Bleu, de cloudalliantie tussen Microsoft, Orange en Capgemini, komt in 2024

Jammer voor snelheid: Bleu-platform, aangekondigd in mei 2021 om te introduceren snel ‘oplossing’ Een vertrouwde cloud “voor Franse bedrijven en gemeenschappen komt pas in 2024 aan, zo blijkt uit een gezamenlijk persbericht van Orange en Capgemini. Naam van de potentiële leider van de toekomstige joint venture, die officieel wordt opgericht einde van het jaar, Ook onthuld: Jean Coomaros, momenteel Transformation Manager en lid van het Executive Committee van Capgemini Group. De twee inzenders geven aan dat de selectie gezamenlijk was.

Frans gezamenlijk project, Amerikaans programma

Concreet is Bleu een joint venture naar Frans recht tussen Orange en Capgemini, gericht op de distributie van Amerikaanse Microsoft-clouddiensten in Frankrijk. Het pakket omvat voornamelijk toegang tot Microsoft Azure (hostinginfrastructuur) en de belangrijkste Microsoft 365-diensten, met name de populaire Office-suite (Word, Excel, Power Point, enz.). Het aanbod is in de eerste plaats bedoeld voor operators van vitaal belang (OIV) en essentiële diensten (OSE), evenals voor de Franse overheid, die zeer gevoelige en strategische gegevens beheert.

Waarom een ​​joint venture aangaan in plaats van diensten rechtstreeks van Microsoft te kopen? Simpelweg om te voldoen aan de nieuwe state-cloudstrategie, de zogenaamde “cloud of trust”, onthuld in mei 2021. Dit vereist dat OIV’s, OSE’s en overheidsdiensten hun overstap naar de cloud versnellen, zodat ze de trein van de digitale revolutie, maar om SecNumCloud verzegelde services te gebruiken. Dit is het label dat wordt toegekend door de National Operating Systems Security Agency (Anssi), dat een zeer hoog niveau van cyberbeveiliging en bescherming tegen extraterritoriale buitenlandse wetten garandeert door binnen de Europese Unie te opereren. Blue zal het moeten krijgen om zijn service te starten.

Zeer controversiële strategie

Strategie uitdaging ‘Trust Cloud’: om buitenlandse wetten te voorkomen, met name de Amerikaanse Cloud Act, is deze rooftekst die inlichtingendiensten in het land van Uncle Sam toegang geeft tot de gegevens van Amerikaanse zakelijke klanten, zelfs in het buitenland. Als de cloudoplossingen van Microsoft, Amazon of Google niet langer (die alleen goed is voor 70% van de Franse markt en 80% van zijn groei) rechtstreeks maar onder licentie wordt gedistribueerd via een joint venture naar Frans recht zoals Bleu, dan wordt de oplossing immuun voor de cloudwetgeving en dus ‘vertrouwd’. Voor voorstanders van deze strategie stelt de Blue – maar ook de toekomstige alliantie tussen Google en Thales – de markt in staat om gebruik te blijven maken van de diensten van Amerikaanse leiders, die als de beste worden gezien, terwijl ze beschermd zijn tegen externe wetten.

Aan de andere kant is de cloud trust-strategie voor critici een rage op alle niveaus. Ze denken dat het geen soevereiniteit heeft omdat het zeker beschermt tegen de cloudwetgeving, maar niet tegen andere extraterritoriale wetten zoals de Amerikaanse FISA-wet, die niets geeft om de nationaliteit van het bedrijf dat diensten distribueert. Critici bekritiseren het land ook voor het dumpen van de markt in de armen van Gafam, al dominante spelers, ten koste van het structureren van Europese alternatieven die niettemin bestaande voordelen genieten en een volledig scala aan diensten en kwaliteit bieden. Franse en Europese cloudspelers voelen zich verraden door de strategie van het nieuwe land wanneer ze politieke steun nodig hebben om een ​​echt Europees cloudsysteem te creëren en de Europese afhankelijkheid van Amazon, Google en Microsoft in de cloud, de moeder van de strijd om digitale suprematie, te verminderen.

De relatieve bijdrage van Orange en Capgemini aan het Bleu .-project

Sinds de eerste aankondiging van blauw In mei vorig jaar hebben Capgemini en Orange hand in hand gewerkt aan de technische en organisatorische aspecten die nodig zijn om dit trust cloud-project te realiseren. ”, Ayman Ezzat, CEO van Capgemini Group, geeft commentaar:. Beide bedrijven zijn trotsOngeëvenaarde waardepropositie voor De Franse staat en exploitanten van kritieke infrastructuur ». Maar ze noemden geen technische meerwaarde ten opzichte van de oplossing van Microsoft alleen, in tegenstelling tot wat aanvankelijk werd gesuggereerd. Het persbericht is heel duidelijk: Dankzij deze unieke samenwerking blauw Microsoft 365 levert een breed scala aan Microsoft Azure-services, waaronder IaaS, PaaS en SaaS, in een vertrouwde cloudomgeving. » Met andere woorden, deDe enige innovatie van Bleu is de juridische structuur, d.w.z. de mogelijkheid om Microsoft-diensten te leveren via ” Een onafhankelijk Frans bedrijf dat voor 100% in handen is van Franse aandeelhouders.»

Orange en Capgemini positioneren zich dus in de advieswereld. ” Onze belangrijkste ambitie is ervoor te zorgen dat klanten klaar zijn om te profiteren van onze diensten blauw Zodra het platform operationeel is, kunnen ze hun transitie starten met de best mogelijke ondersteuning »En de Opmerkingen van Christel Heidemann, CEO van Orange. Tot 2024 hebben toekomstige Blue-klanten toegang “vanaf eind 2022″ tot ” Voorbereidingsprogramma voor blauwe migratie. » Vertaling: adviesdiensten.

De Franse competitie van haar kant schiet rode ballen. ” We bevinden ons opnieuw en een jaar later met een nieuwe aankondiging die tot doel heeft de markt te kristalliseren, terwijl de Franse spelers al oplossingen aanbieden die voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de markt, zoals 3DS Outscale. »En de pest David Chassin, directeur cloudstrategie bij Dassault Systèmes.