Montreal Innovation Summit | Niet te groen, techno

Voortdurend toenemend energieverbruik, verborgen mijnbouwvervuiling, aanmoediging van afval: nee, digitaal is verre van een wondermiddel voor milieu-uitdagingen. Dat is de unanieme conclusie van experts op de Montreal Innovation Summit op donderdag, die dit jaar is gewijd aan wat men de “blinde vlek” in het publieke debat noemde, de negatieve impact van technologie op de planeet.

Geplaatst om 7:00 uur

Karim Ben Issa

Karim Ben Issa
Journalistiek

In 2022 is de uitstoot van broeikasgassen in verband met puur digitale activiteiten goed voor 4% van het totaal, “meer dan de wereldwijde civiele luchtsector”, herinnert Guillaume Petron, journalist en directeur zich. Hij is de auteur van het boek Digital Hell – Reis na Like. Het energieverbruik in deze sector zal tegen 2025 jaarlijks met 6% groeien.

“We staan ​​nog maar aan het begin van de digitale revolutie”, zei hij. We beginnen net alles aan te raken wat een digitaal nummer ons kan brengen. We komen in een wereld waar alles steeds meer gedigitaliseerd wordt, alles ‘smart’ is, alles is verbonden. Het internet der dingen is een wereld waarin honderden miljarden objecten communiceren en gegevens verzenden. […] De metaverse is een enorm dataverbruik, een wereldwijd videospel. »

Groen ‘silhouet’

We hebben altijd beweerd dat het gebruik van digitale technologie, omdat het de transportbehoeften zou verminderen en omdat het minder hebzuchtig is dan de fysieke wereld, zou leiden tot energiebesparingen. Volgens Bruno Colmant, professor, lid van de Koninklijke Belgische Academie en advocaat bij Roland Berger, is dit door de toegenomen vraag een illusie.

“Ook al lijkt de digitale economie ons meer energie te geven, dat is het niet. Het is een illusie om te denken dat digitalisering een bron van besparingen is.”

Er is weinig bekend over de gevolgen voor het milieu van onschadelijk digitaal zakendoen. Bernard Lebelli, CEO van The Green Link, dat bedrijven adviseert, merkte op dat het trainen van een neuraal netwerk, in het hart van AI, “een aanzienlijke hoeveelheid koolstofdioxide verbruikt”.2 Meer dan vijf auto’s in hun hele leven. Gemiddeld stoot één e-mail met bijlage 50 gram koolstofdioxide uit2. Een van de 1250 “milieuvriendelijke praktijken” die hij bedrijven voorstelt: ze geven de voorkeur aan downloadservices zoals WeTransfer tijdens bulkzendingen.

Als de waterkracht die in Quebec wordt geproduceerd hernieuwbaar is, is dat niet het geval voor de materialen die worden gebruikt om de apparaten te maken, met name metalen, herinnert Martin Deron zich, directeur van het Chemins de transfer-project, een partnerschap tussen de Universiteit van Montreal en Space for Life .

“We praten er nogal wat over”, zegt hij. Het blijft een blinde vlek in ons beleid, in elk discours: we handhaven een vocabulaire van dematerialisatie, zoals cloud computing, en handhaven de visie dat digitaal onbeperkt is. Terwijl het andersom is: digitaal is een eindige hulpbron. »

Dure voordelen

Guillaume Petron is van mening dat juist de omstandigheden waarin deze materialen worden gewonnen, verantwoordelijk zijn voor de verwoestende gevolgen voor het milieu. “Ik kan je vertellen dat de voorwaarden voor het winnen en raffineren van deze mineralen worden uitgevoerd onder omstandigheden die niet voldoen aan onze eigen regelgeving. Er is hier een belangrijk milieuprobleem.”

Hij was verbaasd over het feit dat de gerecyclede metalen van vandaag weinig afzetmogelijkheden vinden. “Gerecycleerde metalen zijn duurder dan teruggewonnen metalen. Het is een van de weinige industrieën die ik ken waar het meer kost dan nieuw.”

Hij is zich er echter van bewust dat technologie de planeet kan helpen, bijvoorbeeld door beelden te analyseren van de toestand van koraalriffen in Australië of de evolutie van populaties van bedreigde diersoorten. Volgens Bruno Colemant is de enige oplossing het richten op “nuchterheid” en “gematigdheid” bij het gebruik van digitale technologie.

Wat vooral wordt ontmoedigd door gratis inhoud op internet, meent de heer Petron. “Wie gratis zegt, zegt overconsumptie. Er moet een echte vraag worden gesteld over gratis internet. De andere vraag is om prioriteit te geven aan het gebruik: willen we ziekenhuiszorg of de metaverse bevoordelen? Dit zijn zeer moeilijke keuzes. We vertellen onszelf collectief dat er is een nutteloos internet.” »

De Montreal Innovation Summit, dit jaar georganiseerd in het PHI Centre onder het thema “Between Earth and Techno, Do You Click? Het was in zijn negende editie. Het evenement wordt georganiseerd door de Société du Quartier de l’innovation de Montréal, een niet -profitorganisatie opgericht in 2013 op initiatief van McGill University en de Graduate School of Technology.

Leave a Comment