“Toen ik geïnteresseerd raakte in Bitcoin, werd ik getroffen door een bliksemschicht”, zegt Ledger mede-oprichter Eric Larshevik.

Zijn naam staat achter Coinhouse, de eerste Europese cryptobank, en vooral achter Ledger, een zwaargewicht in de cryptowereld die een opslagoplossing biedt voor digitale activa. Ter gelegenheid van VivaTech is Eric Larchevêque, een multiprofessionele ondernemer, teruggekeerd naar 20 minuten In zijn buitengewone carrière grijpt hij de kans aan om belangrijke kwesties met betrekking tot Web 3 aan te pakken: van decentralisatie tot de bescherming van persoonlijke gegevens door de onverwachte schijnwerpers van Eric Zemmour tijdens de laatste presidentiële campagne. Een ontmoeting met een van de grote persoonlijkheden van de cryptowereld in Frankrijk.

Kun je teruggaan naar de reis die je naar de wereld van cryptocurrency leidde?

Ik behaalde mijn diploma in Micro-elektronica-engineering in 1996 en richtte kort voor mijn afstuderen mijn eerste bedrijf op. Het was het begin van het internet, we maakten websites, hosting, het equivalent van een webbureau. Dit hebben we 2 jaar gedaan en wilden toen samen met mijn partner van service naar product gaan. We hebben online betaalmethoden ontwikkeld. We ontwikkelden dit bedrijf waarvan de omzet steeg tot 20 miljoen euro, en we verkochten het aan Rentabiliweb, dat in die tijd een grote pijler van het web was. In 2008 stuitte ik bij toeval op een pokerspel. Ik heb daar twee jaar internationaal gespeeld. Vooral mijn carrière als ondernemer heeft het goed gedaan. Terug in Frankrijk in 2010 heb ik Prixing gemaakt, een app die prijzen vergelijkt om erachter te komen waar je het goedkoopst kunt kopen dankzij streepjescodes. We verkochten in 2013 en terwijl ik op zoek was naar mijn volgende avontuur, raakte ik geïnteresseerd in Bitcoin. Ik werd getroffen door de bliksemschicht en dacht dat Bitcoin alles zou veranderen. Het internet veranderde de manier waarop we communiceren, en de cryptocurrency, de blockchain, zou de manier veranderen waarop we waarden rechtstreeks op internet uitwisselden. Voor mij was het een even belangrijke revolutie als die ik in 1996 meemaakte met de komst van internet. We hebben besloten om een ​​fysieke ruimte in Parijs te openen genaamd Maison du bitcoin [rebaptisée Coinhouse aujourd’hui]. Wij waren de eersten die probeerden het ecosysteem in Frankrijk te creëren, te evangeliseren en middelen te verzamelen.

Hoe is Ledger ontstaan?

Als onderdeel van het Maison du Bitcoin kruisten we het pad met twee andere startups, ChronoCoin en BTChip, die cryptoproducten hebben ontwikkeld. Eind 2014 zijn we gefuseerd om Ledger te creëren. Tegenwoordig leeft Maison du bitcoin, nu Coinhouse, onafhankelijk van Ledger. We hebben het bedrijf ontwikkeld met groeiperiodes en complexe periodes om vandaag dit geweldige bedrijf te bereiken. Een eenhoorn met een hele mooie twist. Wij bieden oplossingen voor beveiliging maar ook voor administratie en toegang op een decentrale manier. Tegenwoordig schudden de cryptocurrency-markten en veel markten kelderen, wat de overtuiging versterkt dat het belangrijk is om een ​​goede decentralisatie te handhaven en dat iedereen zijn sleutels goed moet hebben. Al dit soort evenementen waarbij bedrijven te dicht bij de zon komen, versterken Ledger’s langdurige positie die zijn plaats in het ecosysteem blijft versterken.

Terugkeren is nooit gemakkelijk, maar Pascal Gaultier, de huidige CEO van Ledger, bevindt zich in een betere positie om een ​​verschuiving naar nieuwe doelen te bewerkstelligen.

In een immateriële wereld als die van crypto heeft het bijna geen zin om een ​​fysieke portemonnee met digitale activa zoals Ledger aan te bieden.

Dit heeft een sterk psychologisch effect. Sinds het bestaan ​​van Ledger hebben we gezien dat het presenteren van iets fysieks in een virtuele omgeving een democratische rol speelt. Het is geen constructie van de geest. Als je bitcoins of NFT’s hebt, heb je echt informatie, die beroemde privésleutel. Deze weergave van het pand stelt gebruikers gerust. Men krijgt de indruk dat hij iets bezit, dat het in zijn hand is. Ledger stelt u in staat om uw eigen cryptocurrency te bezitten.

Waarom ben je bij Ledger gestopt?

In 2019 heb ik mijn operationele functie verlaten. Het bedrijf is flink gegroeid, we waren in het begin een jaar of twintig en eindigden met 300-400 medewerkers. Het zijn niet dezelfde bedrijven. We hebben niet dezelfde soort CEO’s nodig. Ik ben handig en in staat om projecten van de grond te krijgen, maar als het gaat om het managen ervan binnen een groter bedrijf, moet je je grenzen realiseren en keuzes maken die niet eenvoudig zijn. Terugkeren is nooit gemakkelijk, maar de huidige CEO van Ledger, Pascal Gaultier, bevindt zich in een betere positie om de verschuiving naar nieuwe doelen te stimuleren.

Hoe voelt het om een ​​van de grote namen in crypto te zijn?

Ik ben blij dat ik in mijn instinct en mijn visie geloofde. Het is fijn om te zien dat ik er goed aan heb gedaan me vast te klampen aan en niet te luisteren naar degenen die zeiden dat ik mijn tijd aan het verspillen was en alles zou vernietigen wat ik heb kunnen bouwen. Er zijn belangrijkere mensen in de cryptowereld dan ik, ik zeg niet elke dag tegen mezelf: “Hé, ik ben iemand”.

“We gaan door een nieuwe nucleaire winter voor cryptocurrencies die achttien maanden kan duren.”

Als we naar je achtergrond kijken, lijkt het alsof je in beweging bent, toch?

Ik moet veranderen, nieuwe dingen doen. Tegenwoordig ben ik meer betrokken bij de Algosup-school die in vijf jaar algemene ontwikkelaars opleidt. Ik vind het leuk om in verschillende dingen geïnteresseerd te zijn, er zijn cursussen. Het past bij mijn persoonlijkheid, ik ben niet het type om twintig jaar op hetzelfde te baseren.

Over Algosup gesproken, wat is uw standpunt over het gebrek aan vrouwen in coderen en IT in het algemeen? Is dit een vraag die de roddels aangrijpen om de trend te keren?

We kunnen onszelf niet beroven van 50% van de wereldbevolking. Programma’s kunnen niet alleen door mannen worden ontworpen. Toen het zijn eigen Apple Watch ontwikkelde, hebben de ingenieurs het idee van menstruatie niet opgenomen in het gezondheidsgedeelte omdat het mannen zijn. We kunnen geen goede producten ontwikkelen als we geen vrouwen hebben. Het is duidelijk dat Gossup dit onderwerp aansnijdt. Het is moeilijk, want vanuit een structureel en traditioneel oogpunt moeten we ons verzetten tegen tientallen jaren van vrouwen die geen wetenschappelijke of technologische velden betreden omdat hen werd verteld dat het niet voor hen was. De school wordt gerekruteerd via een videogame en het doel is om het in handen van iedereen te geven, inclusief vrouwen. Deze game analyseert het vermogen van een persoon om problemen van ontwikkelaars te creëren en erop te reageren. Met dit spel proberen we indirect talent aan te trekken en diversiteit te verbeteren.

Hoe zie jij de toekomst van Web 3 en cryptocurrency? Denkt u dat het grote publiek deze technologieën zal overnemen?

Sinds de creatie van Bitcoin zijn er cycli geweest. Vandaag is er sprake van een cryptocurrency-crash, en dit is niet de eerste en het zal niet de laatste zijn. Deze cycli stellen de markt in staat om op te ruimen, maar ook om de tijdrem opnieuw in te stellen. We gaan door een nieuwe crypto-nucleaire winter die 18 maanden kan duren. Het is altijd moeilijk om het concept van timer te definiëren, het is ingewikkelder om datum- en tijdproblemen te geven. Maar het lijdt geen twijfel dat deze revolutie, zowel technologisch als monetair, haar eigen dynamiek zal blijven volgen. En het lijdt geen twijfel dat cryptocurrencies, het idee van decentralisatie voor Web 3, zullen worden opgenomen in traditionele bedrijfsmodellen. We kunnen praten over de democratisering van deze technologieën in het huidige publieke gebruik zonder het te weten. We zullen steeds meer abstractielagen hebben die het gemakkelijker maken om de gebruiker naar Web 3 te leiden. Dit betekent ook dat Ledger steeds gemakkelijker toegankelijke oplossingen blijft ontwikkelen. Als we het hebben over de toekomst van Web 3, denk ik dat het model waarbij de gebruiker het product is, opraakt. Er is bewustzijn onder de mensen. Ze willen betrokken zijn bij het product, toegang tot een minimaal bestuursniveau en de mogelijkheid om hun gegevens te beheren en te controleren en het product zelf maakt er geen gebruik meer van. De belofte van Web 3 is om de gebruiker terug te brengen naar het hart van het waardesysteem en hen in staat te stellen die waarde te delen en te delen. Het lijkt mij dat deze evolutie van het paradigma onvermijdelijk is.

“Met Poker heb ik veel geleerd over de menselijke natuur, over mezelf en over mijn grenzen.”

Je zei dat poker je heeft geholpen in je carrière als ondernemer, hoe heb je het gebruikt?

Ik heb zelfs veel geleerd over de menselijke natuur, over mezelf en over mijn beperkingen. We kunnen praten over bedrog maar vooral over onderhandelen. Wat een bedrieger als een verhaal niet wordt verteld of de parameters van het gesprek worden veranderd om het anders te zeggen. Dit zijn dezelfde principes van onderhandelen. Het leert je om je eigen risico’s en emoties te beheersen, en soms om je emoties te verbergen. Het leert je je tegenstander te lezen en te begrijpen wat hij wil zeggen. Dit zijn vaardigheden die erg nuttig kunnen zijn. Bij sommige onderhandelingen en bij sommige fondsenwerving zijn er risico’s die moeten worden genomen, en wij brengen onszelf in gevaar. Soms herinner ik me enkele pokerspellen en specifieke situaties die ik ervan leerde en ze weer in elkaar zette. Er is een vrij belangrijke overeenkomst tussen een pokerspeler en een ondernemer. Er is een dosis risicobeheer, een beetje roekeloosheid, een dosis hype. Ik weet zeker dat het spelen van poker gedurende twee jaar me heeft geholpen in mijn carrière als ondernemer.

Tijdens de presidentiële campagne hoorde hij veel over Ledger toen extreemrechtse kandidaat Eric Zemmour het bedrijf kwam bezoeken. Waarom deze toenadering tot een presidentskandidaat?

Het doel van Ledger en Pascal Gauthier was om de verschillende presidentskandidaten te ondervragen over soevereiniteit en cyberbeveiliging, twee belangrijke kwesties. Eric Zemmour was de snelste en meest enthousiaste reageerder. Zelfs intern had het feit dat Eric Zeymore naar Ledger was gekomen, mensen kunnen laten zwaaien. Pascal Gautier moest de oefening uitvoeren en de situatie beheersen. En de oplossing was niet om te zeggen: “Ik ben van gedachten veranderd en ik heb alles geboycot.” Andere kandidaten met minder media-aandacht waren aanwezig, maar het was Eric Zemmour die vooral de aandacht trok. Het doel was niet om contact te maken met Eric Zemmour. Dit had in ieder geval het voordeel dat het de onderwerpen belichtte die Ledger wilde behandelen. We zullen zien wat we doen bij de volgende verkiezingen.

Leave a Comment