Robotica en kunstmatige intelligentie – Invest.ch

De mensheid haast zich een wereld van sciencefiction binnen. De gestage ontwikkeling van technologieën met betrekking tot robotica en kunstmatige intelligentie zal de komende tien jaar gepaard gaan met een verdubbeling van de uitgaven van jaar tot jaar.

Vooral grote bedrijven zijn dol op robots: ze zijn nauwkeuriger en efficiënter dan mensen, ze worden niet moe, hebben geen vakantie nodig en gaan niet staken. Arbeidstekorten tijdens de pandemie hebben de robotica-, kunstmatige intelligentie- en engineeringsectoren de kans gegeven om op te voeren en hun waarde te bewijzen. Nu ze hun weg naar productielijnen en fabrieken hebben gevonden en hebben laten zien dat ze hun werklast veilig met mensen kunnen delen, zullen ze de komende tien jaar exponentieel blijven groeien.

De International Federation of Robotics (IFR) verwacht dat de installaties van nieuwe industriële robots tussen 2021 en 2024 jaarlijks tussen de 400.000 en 500.000 zullen bedragen, wat tegen het einde van de periode een wereldwijde voorraad van ongeveer vijf miljoen zal bereiken.

De adoptie van robotica is niet gelijk verdeeld over de wereld. China, Japan, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Duitsland zijn samen goed voor 76% van de wereldwijde robotica-installaties. Ook deze markten hebben zich de afgelopen jaren anders ontwikkeld. Met een op de drie nieuwe robots die in het land zijn geïnstalleerd, is China de grootste robotmarkt ter wereld.

enkele ontwikkelingen

Robots namen het in 2021 over om werknemers te vervangen die niet in staat zijn om te werken vanwege ziekte of beperkingen opgelegd door gezondheids- en veiligheidsinstanties. Verantwoordelijk voor de aanvoer van basisvoedingsproducten moesten supermarkten en logistieke dienstverleners veilige en snelle oplossingen vinden. Het resulterende succes zal zich vertalen in de integratie van deze technologieën in toekomstige bedrijfsplannen. Andere belangrijke trends op het gebied van robotica en engineering die naar verwachting in 2022 zullen verschijnen, zijn onder meer:

Collaboratieve robots of “cobots”. Dit is de meest voorkomende technologie in de robotica-industrie. Met hun vermogen om veilig naast mensen te werken, elimineren kobots de noodzaak van buitensporige gezondheids- en veiligheidsbeperkingen. Door de recente ontwikkelingen op het gebied van programmeerbare software wordt verwacht dat dit segment van de robotica-industrie in 2025 naar verwachting flink zal groeien.

Met assemblagelijnen met industriële robots en geautomatiseerde oplossingen zullen slimme fabrieken de operaties versnellen, efficiënter en nauwkeuriger maken en in 2022 een extra $ 500 miljard aan de economie opleveren.

Robotic Process Automation gaat een grotere rol spelen in de markt. Het zal veel processen automatiseren, zoals het boeken van afspraken, voorraadbeheer en facturering, waardoor de werknemerservaring wordt verbeterd.

AI zal ook de efficiëntie en prestaties van robots in supply chains, warehousing, auto’s en landbouw verbeteren.

2022 voorspelling

De roboticamarkt zal waarschijnlijk gedomineerd blijven door de vier grote spelers in deze industrie: ABB, Fanuc, KUKA en Yaskawa. Ze moeten echter niet op hun lauweren rusten, aangezien sommige jonge spelers, zoals Intuitive Surgical, Rockwell Automation en Zebra Technologies, mensen over hen beginnen te praten.

Robots creëren een efficiënter productieproces dat economische groei stimuleert. Het feit dat ze mensen komen vervangen bij bepaalde activiteiten was een probleem waar hij al lang bang voor was. Volgens schattingen zal het banenverlies als gevolg van robots in 2030 20 miljoen bedragen. In hetzelfde jaar zal de totale omvang van de wereldwijde roboticamarkt naar verwachting tussen de 160 en 260 miljard dollar bedragen.

Certificaat “Robots en kunstmatige intelligentie” Zwitsers citaat Hiermee kunt u investeren in subsectoren waarvan de productiviteit naar verwachting aanzienlijk zal toenemen dankzij de komst van kunstmatige intelligentie en robotica. Het omvat bedrijven die actief zijn in uiteenlopende domeinen als IT-consulting, software, medische oplossingen en industriële automatisering.

ISIN-CH0467720428
Waarde 046772042
Code ROBOTTQ

Leave a Comment