7 stappen om je voor te bereiden op metaverse

CIO’s hebben er alles aan om nu en van tevoren na te denken over hoe hun bedrijven kunnen profiteren van metaverses.

Tegenwoordig kunnen ze hun collega’s helpen beter te begrijpen wat de metaverse werkelijk is, de technologieën die aanwezig moeten zijn om een ​​initiatief in deze immersieve universums te leiden, evenals de kansen die ze creëren (en de risico’s daarvan).

Of het verkennen van de metaverse IT is, hangt af van het bedrijf. Maar CIO’s bevinden zich in een bijzonder goede positie. Zij zijn degenen die antwoord kunnen geven op al deze technologische vragen en richtingen.

Jeff Wong van EY: “Management is op zoek naar leiderschap over hoe het onderwerp moet worden benaderd vanuit een strategisch en technologisch oogpunt. […]. De IT-afdeling kan zich vestigen als een strategische gids op deze plaatsen die afhankelijk zijn van zoveel technologieën.”

1. Definieer de metaverse-strategie

Afdelingen zoeken leiding over hoe hiermee om te gaan […]. DSI kan zich profileren als een strategische gids in deze ruimtes die afhankelijk zijn van vele technologieën. »

Jeff WongEY

Volgens Marty Resnick van Gartner denken leiders in verschillende sectoren (van hoger onderwijs tot evenementenbeheer) al na over hoe ze hun producten en diensten metavers kunnen introduceren, waarde kunnen creëren en zelfs kunnen verbeteren. Stel je compleet nieuwe shows voor.

Gezien de krachtige technologische dimensie van metaversen, bevinden CIO’s zich in een goede positie om de mogelijke voor- en nadelen van deelname aan deze universums te bespreken.

Evenzo stelt hun rol als hoofd informatietechnologie hen in staat due diligence uit te voeren voor leveranciers en andere managers te helpen bij het scheiden van de realiteit van de realiteit, de hype die gewoonlijk gepaard gaat met nieuwe technologieën.

Zo zijn CIO’s in staat om de grenzen van redelijke deelname aan de metaverse te beoordelen, “een strategie te ontwikkelen om te profiteren van de metaverse en te praten over het nieuwe bedrijfsmodel dat het kan bieden”, aldus Marty Resnick.

2. De lange lijst van metaverse risico’s in de vroege stadia aanpakken

Geen enkele innovatie is zonder risico. Metavers zijn geen uitzondering. Hier is een korte lijst met valkuilen om op te letten:

  • bezorgdheid over het milieu;
  • Cyberbeveiligingsproblemen.
  • juridische kwesties;
  • intimidatie in al zijn vormen;
  • vertrouwelijkheidskwesties
  • trucs.
  • desinformatie
  • Effecten op de geestelijke gezondheid (lager gevoel van eigenwaarde; toegenomen gevoelens van isolement).

Dit zijn allemaal redenen waarom CIO’s goed moeten nadenken over elk Metaverse-initiatief. Met dit in gedachten is het belangrijk dat u overlegt met degenen die verantwoordelijk zijn voor compliance, financiën, wetgeving, risico’s en cyberbeveiliging.

Denk bijvoorbeeld aan hoe metaverses met transacties omgaan. Sommige van de bestaande platforms gebruiken cryptocurrencies, terwijl andere – met name gameplatforms – hun eigen valuta hebben, die spelers kunnen verdienen of kopen.

“Alle gebieden (juridisch, financieel en risico) moeten samenwerken met de CIO om de juiste strategische beslissingen te nemen.”

Jeff WongEY

“Wat vinden de juridische en financiële afdelingen daarvan? Kan uw bedrijf cryptocurrency accepteren? Hoe bezit en verkoopt men een digitaal object? En hoe berekent een bedrijf dat?”, vraagt ​​Jeff Wong van EY.

De juridische afdeling, de financiële afdeling en de afdeling risicobeheer moeten allemaal samenwerken met de CIO om deze beslissingen te nemen. Evenzo creëert de metaverse nieuwe overwegingen met betrekking tot nalevingskwesties, gegevensprivacy, risico’s en beveiligingsvereisten.

Jeff Wong noemt “Al deze gebieden (juridisch, financieel, risico) moeten worden geassocieerd met de CIO om de juiste strategische beslissingen te nemen.”

Tegelijkertijd nemen de zorgen over de duurzaamheid van het milieu toe. De metaverse kan rekenintensief zijn om een ​​enorme 3D-ruimte te creëren. Ze zijn gebaseerd op blockchain en sommige zijn bijzonder energie-intensief. Dus CIO’s zullen ook moeten worstelen met moeilijke vragen over de negatieve impact van Metaverse op het milieu en de CO2-impact van deze nieuwe ruimte.

3. Test verschillende metaverse platforms

Hoewel het ver verwijderd is van de verenigende metaverse zoals in Steven Spielbergs film “Ready Player One” uit 2018 – die toevallig hielp het concept populair te maken – is het interessant om te zien wat er is of gaat bestaan.

Voor Jeff Wong moet je “alle platforms gaan bekijken en testen”. CIO’s moeten het huidige afwisselende landschap begrijpen, waar er inderdaad veel verschillen zijn.

Decentraland, Somnium Space, Cryptovoxels en The Sandbox zijn tegenwoordig de belangrijkste metaverse-opties, samen met “game” -platforms zoals Roblox, Fortnite of Minecraft.

4. Ontwikkel gebruiksscenario’s

Jeff Wong nodigt ons uit om gebruik te maken van dit overzicht van metaverses om parallel gebruiksscenario’s te ontwerpen, die sterk zullen variëren, afhankelijk van de bedrijfssector.

Sommige potentiële gevallen doen denken aan videoconferenties, maar dan in een 3D-ruimte, met avatars van deelnemers en niet alleen video en audio. Dit gebruik van metaverse zou toepassingen kunnen hebben in gebruikerservaring of in training, altijd met het idee om steeds meer meeslepende interacties te ontwikkelen.

“Dit soort meetings kun je echt doen [et] Ze komen samen om ideeën uit te wisselen in een kamer [3D] Je maakt het met behulp van whiteboards en plaknotities erop. “Het is alsof je echt samen bent, in dezelfde kamer zit”, zegt Jeff Wong. Met deze meeslepende werelden kunnen we [aussi] Stel je een trainingsomgeving voor klantrelaties voor, waar een verkoper kan oefenen met reageren op een situatie in het bijzijn van een agressieve klant, terwijl hij fysieke agressie simuleert.”


Accenture virtuele kantoren in de metaverse – © Accenture

Ook ziet de EY-expert kansen om het merk te versterken en zelfs nieuwe omzet te ontwikkelen. Zo verkopen Burberry, Balenciaga of Gucci nu virtuele producten, zoals volledig digitale kleding of tassen. Heineken verkoopt virtueel bier. Een radicaler voorbeeld, startup The Dematerialized verkoopt alleen digitale kleding en accessoires, in beperkte series (dankzij NFT’s).

5. Bereid je voor op constante ontwikkeling

Er wordt veel gespeculeerd. We gaan de komende jaren veel ontdekken. Dit moet je allemaal bijhouden. »

Marty ResnickGartner

We kunnen verwachten dat de metaverse begint zoals het web. Het is waarschijnlijk dat organisaties hun aanwezigheid op bepaalde platforms zullen beginnen te vestigen, die “op de hellingen naar de metaverse” zullen zijn – een toekomst waarin het verplaatsen van de ene plaats naar de andere in de wereldwijde metaverse net zo naadloos zal zijn als met internet vandaag .

Als zo’n geconsolideerde metaverse inderdaad het daglicht ziet. Want “er wordt veel gespeculeerd en we zullen de komende jaren veel te weten komen. We moeten zien hoe dit allemaal in de praktijk wordt gebracht”, adviseert Marti Resnick.

6. Plannen om de vaardigheden van IT-teams aan te scherpen

Voor Jagjeet Gill, partner bij Monitor Deloitte, zullen CIO’s ook het werk hebben dat ze moeten doen op het gebied van technische vaardigheden om hun organisatie in staat te stellen naar de metaverse te gaan.

Om te beginnen zullen ze Web3 moeten gebruiken om nieuwe soorten transacties en virtuele valuta te ondersteunen. Ze zullen ook moeten zorgen voor integratie tussen hun bestaande IT-structuren en meerdere gedecentraliseerde netwerken. Ten slotte zullen ze moeten investeren in de technologieën waarop de werelden van de toekomst zullen zijn gebaseerd: cloudinfrastructuren, 5G-connectiviteit, kunstmatige intelligentie, machine learning en gegevensbeveiliging.

Niet te vergeten om bestaande projecten voort te zetten zoals het beheren van klantgegevens om de “cash lead”-processen te verbeteren en om het potentieel van marketinggegevens die metaverses zullen genereren te kunnen realiseren (net als het web met gedragsgegevens of cookies).

In deze context zullen CIO’s hun teams technisch moeten versterken. Het zal zeker nodig zijn om nieuwe vaardigheden (of training) te vinden – bijvoorbeeld voor de Solidity-programmeertaal, om slimme contracten op blockchains te maken.

7. Ga persoonlijk naar metaverse

Experts nodigen ook IT-managers uit om persoonlijk naar één of meerdere metaverses te gaan. zien.

Door jezelf direct te confronteren met de realiteit van dit virtuele, verdrijf je misverstanden, sorteer je gemakkelijker tussen waar en onwaar (en tastbaar dan fictie), en zie je concreet de evolutie van platforms. Veel positieve punten voor het opzetten van een langetermijnstrategie en actieplan in uw professionele activiteit.

Bovendien kan het alleen maar helpen om de ervaringen van de volgende generatie beter te begrijpen – een generatie die de metaverse niet als een futuristische nieuwigheid zal zien, en om een ​​heel eenvoudige reden: voor hen zal de metaverse een realiteit zijn die er altijd is geweest ( “originele metaversen”).

Leave a Comment