan de andere kant kochten consumenten auto’s en reserveonderdelen.

Op het gebied van diensten is de verbetering algemeen: restaurants, toerisme, maar ook verhuur of medische diensten. Diane Sonk beweert zelfs dat sommige niet-dringende operaties of “routinematige medische afspraken die werden uitgesteld als gevolg van de pandemie nu opnieuw worden gepland”.

“In de context van hoge inflatie en een krappe aanvoer van goederen blijven consumenten diensten kopen, wat deze zomer de economische groei zou moeten stimuleren”, aldus Lydia Bosor en Kathy Bostancic, economen bij Oxford Economics.

De consumptie, de steunpilaar van de economie, blijft sterk ondanks de historische inflatie en stijgende rentetarieven. Maar er wacht een bochtige weg voor de Amerikaanse economie, die naar onze mening aanzienlijk zal vertragen naarmate 2023 nadert.

De recessie van volgend jaar bedreigt de economie nu al.

De voor inflatie gecorrigeerde omzet steeg in april met 0,4%, iets lager dan in maart (0,5%).

Gezinnen bleven in hun spaargeld duiken om hun uitgaven te financieren. De persoonlijke spaarquote daalde in april met 0,6 punt tot 4,4% – het laagste niveau sinds september 2008”, bevestigen Lydia Bosor en Kathy Bostancik.

Met zeer tegenstrijdige posities: “Gezinnen met een hoog en middeninkomen hebben nog wat spaargeld”, in tegenstelling tot mensen met een laag inkomen, die “moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen.” Diane Sonic waarschuwt dat de ongelijkheid groter wordt.

De inflatie zet de koopkracht van de Amerikanen onder druk en bedreigt de economische groei, en is een ernstige doorn in het oog van de Amerikaanse president Joe Biden.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, staat vooraan en heeft verzekerd dat ze er alles aan zal doen om de inflatie weer in het gareel te krijgen. Ook al heeft het de groei van de economische bedrijvigheid een tijdje afgeremd en de werkloosheid lichtjes doen stijgen.

En dus begon het zijn headline-tarieven agressief te verhogen en het zou moeten doorgaan.

Hierdoor zijn de kosten gestegen van leningen die door particulieren en professionals van commerciële banken zijn aangegaan. Want als krediet duurder is, lenen we minder en consumeren we dus minder, wat de prijsdruk verlicht.

Leave a Comment