“De belofte van een vrije economie leidde tot een systeem van inkomensverdieners, niet in staat om de klimatologische en sociale crises op te lossen”

Eva Saadoun. Francois Buchon

Mede-oprichter van LITA.co, Rift App en auteuronze economieroept Eva Saadoun op tot deugdzame, eerlijke en duurzame financiering.

Madame Figaro . – U veroordeelt de financiële wereld die gebaseerd is op de overheersing van mens, natuur en vrouwen. Is het systeem ziek?
Eva Saadoun. Ja, in dit kapitalisme komt het zijn oorspronkelijke beloften niet na: bevrijden, de tirannie van de staat doorbreken zodat iedereen zichzelf kan creëren, bevrijden en verrijken. Deze belofte van een vrije economie leidde uiteindelijk tot een systeem van inkomensverdieners dat niet in staat was de klimatologische en sociale crises op te lossen. Dit komt omdat de beslissingen in handen zijn van de kapitalisten, die er vooral naar streven om hun vermogen te laten renderen. De uitweg ligt naar mijn mening in democratie en het gebruik van regulering om nieuwe waarden aan dit systeem op te leggen.

Iedereen?
Degenen die het zogenaamde vrouwelijk leiderschap schilderen. Ik heb het niet over een kracht die toegewijd is aan of blijft bestaan ​​door vrouwen, maar door mensen die in staat zijn een alomvattend beeld van het systeem te ontwikkelen. Voor een meerdimensionale langetermijnvisie, gebaseerd op de waarden van zorg. Vrouwen beschikken vaak over deze vaardigheden, door hun opleiding, sociale structuur en de onderdrukking die ze ervaren. Dit is wat ecofeminisme suggereert: herstel de band tussen ons en ons geld. Hij onderschat niet langer de impact van de beslissing op zijn prestaties en winstgevendheid.

We mogen de impact van de beslissing op de prestaties en winstgevendheid niet beperken

Eva Saadoun

Concreet, welk ander paradigma pleit u voor?
Ik denk dat we de instrumenten moeten vermeerderen om de externe effecten of de gevolgen van onze activiteiten te beoordelen, naast het BBP alleen. Econoom Eloy Laurent heeft een gezondheidsindex ontwikkeld die in het algemeen rekening houdt met een menswaardig bestaan. Hieraan zou ik de bescherming van de biodiversiteit, de afstemming op het 1,5 °C-scenario, de vermindering van sociale ongelijkheden, de inclusie van alle bevolkingsgroepen en het delen van rijkdommen toevoegen. De premiers van Finland en Nieuw-Zeeland gebruiken deze indicatoren al.

Hoe handel je als spaarder om dingen te veranderen?
Benadrukken van uw rechten: De wet verbiedt greenwashing. Als we een brochure over duurzame en solidaire ontwikkeling hadden, zouden we kunnen eisen dat al onze besparingen, en geen deel ervan, worden besteed aan ecologische en sociale transformatie. Nog een voorbeeld: als we een levensverzekering afsluiten, belegt de vermogensbeheerder ons geld in obligaties en aandelen. Hij kreeg stemrecht op de algemene vergadering van aandeelhouders, bijvoorbeeld tegen EACOP, dit Total-project om een ​​oliepijpleiding aan te leggen in Oost-Afrika. Dit stemrecht geeft indirecte macht over de spaarder, waarvan we ons weinig bewust zijn. Het is noodzakelijk om deze democratische ruimtes in de financiële wereld te creëren.

Ieders vrijheid staat op het spel, type. Waarin?
Het financiële systeem is in zekere zin autoritair. Zolang de actoren – banken, trusts, enz. Communiceren over risico’s en rendementen, ze doen wat ze willen. Beleggers zijn dus onderworpen aan de beslissingen die van invloed zijn op de toekomst van ons allemaal. Het is gek om te denken dat we deze structuur hebben gecreëerd die het individu scheidt van wat hij doet, en hem de mogelijkheid ontneemt om morele of ethische keuzes voor zichzelf te maken. We moeten deze ruimte van vrijheid investeren. De klimaatcrisis dwingt ons om te weigeren partners te zijn.

Betekent dit het opgeven van rendement?
Helemaal niet, zeker gezien de klimaatrisico’s die op conventionele assets wegen. Archeologische projecten, gevrijwaard van speculatieve en precaire praktijken, tonen een grotere veerkracht in het licht van toekomstige crises. Om nog maar te zwijgen van het feit dat sommige financiële producten hypothetische prestaties bieden, loskoppelen van de reële economie of kapitaal onnodig verbranden. De durfkapitaalmarkt investeert in snelgroeiende bedrijven, in de wetenschap dat de meeste van hen zullen instorten. Een verschuiving naar duurzame groei, gekoppeld aan regio’s, waarbij prestaties, banencreatie en solide diensten worden gekoppeld, is noodzakelijk. Het verzoenen van geld, financiën en de reële economie.

onze economiedoor Eva Saadoun, Éditions Actes Sud, 160 p., €12.

Leave a Comment