Elektronische kunstmatige intelligentie | Toen Joshua Bingyu Ji Laliberte ontmoette

Wat hebben twee van Montreal’s grootste krachten gemeen: entertainment en kunstmatige intelligentie (AI)? Slechts weinigen geloofden echter dat ongeveer vijftig bedrijven en organisaties met beide achtergronden besloten zich te verenigen in een nieuwe gemeenschap, E-AI.

Geplaatst op 15 april

Karim Ben Issa

Karim Ben Issa
Journalistiek

“Onze AI-experts ontmoeten onze artiesten en makers uit de entertainmentindustrie niet vaak”, vat Stéphane Martel, medeoprichter van E-AI, samen. Het doel van het project is om dit gesprek op gang te brengen, niet alleen vanuit een lokaal perspectief, maar ook vanuit een internationaal perspectief. »

Het initiatief zal zijn eerste show hebben op 14 en 15 juni. Rondetafelgesprekken, conferenties en netwerkactiviteiten zullen dan plaatsvinden in het Palais des Congrès in Montreal en op internet.

Achter dit acroniem voor “Entertainment – Kunstmatige Intelligentie” staat de heer Martel, die van 2011 tot 2014 privé bij C2MTL werkte en het reisbureau Yuliism lanceerde. Sinds juni 2021 brengt hij geduldig spelers op het gebied van entertainment en kunstmatige intelligentie samen in Montreal om de mogelijkheden van convergentie te verkennen. E-AI werd officieel de volgende herfst geboren, die het samen met vier andere bedrijven oprichtte. We hebben gezorgd voor gemengde publieke en private financiering, met name een helpende hand van het investeringsfonds Palais des Congrès om evenementen te organiseren.

Tegenwoordig omvat deze groep een vijftigtal organisaties, waaronder Moment Factory, Behaviour Interactive, Ivado, Phi Center en National Bank.

de gaten opvullen

Het idee achter E-AI is “om twee topgebieden te kiezen waar we goed in zijn, entertainment en kunstmatige intelligentie”, legt dhr. Martel uit. Dit zijn niet twee gebieden die elkaar kennen, schouders over elkaar wrijven of herhalen. We wisten dat daar ruimte was en dat we in Montreal geloofwaardig waren vanwege onze goede reputatie in beide sectoren. »

Het is duidelijk moeilijk voor de persoon die verantwoordelijk is voor een recent initiatief om concrete voorbeelden te geven van wat deze ontmoeting van twee werelden kan bieden. Maar het geeft wel wat aanwijzingen.

AI wordt tegenwoordig in entertainment gebruikt om creativiteit te versterken. AI zal geen banen wegnemen en creativiteit automatiseren, maar het heeft innovatieve bedrijven in staat gesteld om meer te zijn dan dat.

Stefan Martel, mede-oprichter van E-AI

Hij herinnert zich dat er vaak een kloof gaapt tussen het onderzoek en de marketing van AI. “Kan entertainment, dat zich richt op vertelling en gebruikerservaring, geen bondgenoot zijn in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie? Niet alleen kunstmatige intelligentie zorgt voor entertainment, maar ook entertainment dat kunstmatige intelligentie helpt.”

Meer realistisch, dhr. Martel identificeerde vier behoeften die werden geuit door bedrijfs- en bedrijfsmanagers die in juni 2021 werden geraadpleegd. De eerste is de popularisering van AI. “Het is een gebied van innovatie waar sommige spelers bekend mee zijn, maar veel entertainmentspelers nog nooit zijn tegengekomen. Ze begrijpen niet wat je voor hun leven kunt doen, ze zijn banger.”

Economische voordelen

We spraken ook onze wens uit om de twee gemeenschappen samen te brengen, de aantrekkelijkheid van Montreal’s bedrijf te vergroten en marketing- en exporthulpmiddelen te bieden.

Waarom heb je de Engelse afkorting voor een Franstalige stad gekozen? De heer Martel erkent dat er “morele debatten” over deze kwestie zijn geweest en dat we fundamenteel de internationale aspiraties van deze nieuwe samenleving wilden weerspiegelen. We hebben ook de eerste versie van het project in 2020, YUL-AI genaamd, verlaten, dat al vóór de lancering door de pandemie werd weggevaagd. E-AI: “Het is een onvolmaakt zelfstandig naamwoord, zelfs in het Engels”, geeft hij toe.

Het succes van E-AI op lange termijn zal niet alleen worden beoordeeld aan de hand van de grootte en populariteit van zijn pools, zegt dhr. Martel. “Over vijf jaar wil ik onze impact in termen van economische baten nader bekijken.”

Leave a Comment