Welke toekomst voor banken?

In het licht van de ontwikkeling van gedecentraliseerde financiën (DeFi – gedecentraliseerde financiën), begonnen de twee parallelle werelden van traditionele centrale banken en gedecentraliseerde banken naar elkaar toe te groeien. Rivo Uibo, mede-oprichter van Tuum, geeft een update over de opkomst van cryptocurrencies en DeFi, en onderzoekt hoe banken betrokken raken en welke voordelen ze kunnen behalen.

De belangstelling voor gedecentraliseerde financiën, een algemene term die wordt gebruikt om peer-to-peer (P2P) financiële diensten aan te duiden op basis van een openbare blockchain of andere gedecentraliseerde grootboektechnologie, is de afgelopen twee jaar aanzienlijk gegroeid. Volgens een onderzoek uitgevoerd door KPMG in opdracht van de Association for the Development of Digital Assets (Adan), investeerde in januari 2022 8% van de Franse volwassen bevolking in crypto-activa (cryptocurrencies en NFT, non-fungible tokens).

Dit nieuwe monetaire systeem is in wezen gecreëerd om onafhankelijk te werken van traditionele financiële tussenpersonen zoals banken, effectenbeurzen en andere tussenpersonen. In het licht van de groeiende interesse van individuen in cryptocurrencies, begint dit nieuwe systeem echter de aandacht van bankinstellingen te trekken, tot het punt dat steeds meer instellingen proberen de mal te betreden.

Waarom deze interesse?

Het lijdt geen twijfel dat de digitalisering van het bankwezen, die is versneld door de pandemie, individuen heeft aangemoedigd om meer inschikkelijk te zijn voor nieuwe methoden. Naarmate het zich verder ontwikkelt, wordt verwacht dat gedecentraliseerde financiering de traditionele bankdiensten zal benaderen. Op dezelfde manier en naarmate het proces van digitale transformatie voortgaat, moeten banken meer bereid zijn om nieuwe manieren te verkennen om geld uit te lenen en te investeren aan hun klanten, ook in het kader van DeFi.

Gedecentraliseerde financiering is een niet-gereguleerde omgeving waar de rentetarieven volledig door de markt worden bepaald en er geen enkele vorm van kredietbeoordeling of betaalbaarheidscontrole is, dus het opnemen ervan in traditionele bankportefeuilles is niet zonder enige problemen. We zien echter een toename van de roep om overheidsregulering en toezicht op cryptocurrencies, wat banken zou moeten aanmoedigen om dit gebied te verkennen zodra een realistischer kader is gedefinieerd. Bovendien toont het feit dat centrale banken van plan zijn digitale valuta te gebruiken aan dat cryptocurrencies een stadium van stabiliteit hebben bereikt en dat de toekomst van banken naar alle waarschijnlijkheid zal verlopen via de symbiose van digitale financiering en traditionele monetaire financiering.

Wat vinden individuen van de betrokkenheid van hun bank?

Dit is een van de redenen waarom banken DeFi omarmen. Sterker nog, steeds meer individuen verwachten dat hun organisatie bij dit proces wordt betrokken. Volgens een recent onderzoek van de Financial Conduct Authority (FCA) in het Verenigd Koninkrijk onder duizend personen tussen 18 en 40 jaar die in een of meer producten met een hoog risico belegden, was een aanzienlijk aantal ondervraagden niet op de hoogte van het. De risico’s van beleggen in DeFi. Deze studie geeft met name aan dat de meerderheid van deze beleggers (69%) ten onrechte geloofde dat deze transactie werd gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FCA) en zich niet bewust was van het gebrek aan bescherming en risico’s voor hun fondsen. Evenzo geeft een onderzoek van januari 2021 door NYDIG, een Amerikaans technologieplatform dat bitcoin-gerelateerde diensten levert, aan dat 46 miljoen Amerikanen bitcoins bezitten en 81% van hen wil ze op hun bank houden. Volgens een studie uitgevoerd door KPMG in opdracht van Adan, wordt in Frankrijk 60% van de Fransen die van plan zijn bitcoins te verwerven gemotiveerd door het zoeken naar rendement, terwijl 12% wantrouwen jegens banken als de belangrijkste reden noemt.

In welke aspecten van gedecentraliseerde financiering zijn banken geïnteresseerd, en waarom?

Gedecentraliseerde financiering maakt het mogelijk een breed scala aan diensten aan te bieden, van handel tot internationale handelsfinanciering, van verzekeringen tot peer-to-peer (P2P) leningen en investeringen. Voor traditionele banken zijn er tal van manieren om mee te doen.

Sommige instellingen zijn ook begonnen met het opzetten van DeFi exchange-traded funds (ETF’s) om klassieke beleggingsproducten aan te bieden die de markt voor cryptocurrency volgen. Hoewel dit aanbod niet uitsluitend gebaseerd is op cryptocurrency, bevestigt de opkomst van ETF’s de richting die de markt inslaat. Belangrijker is dat de partnerships banken en start-ups in de financiële (fintech) sector bij elkaar brengen, bijvoorbeeld tussen crypto exchange Bitstamp en het Estse bank- en financiële dienstverlener LHV. Door deze samenwerking kan LHV cryptocurrency (cryptocurrency trading) verhandelen door gebruik te maken van de middelen waarover Bitstamp beschikt om haar klanten een gebruiksvriendelijke handelsoplossing te bieden.

Van zijn kant heeft de Britse fintech-startup Revolut sinds 2017 cryptocurrency-uitwisselings- en -uitwisselingsdiensten aangeboden aan 15 miljoen klanten en heeft het bijna € 600.000 (£ 500.000) aan cryptocurrency namens deposanten. Vorig jaar verdiende het geldverliezende bedrijf meer dan € 46 miljoen (£ 39 miljoen) aan zijn cryptocurrency-investeringen, aangezien de vraag naar zijn digitale diensten zijn inkomsten met 34% verhoogde. Bovendien heeft de explosie van inkomsten uit cryptocurrencies Revolut in staat gesteld om een ​​vertraging in zijn primaire doel – kaarttransacties – te compenseren die hard werd getroffen door de sluiting van 2020. Revolut is het perfecte voorbeeld van een bank die zich heeft gewaagd in een gebied waar DeFi is voordelen plukken zonder af te wijken van zijn bedrijfsactiviteiten Bankieren en betalen.

Welke technologieën hebben banken nodig om DeFi-diensten te leveren?

Gedecentraliseerde financiering draait op blockchain-platforms zoals Ethereum die realtime transactieverwerking mogelijk maken. Traditionele bankplatforms zijn niet compatibel met blockchain. Daarom zullen organisaties die traditionele technologie gebruiken en DeFi willen adopteren, hun infrastructuur moeten upgraden. Banken hebben de nieuwste banktechnologie nodig die transacties automatisch en in realtime kan uitvoeren, evenals volledig digitale bewerkingen zoals digitale risicoregistratie, kredietscores of realtime banktarieven. Ze hebben ook een platform nodig op basis van een modulaire architectuur waarmee ze services kunnen creëren die blockchain-activiteiten verbinden met hun kernactiviteiten. Zo kunnen DeFi-bankdiensten die binnen de blockchain worden ingezet, communiceren met technologie en normale bankactiviteiten die buiten de blockchain plaatsvinden.

Welke toekomst voor gedecentraliseerde financiering in de banksector?

Het is nog te vroeg om te zeggen in hoeverre banken decentrale financiering zullen omarmen. Net als andere trends die de financiële dienstverlening aandrijven, kan een zorg die vandaag marginaal is, morgen een centrale kans worden. Vanwege de zwakke punten van DeFi, het gebrek aan regelgeving en beveiligingsmechanismen die het gebruik ervan complex en omslachtig maken, evenals het hoge risico op fraude en de verwarrende interface van crypto-uitwisselingsplatforms, zijn het echter de banken die uiteindelijk de geloofwaardigheid hebben en ervaring om een ​​aantal van deze obstakels te overwinnen, maar ook het vermogen om de groei van gedecentraliseerde financiën te ondersteunen. Voor banken is de uitdaging tweeledig: het bereiken van een bepaald niveau van controle in deze nog ongestructureerde ruimte, terwijl een nieuwe mindset en innovatieve benadering hen in staat zal stellen om te profiteren van deze ontwrichtende structurele transformatie om een ​​actieve (en winstgevende) rol te spelen in de opkomst van deze nieuwe manier van werken.

Leave a Comment