Recessievrezende beleggers blijven de snelstgroeiende cloudaandelen schrappen – Reuters

Nima Gumsari, mede-oprichter en CEO van Blend, spreekt op de Sooner Than You Think-conferentie in New York City op 16 oktober 2018.

Alex Flynn | Bloomberg | Getty Images

Tech-investeerders kregen vorige week eindelijk wat opluchting toen de Nasdaq een verliesreeks van zeven weken doorbrak, de ergste sinds de dotcom-crash in 2001.

Met nog vijf maanden in de boeken is 2022 tot nu toe een donker jaar voor technologie. Niemand weet dit beter dan investeerders in cloud computing-bedrijven, die tot de lievelingen van de afgelopen vijf jaar behoorden, vooral tijdens de dagen van de pandemische lockdown.

Ironisch genoeg is de groei nog steeds sterk en profiteren bedrijven van de heropening van economieën, maar investeerders verkopen nog steeds.

Bill.com, Blend Labs en SentinelOne blijven de omzet jaar op jaar verdubbelen, respectievelijk 179%, 124% en 120%. Dit trio is echter ongeveer de helft waard van wat het eind 2021 was. De markt heeft een enorme klap door de mand gekregen.

Byron Dieter van Bessemer Venture Partners, een investeerder in cloud-startups en een van de meest uitgesproken commentatoren van cloudaandelen, merkte eerder deze maand op dat de winstmultiples van de BVP Nasdaq Emerging Cloud-index van het bedrijf zijn teruggekeerd naar het niveau van 2017.

winst alstublieft

Een van Deeters collega’s bij Bessemer, Kent Bennett, weet niet zeker waarom de snelste boeren geen toegangskaarten voor de cloudklasse kregen. Maar hij heeft een idee.

“Je kunt je voorstellen dat het in een tijd als deze zal overschakelen van inkomsten naar ‘geweldige shit, haal me uit deze markt’ en na verloop van tijd weer terug naar efficiëntie”, zegt Bennett, die op het programmabord van het restaurant zit. Toast, dat in het eerste kwartaal een groei van 90% liet zien. Het aandeel is nu 52% gedaald sinds het begin van het jaar.

Toast onthulde een omzetdaling in 2020, omdat persoonlijke bezoeken aan restaurants afnamen, wat resulteerde in minder intensief gebruik van de hardware en software van het bedrijf op het verkooppunt. Ga dan online. Nu eten mensen steeds meer, zei CEO Chris Comparato, en Toast ziet een grotere vraag naar Go mobiele POS-apparaten en QR-codes waarmee mensen op hun eigen telefoon kunnen bestellen en betalen. In een eerder interview met CNBC. Deze maand. .

Nu het bedrijf is hersteld van zijn Covid-struikel, vertellen investeerders het bedrijf om “een beter pad naar winstgevendheid uit te stippelen”, zei hij.

Het management vraagt ​​alle teams om zeer ijverig te zijn over de economie van hun eenheden, maar Comparato zei dat het niet klaar was om investeerders precies te vertellen wanneer het bedrijf break-even zou gaan.

Wat Toast heeft gevonden, is nieuwe informatie over marges. Tijdens de winstoproep over het eerste kwartaal van Toast eerder deze maand, zei CFO Elena Gomez dat de verwachting aangeeft dat de EBITDA-marge in de tweede helft van 2022 twee punten hoger zal zijn dan in de eerste helft, aangezien het bedrijf ernaar streeft de marges in de toekomst te vergroten.

“Een paar investeerders hebben betaald en ze willen zeker meer details”, zei Comparatu. “Maar veel van hen zeggen: ‘Oké, dat was een ander deuntje, Chris, bedankt. Chris en Elena, ga door met het implementeren van deze visie.”

Ook andere cloudbedrijven krijgen de boodschap.

Snowflake-topman Frank Slotman zei woensdag tijdens een gesprek met analisten dat de data-analysesoftwaremaker Snowflake, die zojuist een reeks van driecijferige omzetgroei in tweeënhalf jaar heeft voltooid, “geen groeibedrijf is tegen elke prijs.”

CEO van Zuora, dat software voor abonnementsbeheer aanbiedt, is “gefocust op het bouwen van een succesvol bedrijf op lange termijn dat duurzame, winstgevende groei voor de komende jaren zal opleveren”, zei CEO Tien Tzuo in de driemaandelijkse oproep aan de analisten van zijn bedrijf. Het bedrijf rapporteerde een nettoverlies van $ 23,2 miljoen op een omzet van $ 93,2 miljoen, vergeleken met een verlies van $ 17,7 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Terug naar de “Regel van Veertig”

Zelfs in de hele software-industrie wordt de oude opvatting erkend dat software geld moet verdienen. Splunk, wiens software enterprise-beveiligingsteams helpt bij het verzamelen en analyseren van gegevens, nam een ​​dia op in zijn presentatie aan aandeelhouders met de titel ‘Groei winstgevendheid op schaal’. Hij bracht de prestaties van Splunk de afgelopen jaren in kaart met de ‘regel van 40’, een concept dat stelt dat de omzetgroei en de winstmarge van een bedrijf 40% moeten zijn. Splunk heet 35%, wat in het huidige fiscale jaar zo dichtbij is als het in drie jaar is geweest.

De focus op efficiëntie ontbreekt niet helemaal bij Bill.com, wiens software kleine en middelgrote bedrijven helpt bij het beheren van facturering en facturering, maar het is gemakkelijk te missen als de omzet stijgt. Sneller dan de meeste bedrijven. Zelfs voordat de softwareverkoop in november begon, prezen leidinggevenden de economische gezondheid van het bedrijf.

Blend Labs, dat banken voorziet van software waarop ze kunnen vertrouwen voor hypotheekaanvragen en andere operaties, is actiever geweest in het opnieuw uitvinden van zichzelf voor de nieuwe marktrealiteit, maar het is ook tien-zevende zo groot als Bill.com gemeten naar marktkapitalisatie.

Ondanks de buitensporige groei heeft Blend in april het personeelsbestand met 10% verminderd. Nima Ghamsari, de mede-oprichter en CEO van het bedrijf, vertelde analisten dat het bedrijf een “grondige beoordeling uitvoert om onze cashburn af te stemmen op de marktrealiteit op korte termijn, terwijl we een duidelijk productpad en een sterkere operationele marge in kaart brengen die zullen leiden tot het behalen van Blend.” winstgevendheid op lange termijn.”

SentinelOne, dat cyberbeveiligingssoftware verkoopt die bedreigingen detecteert en erop reageert, werkt op zijn eigen kostenstructuur. Mede-oprichter en CEO Tomer Weingarten vestigde de aandacht van analisten op de margeverbetering tijdens een conference call in maart, en zei dat het bedrijf ernaar streeft om het komende jaar verdere vooruitgang te boeken.

De commentaren en de beter dan verwachte resultaten werden over het algemeen goed ontvangen door analisten. Maar velen verlagen nog steeds hun koersdoelen voor SentinelOne-aandelen.

“Terwijl onze groeiramingen stijgen naar S, verlagen we de PT tot $ 48/aandeel, volledig als gevolg van een daling van de softwaremultiples”, schreven BTIG-analisten aan klanten. Met andere woorden, de klas werd platgedrukt en SentinelOne was er niet van vrijgesteld.

Tegen die tijd is het WisdomTree Cloud Computing Fund, een op de beurs verhandeld fonds dat de Bessemer-index volgt, met 47% gedaald ten opzichte van zijn piek op 9 november. De daling stopte niet toen de Federal Reserve haar plannen herhaalde om de inflatie te bestrijden door de rente te verhogen.

Dit laat wolkenkijkers zich afvragen wanneer de neerwaartse druk zal afnemen.

Het gaat een paar maanden duren om hier doorheen te komen”, zegt Jason Lemkin, oprichter van SaaStr, een bedrijf dat conferenties organiseert gericht op de cloud. “De neergang is te vergelijken met katers, nadat Covid ervoor heeft gezorgd dat investeerders dronken worden van cloudaandelen. zijn nog niet klaar met Bloody Mary’s en aspirine.’

Twee van de grootste diva’s in de hele Covid-cloud, Shopify en Zoom Video Communications, zagen vorig jaar een driecijferige groei verdwijnen toen winkels heropenden en persoonlijke sociale aandelen een comeback begonnen te maken. In plaats daarvan hadden beleggers zich destijds moeten realiseren dat de vraaghausse grotendeels tot het verleden behoorde, zei Lemkin.

“We gaan terug naar het medium”, zei hij.

De reset is echter mogelijk niet uniform. Marie D’Onofrio, een andere investeerder in Bessemer, zei dat cloudbedrijven die zich aan de regel van 40 houden, gezondere omzetveelvouden hebben dan bedrijven die dat niet doen. Ze zei dat bedrijven met een vrije kasstroommarge van meer dan 10% tegenwoordig ook hogere multipliers genieten, omdat beleggers bang zijn voor een recessie.

“De markt is verschoven naar waar liquiditeit koning is”, zei Donofrio.

Ari Levy van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

een kijkje: Dieter de Bessemer zegt dat technologie zal leiden tot bezuinigingen op marketingbudgetten, een vertraging van aanwervingen en ontslagen

Leave a Comment