De eerste financiële crisis in cryptovaluta

Blockchain-kroniek. Er is geen centrale bank voor liquiditeit als laatste redmiddel, en geen overheid om banken te herkapitaliseren. Geen rem bij vallen.

Cryptocurrencies worden geconfronteerd met hun eerste grote financiële crisis. De marktkapitalisatie is in drieën gesplitst en Bitcoin heeft bijna 70% van zijn waarde verloren in vergelijking met zijn hoogste punt ooit. Welke lessen kunnen worden getrokken uit deze crisis, die sterk lijkt op de crisis van 2007-2008?

Dit is niet de eerste keer dat de cryptowereld instort. De meest recente crash dateert van 2018, toen de marktkapitalisatie in twaalf maanden tijd met acht daalde van $ 800 miljoen naar $ 100 miljoen. Vanuit dit oogpunt lijkt de huidige crisis minder dramatisch, aangezien de marktkapitalisatie is opgesplitst in slechts drie, gaande van ongeveer $ 3.000 miljard tot $ 900 miljard vandaag. In absolute termen is de waardevernietiging enorm: $ 2000 miljard is gestegen in 6 maanden.

Net als bij de wereldwijde financiële crisis van 2007-2008, ontvouwde zich de eerste financiële crisis in twee fasen. Ten eerste verhoogt de Federal Reserve de rente en daalt de prijs van financiële activa. Ten tweede valt een grote financiële speler en is het hele financiële systeem turbulent. In 2008 werd hij de belangrijkste financiële speler Lehman genoemd en in 2022 werd hij Terra genoemd.

Er kan nog een overeenkomst worden getrokken tussen de twee crises: deregulering of gebrek aan regulering en financiële innovatie. De wortels van de wereldwijde financiële crisis liggen in de liberalisering van het Amerikaanse financiële systeem, waardoor banken nieuwe financiële instrumenten kunnen aanbieden door illiquide activa zoals subprime-hypotheken te securitiseren. De financiële crisis in cryptovaluta neemt toe met de komst van gedecentraliseerde financiën (DeFi) en de creatie van digitale tokens. Hoe dan ook, er zijn aanzienlijke effecten van hefboomwerking op de markten.

Er ontstaat een stagflatiescenario en de centrale banken verkrappen de rente.

Bitcoin was het eerste actief dat reageerde op de verandering in het monetaire beleid. In feite was de hoogste prijs die voor Bitcoin werd waargenomen $ 68.789, op 10 november 2021, dezelfde dag als de Amerikaanse inflatiecijfers die, weet je nog, voor het eerst in 40 jaar een psychologische drempel van 6% overschreden. Sindsdien zijn digitale activa beginnen te dalen, gevolgd door Nasdaq Tech-aandelen en ten slotte de S&P500.

Naast de verkrapping van het Amerikaanse monetaire beleid dat andere centrale banken uitschakelt, verduistert de koopkrachtdaling als gevolg van inflatie, het stilleggen van de Chinese economie als gevolg van COVID en tenslotte de invasie van Oekraïne door Rusland eind februari de groei vooruitzichten. Terwijl de inflatie versnelde. Het gevolg is dat het stagflatiescenario zich begint af te tekenen en de centrale banken de rente aanscherpen.

In mei begon de tweede fase van de crisis, de eigenlijke digitale financiële crisis. Terra Blockchain is innovatief en biedt twee digitale valuta’s. De eerste heet LUNA en de tweede is een rekenkundige stablecoin (UST) waarvan de prijs gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Net als de aarde en de maan moeten deze twee valuta’s zich harmonieus ontwikkelen, in een dynamisch en delicaat evenwicht.

Vlak voor de crisis was LUNA de 8e munt volgens marktkapitalisatie en de 10e volgens UST, waardoor deze blockchain een zwaargewicht werd met bijna 50 miljard USD. Begin mei, de terrestrische reservoirs losgemaakt van de dollar, verliest LUNA zijn baan en stort in. Dit evenement is gelijk aan het Lehman-moment in september 2008. Met de val van LUNA heeft de marktkapitalisatie van cryptocurrency-contracten $ 900 miljard bereikt.

Toen kwamen Celsius en Babel, de uitleenplatforms die in deze crisis de rol van banken spelen. Ze bieden een hefboom voor beleggers. Naarmate de prijzen dalen, verslechteren hun balansen en raken ze insolvent. Het systeem loopt vast. Uiteindelijk zijn het grote crypto-hedgefondsen zoals Three Arrows Capital die de dupe worden van de verdamping van liquiditeit.

Anders dan in 2008 is er geen centrale bank die in laatste instantie liquiditeit verschaft en is er geen overheid die banken herkapitaliseert. Dit is een van de redenen voor de wijdverbreide prijscorrectie.
Een gemeenschappelijk kenmerk van financiële crises is dat activa van hoge kwaliteit nu kunnen worden verhandeld tegen spotprijzen, ver onder hun werkelijke waarde. Er is geen reden waarom de digitale financiële crisis een uitzondering op de regel zou moeten zijn. Deze activa zijn zeker moeilijk te evalueren, maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat sommige ervan aantrekkelijk zijn.

Bitcoin heeft noch de inflatietest, noch de stabiliteitstest doorstaan ​​die digitaal goud had moeten bieden. De technologie blijft echter prachtig werken en produceert blok voor blok als goed geoliede machines, ondanks de grote schommelingen in de prijs van zijn valuta.

De activiteit gemeten door de block fill rate is constant gebleven gedurende de prijsdaling. De hash-snelheid, die de mijnactiviteit meet, is licht gedaald, maar bevindt zich nog steeds op een zeer hoog niveau, zeer dicht bij zijn hoogste punt ooit. Uiteindelijk blijft Bitcoin elke 10 minuten een blok produceren, en dat is wat er van hem wordt gevraagd.

Na de wereldwijde financiële crisis werd het financiële systeem gereorganiseerd en werden de banken sterker herbouwd. De S&P 500 is op het moment van schrijven onder de 700 punten gezakt op 3800, ondanks de negatieve prestatie van meer dan 20% sinds het begin van het jaar! Als de geschiedenis zich herhaalt, zullen digitale valuta worden gereguleerd en zal de gedecentraliseerde financiële wederopbouw nog sterker worden. Wat betreft de prijs van bitcoin en andere valuta, ik zal u de berekeningen laten doen.

Leave a Comment