Storm op Bitcoin: El Salvadoranen zijn groot terug – 27-05-2022 om 09:23


Een kledingwinkel accepteert bitcoins in San Salvador op 24 mei 2022 (AFP/Marvin Recinos)

De dollarwaarde van Bitcoin is ruwweg gehalveerd sinds het in september 2021 in El Salvador werd gekocht, net als dollars, de status van wettig betaalmiddel: Salvadoranen zijn eraan gewend geraakt om vast te houden aan de storm.

Handelaren zijn nog steeds wettelijk verplicht om bitcoin als betaalvaluta te accepteren, maar de cryptocurrency brandt nu hun vingers en ze haasten zich om het in te wisselen voor dollars, zoals Jose Freddy Landaverde, die een kledingwinkel in de hoofdstad runt.

De functionaliteit van de instant-dollaruitwisseling bevindt zich in een virtuele “portemonnee” genaamd Chivo, gecreëerd door de regering van president Knepp Bukele om transacties in cryptocurrency mogelijk te maken: handelaren moeten betalingen in Bitcoin accepteren, maar ze kunnen er niet meteen vanaf.

“Als een klant ons bitcoin betaalt, zetten we het meteen om in dollars”, vertelde de 44-jarige kledinghandelaar aan AFP. Hij beweert dat als Bitcoin omhoog gaat, het het tegenovergestelde zal doen.

In september 2021, toen El Salvador het eerste land ter wereld was dat bitcoin adopteerde, handelde de cryptocurrency rond de $ 44.000, voordat het twee maanden later steeg naar een recordhoogte van $ 66.000. Sinds het record is de daling 57%.

– trance –

In de euforie van de beklimming bouwde president Bukele een openbaar veterinair ziekenhuis en kondigde hij met veel tamtam een ​​Bitcoin City-project aan in de buurt van de Conchagua-vulkaan dat hem zou voorzien van onuitputtelijke hernieuwbare energie.

Op een markt in San Salvador waar bitcoins worden geaccepteerd, 24 mei 2022 (AFP/Marvin Recinos)

Op een markt in San Salvador waar bitcoins worden geaccepteerd, 24 mei 2022 (AFP/Marvin Recinos)

Cryptocurrency-daling ernstig: onderhandelen met het IMF over een noodlijdende lening van $ 1,3 miljard voor El Salvador, wiens staatsschuld ongeveer 90% van het BBP bedraagt.

Begin mei verlaagde ratingbureau Moody’s de kredietwaardigheid van El Salvador.

In het centrum van de hoofdstad, San Salvador, hebben bedrijven borden verwijderd waarop staat “Bitcoin geaccepteerd” en werknemers bevestigen een daling van cryptocurrency-transacties. Juan Carlos Canales, een andere kledingverkoper, ging zelfs zo ver om te zeggen dat hij bitcoin opgaf omdat “weinig klanten” het gebruiken.

“Het is niet erg gebruikelijk dat mensen het gebruiken. Maar we hebben de kant-en-klare optie voor wie het wil”, zegt Jonathan Valdez, een ober in een café in de hoofdstad.

De markt voor cryptocurrency bevindt zich in “complete onrust”, vertelde Maximiliano Haines, de Argentijn die aan het hoofd staat van het virtuele valutaplatform Binance, aan Panama.

Maar “meestal, wanneer er een neerwaartse correctie is, is er een herstel: toen bitcoin $ 28.000 bereikte, was er een historische piek in aankopen” van de cryptocurrency, beweert hij.

– Cryptocurrency-reserves –

Zo kondigde president Bukele op 10 mei aan dat hij profiteerde van de bitcoin-daling om er 500 te kopen, waardoor de cryptoreserves van het land werden opgeblazen, nu op 2.301 bitcoins, elk met een waarde van ongeveer $ 30.000.

Jose Freddy Landaverde, die zegt dat hij van een gemiddelde verkoop van tien bitcoins naar slechts vier per dag is gegaan, is ervan overtuigd dat de cryptocurrency zal terugkeren naar de gunst van de consument, in een land waar slechts 23% van de bevolking een bankrekening heeft.

Een Bitcoin-distributiepunt in San Salvador op 24 mei 2022 (AFP/Marvin Recinos)

Een Bitcoin-distributiepunt in San Salvador op 24 mei 2022 (AFP/Marvin Recinos)

Voormalig president van de centrale bank, Carlos Acevedo, is pessimistischer en voor hem is het vooruitzicht om cryptocurrency-schulden uit te geven ver weg, ook al is de val van bitcoin niet zozeer een probleem in El Salvador als wel “lage groei en onzekerheid”.

Bovendien vindt de “val” van bitcoin plaats wanneer het niet veel wordt gebruikt in het land, wat een “voordeel” is, zoals het voormalige hoofd van de Centrale Bank beweert.

Sinds 2001 bedraagt ​​de jaarlijkse groei van de economie van El Salvador 2 tot 3%. Na een recordgroei na de pandemie van 10,3% vorig jaar volgens het Internationaal Monetair Fonds, zal deze dit jaar naar verwachting dalen tot 3,2%, voorspelt de centrale bank.

Carlos Acevedo stelt echter dat de staat “niet in gebreke blijft”. President Bukele zou “de liquiditeitsreserves van het financiële systeem kunnen verlagen zodat banken meer staatsschuld kunnen kopen” of zelfs pensioenfondsen kunnen “nationaliseren”, stelt hij, naast andere mogelijke middelen.

Leave a Comment