In het licht van de inflatie is de uitvoerende macht van plan de inkomstenbelasting aan te passen

De regering wil voorkomen dat belastingbetalers wier lonen zijn gestegen, worden gestraft.

Maak een einde aan elke controverse die de overheidsmaatregelen kan besmetten om de koopkracht te beschermen tegen inflatie. Een paar dagen voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen beknibbelen leden van de uitvoerende macht niet op advertenties. Dinsdagochtend was het de beurt aan de minister van Economische Zaken, Bruno Le Maire, om de Franse belastingbetalers gerust te stellen door op te merken dat, zoals elk jaar, de inkomstenbelastingmaatregel al in 2023 zal worden gekoppeld aan de inflatie.

geluidsnotatie Is de belasting eerlijk? Philo’s Moment, door Aziliz Le Corre

Luister en abonneer je op je favoriete audioplatform

Goed nieuws voor belastingplichtigen die al dan niet onderworpen zijn aan inkomstenbelasting en daar allemaal van profiteren. Met name voor werknemers die dit jaar een loonsverhoging of herbeoordeling hebben gekregen die lager is dan de prijsstijging, een ruime meerderheid, en die daardoor niet meer belasting zullen betalen. “Ik wil deze zorg wegnemen. Het beleid dat we al vijf jaar met Emmanuel Macron hebben, is lagere belastingen (…). Het is dus uitgesloten voor de Fransen om meer inkomstenbelasting te betalen of in de inkomstenbelasting te komen vanwege inflatie.“Vanwege de salarisverhoging heeft huurder Bercy aangedrongen op BFMTV/RMC.

budgeteffect

In detail is de regering van plan om elk van de vijf belastingschijven te verhogen in overeenstemming met de ontwikkeling van de inflatie die dit jaar wordt waargenomen – op dit moment tussen 3,7% en 4,4% – in het kader van het fiscale jaar 2023 dat in september zal worden ingediend. Zo wordt de eerste belastingschijf, die dit jaar vrijstelling geeft voor in 2021 ontvangen inkomsten tot 10.225 euro, volgend jaar verhoogd om rekening te houden met de stijging van prijzen en inkomen.

Zonder deze maatregel zouden sommige belastingplichtigen die in 2021 niet belastbaar zijn, verrast zijn geweest door de onaangename verrassing dat ze volgend jaar in 2022 belasting over hun inkomen moeten betalen. Gezinnen die al belasting betalen, zouden in een belastingschijf kunnen vallen. . hoger tarief. Bovendien zal het niet bijwerken van de tabel resulteren in het verlies van voordelen voor bepaalde sociale of fiscale voordelen, waarvan de drempels worden beoordeeld op de schaal van de inkomstenbelasting, vervolgt Percy.

In feite is deze procedure niet uitzonderlijk. In feite wordt de belastingschaal elk jaar bijgewerkt om gelijke tred te houden met de veranderingen in de inflatie. “Er zijn slechts twee uitzonderingen op deze regel sinds 1969, in 2012 en 2013“Denk aan Percy. Voor dit jaar voorziet de Financieringswet bijvoorbeeld in een indexering van de schaal met een tarief van 1,4%. Dit betekent dat het inkomen van 2021 niet wordt belast tot 10.225 euro en 11% tot 26.070 euro. Terwijl vorig jaar jaar werd er voor 2020 geen belasting geheven over het inkomen tot 10.084 euro en daarna tegen een tarief van 11% tot 25.710 euro.

Alleen hier, met een ongebreidelde inflatie, riskeert het land dit keer een zwaar verlies. In feite zouden de belastinginkomsten logischerwijs moeten dalen in verhouding tot de inkomstenbelasting. En dit, ook al zijn de rekeningen felrood gemarkeerd met een staatsschuld die nog steeds boven de 110% van het BBP ligt…

Merk echter op dat inflatie geld in de staatskas kan brengen. Dit is vooral het geval voor gemeenten, die dit jaar zullen profiteren van de forse stijging (+ 3,4%) van de kadastrale huurwaarden, die als basis worden gebruikt voor de berekening van de onroerende voorheffing. Deze herwaardering is aangenomen als onderdeel van de Finance Act 2022, op basis van de tariefverhoging die in november vorig jaar over een periode van een jaar werd waargenomen. Genoeg om verhuurders te irriteren die dit jaar een hogere grondrekening verwachten…


zie ook Inflatie:Handhaving van het elektriciteitsprijsplafond voor 2022 zonder inhaalbeweging‘ stelt Bruno Le Maire

Leave a Comment