Blockchain en cryptocurrency: Quesaco?

Montaigne Conseil presenteert een reeks artikelen die bedoeld zijn om u een idee te geven van waar deze activa voor staan, en om enkele vragen te beantwoorden die elke belegger zou kunnen stellen: veiligheid, conversie, opvolging, diversificatie en exploitatie.

We beginnen met de introductie van de oorsprong van cryptocurrencies (I) voordat we hun prestaties op een triviale manier uitleggen (II). Ten slotte zullen we uitleggen wat het punt is om te focussen op deze activaklasse (III).

I. Geboorte van Bitcoin

De geboorte van het Bitcoin-netwerk en zijn cryptocurrency houdt rechtstreeks verband met de subprime-hypotheekcrisis van 2008. Deze crisis bracht twee grote zwakheden in ons financiële systeem aan het licht: aan de ene kant de onderlinge verbondenheid van banken totdat een grote crisis zich als een virus verspreidt naar het hele systeem. Aan de andere kant het onvermogen van banken om dergelijke risico’s te beheersen. Als de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers voor opschudding zorgt, wacht geen enkele grote Europese bank hetzelfde lot. Hebben we het beter gedaan? beide! Europese landen hebben de beslissing genomen om verliezen te compenseren door schulden, verliezen die we ooit zullen betalen door bezuinigingen, groei of inflatie (verkapte bezuinigingen). Was het een slechte beslissing? Niet noodzakelijk: wat zouden de klanten van BNP Paribas of Société Générale gezegd hebben als ze failliet zouden gaan? In feite was er geen goede oplossing voor dit probleem.

Satoshi Nakamoto, de anonieme maker van Bitcoin, achtte het ondenkbaar dat een dergelijk gevaar zich aan hem zou kunnen opdringen zonder het te kunnen beheersen. Evenzo heeft de reactie van de centrale banken (verlaging van de belangrijkste rentetarieven, massale herfinancieringen) zorgen gewekt over de gevolgen van devaluatie.

Zo kwam hij op het idee om een ​​systeem te creëren om de noodzaak van ‘custodianship’, dat wil zeggen bewaring van zijn geld door een derde partij, te dwarsbomen. Deze voogdij houdt in dat u geen controle heeft over het geld dat u op de banken bewaart. Dit maakt effectieve bevriezingsprocedures mogelijk, zoals we zagen met de oorlog in Oekraïne, maar het brengt ook uw tegoeden in gevaar, dat wil zeggen, die welke verband houden met het in gebreke blijven van de bank waarin u bent geplaatst.

ten tweede. gedecentraliseerd blockchain-netwerk

De oplossing van Nakamoto kan als volgt worden samengevat: Creëer een gedecentraliseerd grootboek (gedistribueerde grootboektechnologie). Met een grootboek kunnen transacties worden gevolgd, net als de prestaties van een bank met haar rekeningen. De innovatie ligt in het gedistribueerde karakter van het netwerk: ervoor zorgen dat hetzelfde record wordt gedeeld tussen meerdere entiteiten over de hele wereld zonder de mogelijkheid om het te wijzigen en in handen blijft van één persoon. In de praktijk is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat de verwerking van transacties automatisch (via een algoritme) gebeurt. Het is ook essentieel dat de verwerking van deze transacties door elk onderdeel van het netwerk wordt geaccepteerd: de consensusvalidatie. Ten slotte moeten netwerkleden beloningen ontvangen voor hun deelname die niet gebonden zijn aan een centrale entiteit. Deze drie problemen zullen bitcoin, het netwerk en bitcoin creëren.

Het Bitcoin-netwerk werkt via meerdere computers die over de hele wereld met internet zijn verbonden. Deze apparaten voeren een uniek algoritme uit dat niet kan worden gewijzigd en dat de regels bepaalt die het netwerk beheersen: de consensusmethode en de uitgifte van cryptocurrency bitcoin.

Consensus stelt computers in staat om een ​​kopie van het record af te spreken om het probleem van dubbele uitgaven te voorkomen: het komt erop neer dat u niet hetzelfde bedrag twee keer kunt uitgeven. Deze consensus varieert tussen netwerken, voor Bitcoin is het een wiskundig probleem: zoek een specifieke formule. Dus alle computers werken aan het vinden van de oplossing. Eenmaal gevonden, controleren een aantal computers de oplossing. Indien waar, worden nieuwe transacties toegevoegd aan het register en deze laatste worden gedistribueerd naar alle knooppunten (computers) van het netwerk. Dit werk wordt min of meer elke 10 minuten uitgevoerd. Deze methode maakt het mogelijk om de fysieke en politieke ontevredenheid van het netwerk te waarborgen, aangezien iedereen het algoritme kan uitvoeren als ze een computer hebben, wat de kans verkleint dat de werking ervan wordt gewijzigd.

De op deze manier verkregen cryptocurrency kan worden doorverkocht of bewaard door de eigenaar van de computer nadat het compatibiliteitsprobleem is opgelost. Het ontvangt het op een “adres” dat triviaal gelijk is aan een Bitcoin-account in het grootboek. Aangezien Bitcoin een limiet heeft van 21 miljoen eenheden, vindt elke 4 jaar een gebeurtenis plaats: halvering, d.w.z. de halvering van het aantal tokens dat wordt ontvangen door degenen die transacties verifiëren, meestal “verkortingen” genoemd. Dit betekent dus dat activa in de loop van de tijd uitgeput raken. De inzet op dit mechanisme is om te overwegen dat de waarde van bitcoins zal toenemen bij verschillende halveringen, zodat miners winstgevend kunnen blijven in hun activiteit. Toegevoegd aan deze beloningen zijn ook transactiekosten die gebruikers betalen voor elke transactie, wat de economie van het netwerk in stand houdt.

Derde. Rente uit deze activa

Het moet duidelijk zijn dat de ideologie achter Bitcoin privé is: vrijheid van alles en fysieke en politieke decentralisatie (niemand heeft macht over het netwerk). Er zijn andere netwerken (Ethereum, Solana, Algorand, enz.) waarvan het gebruik heel anders en complementair is aan Bitcoin. Het idee is om een ​​ononderbroken, onbewaakt en onomkeerbaar betalingssysteem te hebben.

Met deze technologie kan iedereen bijvoorbeeld zijn geld peer-to-peer lenen zonder tussenpersonen, of zelfs een bepaald aantal transacties automatiseren, en met name de mogelijkheid om het inkomen van artiesten te verbeteren. Het idee is vooral om het transactienetwerk te isoleren en te beveiligen.

Investeren in deze technologieën komt dus neer op jezelf blootstellen aan het netwerk, het voordeel waarvan gebruikers kunnen profiteren en de diversificatie van je investering. Montaigne Conseil heeft besloten zich te wijden aan deze potentieel disruptieve technologie voor onze digitale economieën.

Leave a Comment