Na weken van onrust gunnen financiële markten zichzelf even rust

“De markt moest kalmeren en kalmeren.”Enigszins opgelucht merkt hij de obligatiebeheerder op. De minder oorlogszuchtige toon bij het publiceren van de notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank, die op woensdag 3 en 4 mei plaatsvond, heeft het al mogelijk gemaakt om niet alleen de daling in de VS een halt toe te roepen. Beursindexen, die al 8 weken dalen ten opzichte van de Dow, maar ook blijven dalen in koersen. De vertraging van de Amerikaanse inflatie in april (+6,3% versus 6,6% in maart) deed de rest.

Als gevolg hiervan zijn de aandelenmarkten, vooral gedreven door technologie- en luxeaandelen, niet ver verwijderd van hun eerste week van stijgingen in twee maanden. De rentetarieven liggen weer op een niveau dat dichter bij het niveau ligt dat de centrale banken willen, alsof de markten weer in overeenstemming zijn met de retoriek van de Fed. Zo bevindt de Amerikaanse tweejaarsrente zich weer rond de 2,5%, na 3,5% te hebben behandeld, en lijkt de Amerikaanse “tienjaarsrente” te zijn gestabiliseerd rond 2,8%.

Zo keert de rentecurve terug naar zijn vorige vorm van de Covid-crisis: statisch. Een beetje alsof de obligatiemarkt zijn hoogtepunt had bereikt voordat hij tot bezinning kwam. Vooral omdat het scenario van de volgende 75bp-verhoging van de belangrijkste Fed-rentetarieven nu lijkt achteruit te gaan.

Normale terugkeer naar het normale leven

De Fed zal zeker doorgaan met het normaliseren van haar beleid, want dat moet ook na de gezondheidscrisis. Toegegeven, de inflatie blijft hoog, maar die inflatie wordt grotendeels gedreven door energieprijzen waarop de centrale bank geen invloed heeft. Het is niet echt de prijsstijging die de oorlog in Oekraïne zal stoppen, of het besluit van China om de beperkingen op te heffen. Het bericht uit de notulen van de FOMC-vergadering suggereert echter dat de Fed het stijgingstempo in 2023 zou kunnen vertragen in het geval van een recessie. Dat kwam direct ten goede aan aandelen en met name groeiaandelen.

Daardoor zijn ook beleggers in de eurozone gerustgesteld: matiging in de VS verhindert dat de Europese rentetarieven omhoogschieten. De Europese Centrale Bank zal weliswaar sneller dan verwacht de rente gaan verhogen, maar aan het einde van het derde kwartaal op nul uitkomen. Niets is immers normaler, hoewel de beleidsrentes van de ECB nog steeds negatief zijn (-0,5%)!

Op het kredietfront blijft de situatie oververhit met een alomtegenwoordig gevoel van recessierisico. De belangrijkste iTRAxx-index, die de kosten van bescherming in geval van wanbetaling meet, blijft op een zeer hoog niveau, tussen 90 en 100 basispunten, en schommelde de afgelopen jaren rond de 50, behalve het begin van de Covid-crisis toen het gebeurde . Hij sprong naar 140 om met dezelfde snelheid naar beneden te gaan.

Prijzen stuwen de markt meer dan ooit

Dalende rentetarieven kunnen rimpeleffecten hebben op de markt, vooral in aandelen. Na de scherpe daling van de afgelopen weken, die bijna is gestopt sinds 24 februari, de datum van de Russische invasie van Oekraïne, wachten beleggers op een signaal om terug te keren naar aandelen, waarvan de overtollige waarderingen zijn gedumpt. Vooral omdat die laatste vol geld zit. Een aandelenrally kan dus niet worden uitgesloten.

Natuurlijk zullen analisten de retail- en bedrijfswinsten of hun prognoses blijven onderzoeken. Bijgevolg verloor de textielketen Gap bijna 8% nadat de winstprognose daalde. Technologieaandelen – de Nasdaq is deze week met 6% gestegen en is sinds het begin van het jaar 25% gedaald – blijven een punt van onzekerheid: is de zuivering voorbij of is de liquidatieperiode aan de gang. De evolutie van de tarieven zal een sleutelelement van het antwoord zijn.

In de loop van de week was de sprong significant: de CAC 40 keerde terug naar de drempel van 6.500 punten op 6515,75 punten, een stijging van 3,67% in vijf sessies. De Stoxx 600 is sinds maandag bijna 3% gestegen. De rally was het meest uitgesproken in de VS, waar de S&P 500 bijna 6% behaalde en de Nasdaq, de technologieaandelenindex, ook op weg was naar een stijging van 6% in vijf sessies.

De markt bevindt zich waarschijnlijk op een cruciaal moment: ofwel stuitert hij van de bodem, ofwel wordt de neerwaartse trend bevestigd. Inflatienieuws zal de vrederechter zijn.