Publicatie van de pilot voor Europese regelgeving

Op 2 juni 2022 is de Europese verordening betreffende een proefproject voor marktinfrastructuren op basis van gedistribueerde grootboektechnologie gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. De tekst treedt op 23 maart 2023 in werking.

Ontwikkel een secundaire markt voor beveiligingstokens

Dit proefproject, dat een initiële periode van drie jaar heeft, die kan worden verlengd tot zes jaar, stelt tijdelijk bepaalde eisen van het bestaande regelgevingskader op, zodat marktinfrastructuurexploitanten en nieuwkomers blockchaintechnologie kunnen gebruiken. Om een ​​Multilateraal Handelssysteem (SMN) en/of Settlement Delivery System (SRL)-systeem te exploiteren op tokenized financiële instrumenten (of “beveiligingstokens”).

Als gevolg van een voorstel van de Europese Commissie als onderdeel van een reeks maatregelen met betrekking tot digitale financiering in Europa, onderscheidt het proefproject zich van andere maatregelen doordat het gerichte uitzonderingen op de MiFID 2-richtlijn en het doel voorstelt, evenals centrale Securities Depository Regulation (CSDR) om blockchaintechnologie te testen in het kader van activiteiten op de markt of na de handel. Met dit systeem kunnen zowel spelers als nationale en Europese regelgevers aanzienlijke ervaring opdoen met het gebruik van blockchain-technologie in het kader van marktactiviteiten.

De totstandkoming van dit systeem is innovatief omdat, voor het eerst, een Europese tekst van directe toepassing bepaalde marktspelers machtigt om onder bepaalde voorwaarden af ​​te wijken van bepaalde vereisten van reguliere wettelijke regelingen.

DLT-marktinfrastructuren

De verordening definieert een nieuwe klasse van spelers: marktinfrastructuren die gebruikmaken van gedistribueerde grootboektechnologie (DLT). Deze categorie verwijst naar drie verschillende spelers die een vergunning hebben van de nationale autoriteiten van een lidstaat van de Europese Unie om zich onder dit systeem te registreren:

– Multilateraal DLT-handelssysteem of “MTF DLT”, een multilateraal handelssysteem voor tokenized effecten dat alleen de handel in financiële DLT-instrumenten toestaat;
– DLT-afwikkelsysteem of “SR DLT”, een gecodeerd effectenafwikkelsysteem dat transacties op financiële DLT-instrumenten afwikkelt;
– En een nieuwe speler, niet eerder voorzien door financiële regelgeving, die de diensten aanbiedt van MTF DLT en SR DLT, het DLT-handels- en afwikkelingssysteem of “SNR DLT”, waarmee een enkele entiteit handel en afwikkeling kan combineren – de levering van tokenized effecten.

De verordening definieert de reikwijdte van dit proefgebied met enkele financiële instrumenten waarvan de marktwaarde zal worden bepaald.

volgende stappen

Voordat de regeling in werking treedt, moeten nog een aantal stappen worden doorlopen. De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) moet de technische reguleringsnormen van de MIFIR- en CSDR-regelgeving wijzigen om ze aan te passen aan het proefregime en andere richtsnoeren publiceren.

De EU-lidstaten moeten de bevoegde nationale autoriteit aanwijzen die verantwoordelijk is voor het verlenen van de wettelijke goedkeuringen en vrijstellingen die in het kader van de proefregeling kunnen worden verleend. In Frankrijk kan deze bevoegdheid worden gedeeld tussen het Arabisch Monetair Fonds, de Autoriteit voor Prudential Supervision and Resolution (ACPR) en de Bank of France. Om het certificeringsproces voor spelers te vereenvoudigen, wordt het “single window”-principe overwogen, waardoor de speler niet met veel autoriteiten hoeft te communiceren.

Ten slotte worden wijzigingen in de nationale regelgeving verwacht op het gebied van het effectenrecht, dat nationale bevoegdheden blijven die niet in overeenstemming zijn met het Europese recht. In Frankrijk heeft de ontwerpverordening voor een proefproject, op basis van een rapport van de Hoge Commissie voor Financiën in Parijs (HCJP), gepubliceerd op 27 november 2020, geleid tot een hervatting van het werk van de Hoge Raad van Justitie en Justitie op dit gebied. onderwerp. De komende maanden zijn er wet- en regelgevingswijzigingen in de DLT Securities Act gepland om de implementatie van dit systeem mogelijk te maken. Ontwerpen van wet- en regelgevende teksten moeten worden voorgelegd aan een brede raadpleging van financiële actoren op de Parijse markt.

Bespreek met AMF

Volledig toegewijd aan de ontwikkeling van een Europese digitale financieringsstrategie, nodigt het Arabisch Monetair Fonds, dat regelmatig discussieert met spelers met innovatieve projecten, potentiële kandidaten uit om de tekst te lezen en contact op te nemen met de regelgever om te anticiperen op de invoering van de regelgeving met behulp van het ter beschikking gestelde formulier via de volgende link: Contact Innovation & Finance Digitale

bron

Leave a Comment