Koperdiefstal, een plaag die zich verspreidt in het noorden en de Pas-de-Calais

De afgelopen maanden is de plundering van koperkabels verdubbeld, onder invloed van recordprijzen voor het metaal. Een fenomeen dat bedrijven en gemeenten woedend maakt als ze zichzelf proberen te beschermen.

Op woensdag 25 mei 2022, om middernacht, werden vijf Orange-netwerkkabels doorgesneden en vervolgens gestolen in Lambres-les-Doais, waardoor 2.500 klanten meerdere dagen zonder internettoegang zaten. In november werden de kandelaars van het Watrilus- en Torkoeng-stadion geplunderd. Terwijl in augustus vorig jaar het stadje Oxelaëre net werd ontdaan van de nieuw geïnstalleerde openbare verlichting. In het zicht van dieven: in al deze armaturen zit koper.

Sinds enkele maanden nemen dergelijke gevallen van vandalisme in het gebied toe. de reden ? Koperprijzen stijgen. In 10 jaar tijd is de prijs van ruwe olie met 6 vermenigvuldigd, van $ 1600 per ton in april 2002 tot $ 10.000 in april 2022. Met een sterke stijging in de afgelopen twee jaar, onder invloed van grondstoftekorten door Covid en pandemie, zoals blijkt door de onderstaande curve.

Koper, dat wordt gewaardeerd om zijn flexibele en geleidende uiterlijk, is een essentieel materiaal voor de sectoren elektriciteit en communicatie (voor kabels en draden) of transport (voor spoorwegen). Zo zijn de bedrijven die in deze gebieden actief zijn – Enedis, SNCF of internetoperators – de eersten die door dit fenomeen worden getroffen.

De operator Orange, eigenaar van het historische ADSL-netwerk, zag de afgelopen maanden een toename van diefstallen. In Hauts-de-France, neem wat op “Meer dan honderd” Sinds het begin van het jaar. “2,5 keer vergeleken met 2021”, Duidt op. Ongevallen werden voornamelijk waargenomen in de stad Lille en Valenciennes. Van zijn kant merkt SNCF Réseau op, die verantwoordelijk is voor het beheer van de spoorweginfrastructuur Nu al last van koperdiefstallen”, zonder cijfers te onthullen.

We waren geschokt. Twee maanden lang deed ik ‘s nachts de ronde uit angst dat ze terug zouden komen om de rest te stelen.

Stephane Deusart, burgemeester van Axeler

Verre van professionals, treft deze plaag de gemeentehuizen hard. Oxelaëre, een landelijke stad van 500 inwoners in het noorden, betaalde afgelopen augustus de prijs. De dieven rukten 27 openbare verlichtingspalen af ​​en namen 1,2 kilometer koperkabel mee. aBijna nieuwe infrastructuur, geïnstalleerd Een jaar geleden om het stadscentrum te bestrijken tot aan het station van Kassel. “We waren geschokt, Verlaat wethouder Stefan Deusert. Twee maanden lang deed ik ‘s nachts rondjes uit angst dat ze terug zouden komen om de rest te stelen.”

Financieel zware schade aan de gemeente wiens verzekering buitenlandse reizen niet dekt. De door het Energieconsortium opgestuurde reparatieraming bedroeg € 27.500. “We hadden de middelen niet, Burgemeester zegt. Dus deden we alles zelf onder de gekozen functionarissen.” Ze kochten en installeerden de kabels voor ongeveer 6000 euro. Ondertussen bleef het dorp drie maanden in het ongewisse.

Dezelfde verbazing bij Waterlos, in de stad Lille. Afgelopen oktober ontdekte de stad op een mooie ochtend dat er ‘s nachts zo’n dertig kandelaars op de Moroi Boulevard en die in het Gemeentelijk Stadion waren geplunderd. De verrassing was nog groter, want de gemeente nam voorzorgsmaatregelen door kabeldoorvoergaten op drie meter boven de grond aan te brengen. “Maar dat hield hen niet tegen, ze hebben het toch voor elkaar gekregen, Henry Gadot, loco-burgemeester, heeft spijt. We vermoeden dat ze goed uitgerust zijn, met een ladder en katrol, of zoiets.”

In deze twee gevallen, in Oxelaëre en Wattrelos, werden de daders niet gevonden. Want vaak, midden in de nacht, rennen dieven uit het zicht, snel en soms zonder een spoor achter te laten. “Het was een bewoner die me zondag rond het middaguur alarmeerde, vertellen Stephen Deusert. Hij zag slechts één deur in de pilaar op de grond vallen, maar de anderen werden weer op hun plaats gezet.”

Onder deze omstandigheden is het moeilijk om op heterdaad betrapte dieven te vangen. Als de diefstal eenmaal is gepleegd, zijn de sporen echter moeilijk te vinden. Want die laatste zal snel de grens oversteken, om naar België te gaan waar het makkelijker zal zijn om de gestolen goederen door te verkopen aan gewetenloze schroothandelaars.

In Frankrijk verplicht de wet metaalrecyclingcentra om een ​​register bij te houden Transacties om verdoezeling te voorkomen. Contante betaling is ook verboden. “Het verkoelt dieven”, Hij vindt een schrootbeheerder in het noorden, die zegt dat hij zelf voorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat hij in de val loopt. “Als het mensen zijn die vaak en in grote hoeveelheden binnenkomen, en als het geen arbeiders zijn, kun je tegen jezelf zeggen dat het stelen is.”

Van eenvoudige diefstal tot georganiseerde plundering, dieven zijn moeilijk te classificeren. Volgens mij zijn het professionals. Adele Oxelaëre denkt het te weten. Omdat ze snel gaan.” Hekken optillen en soms grote kabels tot op grote hoogte doorknippen en tientallen meters trekken vraagt ​​om mensen, gereedschap en een uitgebreide werkwijze. “De dieven hebben een goede kennis van de plaatsen en de sector”, Kapitein Tabarez, verbindingsofficier van de gendarmerie, bevestigt afgelopen december in de rijen van Voix du Nord.

Wat kan er gedaan worden om deze plaag te bestrijden? Aan gemeentelijke kant zetten we ons in voor Systeem D. De gemeente Oxelaëre moet over anderhalve maand een ijzeren band om de elektriciteitspalen en poorten leggen. “We hopen dat u hen zult ontmoedigen, De burgemeester legt uit. Maar ik weet zeker dat ze terug zullen komen, dat is mijn angst. Bij Waterlos werden de naden gemaakt op de poorten. “Maar dieven weten met de slijpmachine de laspunten af ​​te snijden”, De loco-burgemeester wanhoopt.

Uitgelicht doelpunt, SNCF nam het probleem op zijn kop. het begraven van herkenbare kabels en kabels, bewustmaking van recyclingverenigingen in Frankrijk en België, spoorwegveiligheidstour door specifieke gebieden, Mobiel en stationair alarm en drones. Het bedrijf heeft een reeks maatregelen genomen die: “Het loont.” geef een voorbeeld “Woensdag is een op heterdaad betrapte persoon gearresteerd en overgedragen aan de politie”, voegde hij eraan toe.

In deze tijden van grondstoffenschaarste is koper niet langer het enige metaal waar dieven naar op zoek zijn. In Hauts-de-France, overval Katalysatoren – gemaakt van platina, palladium en rhodium – in personenauto’s zijn in opkomst. De smaak van verdienen Het heeft geen grenzen.

Leave a Comment