De Fed zal haar strijd tegen inflatie versterken

De Amerikaanse centrale bank zou de renteverhoging van woensdag kunnen versnellen met een verhoging van 0,75%.

Washington verslaggever

De in mei gemeten versnelling van de Amerikaanse inflatie (8,6% jaar op jaar) zorgde maandag voor paniek in financiële centra, terwijl de marktprijzen stegen. In het licht van deze steeds groter wordende dreiging, zal de Federal Reserve woensdagavond een verhoging van haar belangrijkste rentetarief met minimaal 0,50% aankondigen. Sinds maandag hebben veel banken en media die goed zijn gepresenteerd aan het Monetair Comité, de Fed zo ver zien gaan om te besluiten tot een verhoging van 0,75%. Een gebaar van deze omvang zou de rente verhogen waartegen de Amerikaanse centrale bank banken toestaat zichzelf extreem korte termijn liquiditeit te lenen.

We hebben sinds 1994 niet meer zo’n sterke stijging gezien. De onverwachte sprong van 1% in de Consumentenprijsindex, die vrijdag werd aangekondigd, veranderde de verwachtingen van beleggers. Degenen die wedden op een vroege vertraging van de inflatie, worden nog steeds verrast.

zie ook Verenigde Staten: Joe Biden ontvangt voorzitter van de Federal Reserve voor een zeldzaam interview over inflatie

In haar brief zal de Fed er ongetwijfeld alles aan doen om te suggereren dat ze voorbereidingen treft om de “federale fondsen” op 27 juli opnieuw met 0,5% of zelfs meer te verhogen, en vervolgens met hetzelfde bedrag op 21 september, wanneer de volgende vergaderingen. Veel banken denken zelfs dat de forse renteverhogingen op 2 november en 14 december zullen doorgaan.

Nadat de Federal Reserve haar beleidsrente van maart 2020 tot februari 2022 op nul had gehouden om de economische neergang als gevolg van beperkingen het hoofd te bieden, bevindt de Federal Reserve zich in een hyperinflatie die al meer dan veertig jaar ongekend is. Deze vertraging bij het nemen van de maatstaf voor het kwaad dat de koopkracht van de Amerikanen uitholt, rechtvaardigt een krachtige correctie van het monetair beleid. Elders in de wereld zijn het VK, Canada en Australië ook begonnen aan deze stap om de rente te verhogen, terwijl de Europese Centrale Bank in juli de dans zal ingaan.

gunstig venster

De Federal Reserve moet niet alleen daadkrachtig optreden, maar zich ook inzetten om dit duurzaam te doen. Het probeert de geloofwaardigheid te herstellen. Hoewel de groei tussen de 1-2% jaar-op-jaar ligt en de inflatie minstens vier keer hoger is dan de doelstelling van 2%, is de centrale bank nog lang niet teruggekeerd naar de zogenaamde “neutraliteit”. Economen spreken van een neutrale beleidsrente wanneer het niveau de activiteit niet stimuleert of vertraagt.

. .

Bovenal probeert de Fed te voorkomen dat inflatieverwachtingen in de hoofden van consumenten en beleggers doordringen. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe vaker u prijsstijgingen zult zien, waardoor de vraag naar loonsverhogingen wordt aangewakkerd. Als deze loonsverhogingen echter niet gepaard gingen met productiviteitswinsten, zouden ze alleen maar een halsstarrige stormloop aanhouden die inflatie in het Amerikaanse leven zou incorporeren. Een dergelijke terugkeer naar de jaren zeventig moet absoluut worden vermeden.

Ook de zeer gunstige werkgelegenheidssituatie (3,6% werkloosheid) rechtvaardigt de verkrapping van het monetaire beleid. Een tekort aan arbeidskrachten is een belangrijke oorzaak van prijsstijgingen. Een sterke stijging van de kredietkosten zou gedurende enkele maanden geen zeer negatief effect moeten hebben op de werkgelegenheid.

De laatste reden voor de snelle terugkeer van kritische orthodoxie is politiek. Vorige maand, toen hij de voorzitter van de centrale bank, Jerome Powell, begroette in het Witte Huis, gaf president Biden zijn stilzwijgende zegen aan het offensief van de Federal Reserve tegen de inflatie dat Amerika schokte. Janet Yellen, de minister van Financiën die van 2014 tot 2018 als Powell diende, steunt ook zijn opvolger. In het Congres, op Wall Street en in de publieke opinie is het ook geen onderwerp van discussie om prioriteit te geven aan de strijd tegen inflatie. Dit is het perfecte moment om hard aan te vallen, want deze uitzonderlijke ploeg houdt het niet vol. Bij de eerste tekenen van afnemende bedrijvigheid of een stijgende werkloosheid zal de anti-inflatoire consensus vervagen.


zie ook In de Verenigde Staten voert de Federal Reserve de grootste renteverhoging sinds 2000 door om de inflatie tegen te gaan

Leave a Comment