Ottawa zal controversiële CRTC-beslissing over groothandelsprijzen niet herzien

In 2021 heeft de CRTC de in 2019 aangekondigde groothandelsprijsverlaging ongedaan gemaakt (Foto: The Canadian Press)

OTTAWA – De regering-Trudeau wil een controversieel besluit van de Canadian Radio, Television and Communications Commission (CRTC) die een daling van de groothandelsinternetprijzen, gebruikt door onafhankelijke providers, schrapte, niet terugdraaien.

In 2021 heeft de CRTC de in 2019 aangekondigde daling van de groothandelsprijzen ongedaan gemaakt. Het groothandelsinternet wordt gebruikt door onafhankelijke serviceproviders die aansluiten op een netwerk van grote providers. Regelgeving met betrekking tot het wholesale-internet is bedoeld om de concurrentie te vergroten.

Tijdens een technische informatiesessie over het ontwerpbesluit tot herziening van de regering heeft een hoge ambtenaar verduidelijkt dat de regering zich houdt aan de interpretatie van het Comité voor de Rechten van het Kind dat het besluit van 2019 is ontsierd door een “keten van fouten” en dat het niet geschikt zijn om de uitvoering ervan af te dwingen. Instructies gegeven door de overheid aan de CRTC. De lagere tarieven voor 2019 waren ondanks hun aankondiging niet van kracht.

Het besluit van het CRTC maakte onafhankelijke aanbieders boos, die het als een aanval op de concurrentie zagen. Ze beweerden dat het besluit zou leiden tot hogere prijzen voor consumenten en het ecosysteem van onafhankelijke leveranciers zou verzwakken.

De regering steunt de beslissing van een andere CRC, maar zet tegelijkertijd de deur open voor veranderingen. De administratieve rechtbank heeft een besluit uitgevaardigd dat regionale operators toestaat toegang te leasen tot de netwerken van grote Canadese luchtvaartmaatschappijen, op voorwaarde dat ze een lokale frequentieband hebben. De wettelijke voorwaarden rond dit besluit zijn nog in behandeling.

In het decreet vroeg de federale regering echter aan het CRTC om haar aanpak “indien nodig” aan te passen voor zover de strategie niet tot meer concurrentie zou leiden.

De eigenaar van de dochteronderneming van Videotron, Quebecor, die zijn activiteiten buiten Quebec wil uitbreiden, kan zich indekken tegen de mogelijkheid om toegang tot het netwerk van een concurrent te leasen. Kabelbedrijf Cogeco, dat overweegt de markt voor draadloze telefonie te betreden, wacht op details over de wettelijke voorwaarden rond het besluit van de CRTC.

Meer consumentenbescherming bijten

Als hij niet terugtrekt van het besluit van de CRTC, wil de regering-Trudeau het meer macht geven als het gaat om consumentenbescherming. Het zal suggereren dat het meer doet om “onaanvaardbare” verkooppraktijken door vervoerders te voorkomen.

De federale regering formuleerde haar eisen in een ontwerpdecreet dat donderdag werd onthuld. De regering zegt dat haar voorstellen de concurrentie en de betaalbaarheid van internet en mobiele telefoons zullen stimuleren.

De Radiocommunicatiecommissie (CRTC) is een onafhankelijke administratieve rechtbank, maar overheidsinstructies bepalen de richting van het overheidsbeleid op het gebied van communicatie.

De voorgestelde executive order komt op het moment dat CRTC-voorzitter Ian Scott op 13 mei aankondigde dat hij aan het einde van zijn ambtstermijn in september zal aftreden. Canadezen hebben tot 19 juli de tijd om feedback over de aanvraag in te dienen. Dit moet dit najaar worden aangenomen.

Het besluit vervangt twee eerdere besluiten van 2006 en 2019. Het kabinet hoopt dan ook dat het bestaan ​​van één besluit tegenstrijdige interpretaties zal voorkomen.

Ottawa vraagt ​​de CRTC om consumenten te “verbeteren” in haar relaties met internet- en mobiele serviceproviders. Hij wordt gevraagd om “aanvullende maatregelen te nemen om consumenten te beschermen tegen onaanvaardbare verkooppraktijken”.

Ook wordt voorgesteld om de klachtencommissie voor communicatie- en televisiediensten (CCTS) te versterken. Slechts 30% van de Canadezen weet van zijn bestaan ​​en de regering wil dat hij beter bekend wordt. De federale regering wil dat de CCTS meer gewicht geeft aan de mening van de consument bij haar beslissingen.

Leave a Comment