Hoe de Belastingdienst kunstmatige intelligentie gebruikt om fraude tegen te gaan

De Belastingdienst maakt jaarlijks meer gebruik van kunstmatige intelligentie om fraude te bestrijden en de efficiëntie van haar dienstverlening te verbeteren. In 2021 was het aandeel controles waarop AI was gericht, 45%, vergeleken met 32,5% het jaar ervoor.

De afgelopen weken hebben DGFIP-teams kennis gemaakt met een nieuwe tool. Naam: Galaxy. Goedgekeurd op 11 maart door de National Commission on Computing and Liberties (Cnil), zou het gebruik van dit nieuwe computerprogramma voor geautomatiseerde verwerking van belastinggegevens belastingambtenaren in staat moeten stellen fraudeurs beter op te sporen.

De implementatie ervan in het DGFIP-gebouw maakt deel uit van het PILAT-project dat in 2018 werd gelanceerd om het belastingcontrolesysteem te moderniseren. Het decreet van 11 maart omschrijft dit nieuwe wapen in de strijd tegen fraude als “een instrument om op nationaal niveau de banden tussen professionele entiteiten (participatiebanden) en tussen professionele entiteiten en natuurlijke personen (banden van bestuurder, partner of aandeelhouder), en anderzijds de contextuele elementen van de financiële en fiscale situatie van deze mensen.”

Het Galaxie-systeem maakt het dus mogelijk om gegevens zoals referentiebelastinginkomen, identiteit van de echtgenoot of zelfs individuele belastingverplichtingen te aggregeren. Maar ook het sirenenummer, de juridische status, de verkoopklasse en de belastingen en heffingen waaraan rechtspersonen zijn onderworpen.

De adoptie van dit nieuwe instrument door de Belastingdienst is een extra stap in de wens van de Algemene Directie Binnenlandse Veiligheid om haar digitale arsenaal ter bestrijding van fraude te versterken. Meer in het algemeen heeft de Percy-gerelateerde dienst enkele jaren geleden de Requests and Assessment Mission (MRV) opgericht, met een financiering van maximaal € 5,2 miljoen over de periode 2018-2022. Doelstelling: Het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie en dataminingtechnieken bij de verwerking van belastinggegevens, het verbeteren van gerichte controles en het opsporen van fraudeprofielen. Onlangs heeft het algoritme de belastingdienst in staat gesteld om informatie in berichten van internetgebruikers op sociale netwerken te mixen en te verzamelen, voordat deze per geval wordt verwerkt.

45% van de controles is gericht op AI

DGFIP is verheugd met de resultaten van deze 2.0 transformatie. In 2021 werden particulieren en bedrijven op de hoogte gebracht van 13,4 miljard euro aan aanpassingen en werd 10,7 miljard euro opgehaald. Een niveau dat dicht in de buurt komt van het record van 2019 (11 miljard), dat de belastingdienst grotendeels toeschrijft aan “het gebruik van datamining om de doelgerichtheid van belastingcontroles te verbeteren”, terwijl het aandeel van controles dat gericht was op AI en datamining vorig jaar ongeveer 45% bedroeg vergeleken met 32,5% in 2020 en 21,95% in 2019. Voor 2022 verwacht je dankzij AI 50% van de doelcontroles.

De Belastingdienst steekt niet onder stoelen of banken dat ze “het gebruik van kunstmatige intelligentie willen vergroten”. En niet alleen om fraude te bestrijden. Sinds maart 2021 maakt de inzet van digitale assistenten “bij het innen van boetes het mogelijk om de boekhouding van ontvangen bankoverschrijvingen automatisch te verwerken en voor klanten om de resultaten van gedwongen inning te verbeteren dankzij de intensivering van de vervolgingen”, legt DGFIP uit. .

Eveneens in 2021 begon de Belastingdienst kunstmatige intelligentie te gebruiken om “callcenteragenten te helpen reageren op e-mails van gebruikers over betalingsproblemen”. Het implementeerde ook het project “Weak Signals”, dat vertrouwt op een algoritme dat “zich kan richten op kwetsbaarheden van bedrijven om zo snel mogelijk ondersteuningsacties op te zetten”. Met dit systeem konden 23227 bedrijven met moeilijkheden worden opgespoord. Hiervan werden 11.952 geselecteerd om gecontacteerd en ondersteund te worden.

Detectie van zwembad

In de proeffase wil het DGFIP-project “Innovative Earth” kunstmatige intelligentie gebruiken om onaangekondigde gebouwen en zwembaden automatisch te detecteren vanuit luchtfoto’s. Probleem: het apparaat dat in negen secties is getest, zou niet echt worden ontwikkeld, met een foutpercentage van maar liefst 30% op dit punt.

De tool identificeert bijvoorbeeld welke pools belastbaar zijn wanneer u boven de niet-belastbare pools zit. De vakbonden melden ook gevallen waarin de AI ziet dat “gebouwen zullen worden belast in plaats van dekzeilen, wegen, trottoirs, parkeerplaatsen en panelen” waarnaar wordt verwezen in de Parijse Frédéric Skalbert, vertegenwoordiger van de Algemene Arbeidersbond.

Vakbonden mengen bevindingen van kunstmatige intelligentie in de strijd tegen belastingontduiking. Een rapport van Attac en Solidaires met de steun van CGT benadrukte met name dat als dit instrument “interessant” was, het “nog niet alle verwachte resultaten heeft opgeleverd. Zoals altijd het geval is geweest bij de administratieve belastingen, haastten de overheden zich om banen te schrappen, met het argument dat “digitale prestaties beter zouden zijn…” Het personeelsbestand van DGFIP telde ongeveer 105.000 in 2017 en bereikte 94.669 in 2021.

Leave a Comment